爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:wing_0413 的帖子

我8月尾考培正道,已學咗2堂 (3個鐘)

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:回覆 Koala_Chu 的帖子GOODGOOD!!感覺如何

原帖由 wing_0413 於 14-05-06 發表
回覆 Koala_Chu 的帖子

GOODGOOD!!感覺如何?亞SIR教得好唔好呀?
感覺良好 師傅好有經驗,好認真,但都惡死㗎

水晶宮

引用:回覆 Koala_Chu 的帖子一開始學咩先嫁

原帖由 wing_0413 於 14-05-07 發表

一開始學咩先嫁???即日有無得開車喇???好緊張呀!!
第一堂學打燈,入波,開車,停車,回軚。 有出街,喺葵涌來來回回

第二堂由葵涌揸上龍翔道去九龍塘内街學轉彎,再揸出太子落車

水晶宮

引用:回覆 Koala_Chu 的帖子哦...我以前個個考培

原帖由 wing_0413 於 14-05-07 發表

哦...我以前個個考培正都係會係旺角學添...我個師傅約我旺角學
我學夜晚多,葵涌同九龍塘夠靜,少車少人。 邊度學都唔緊要,最緊要pass

wing_0413    發表於 14-5-7 18:53

水晶宮

引用:回覆 bbmuimui 的帖子其實我未開始學嫁...

原帖由 wing_0413 於 14-05-24 發表

回覆 bbmuimui 的帖子
培正道係泊S位,師傅有教我技巧,唔難泊,我學咗1堂就識, 但當然要不停地練習啦!

wing_0413  學一堂就識~~叻!!  發表於 14-5-26 19:43

水晶宮

第一堂啫,慢慢嚟!

我上星期日朝早出去培正道學車,好騰雞,又多車,多人,多燈,多斜路,連彎都好似唔識轉,被師傅勁鬧。 但離開咗培正道,師傅又話我正常番

我完全冇諗過自己考一次會pass,所以平常心去考,一次唔得考第二次,總會考到嘅

水晶宮

引用:各位JM, 唔該幫我睇吓以下程序啱唔啱?有錯

原帖由 小師妹 於 14-06-13 發表
各位JM, 唔該幫我睇吓以下程序啱唔啱?
有錯請更正!
1.) 上車先調較倒後鏡、座位、座背,然後縛安全帶
師傅叫我每次停車都要望倒後鏡

水晶宮

學咗8堂,進步得好慢,揸住堂軚冇乜感覺,好似變得公式化

但自己又心急想快d見到進步,可能越心急就越差,師傅叫我放鬆,放膽,盡力就ok,希望揸多d,熟練d,不過以目前嚟計,閒閒哋要揸40個鐘

我對自己冇乜信心,尤其路試,泊車還叫可以

小師妹  8堂,即係4次啫,慢慢嚟!  發表於 14-6-16 14:35

水晶宮

回覆:小師妹 的帖子

唔係呀! 8堂即12個鐘,1堂係個半鐘

小師妹  計錯數!  發表於 14-6-16 18:03

水晶宮

引用:Quote:原帖由 小師妹 於 14-07-20 發表啱啱

原帖由 joey211 於 14-07-22 發表
我都上堂學3手回呔
本來揸得好地地,一去到要試3手回呔又變返初學咁,又要手製,轉擋,又要望鏡,又要打燈 ...
我將個步驟mark成note,睇多幾次,喺屋企模擬做幾次,就會記得

水晶宮

引用:我俾之前個師父玩死左,岩岩今個星期先轉左

原帖由 夢夢baby 於 14-07-31 發表
我俾之前個師父玩死左,岩岩今個星期先轉左個新師父連上3日堂都唔知趕唔趕到25/8考~

...
我都係8/25考

水晶宮

引用:我考12:05

原帖由 夢夢baby 於 14-08-02 發表
我考12:05
Me too,到時見到你

水晶宮

引用:你學左幾堂啦?

原帖由 夢夢baby 於 14-08-03 發表
你學左幾堂啦?
學咗24個鐘,師傅話我泊車,調頭,轉彎都ok,係堂軚未夠定,練多幾堂應該ok

水晶宮

引用:Quote:Koala_Chu 發表於 14-8-3 12:40 學咗

原帖由 natachiu 於 14-08-03 發表
咦,你跟邊個cf女cf?
唔係,我嗰個係男師傅

natachiu  哦,明白了  發表於 14-8-3 16:39

水晶宮

引用:今日第7次(14堂)先第一次揸去路試條線,其

原帖由 小師妹 於 14-08-03 發表
今日第7次(14堂)先第一次揸去路試條線,其中有段斜路停車開車,cf話開車要先比油才鬆手掣,其他仲要注意d咩 ...
啱呀! 俾油後先鬆手製就唔會溜後

水晶宮

引用:新人報到先~我上左3堂,唔知點解泊完車到3

原帖由 natalieii 於 14-08-04 發表
新人報到先~

我上左3堂,唔知點解泊完車到3手呔掉頭就好亂,請問有無咩口訣可以記好D ...
將師傅教你嘅steps抄底,睇多幾次就記得,可以喺屋企模擬做吓

natalieii  明白..希望下堂再做好d  發表於 14-8-4 15:21

水晶宮

引用:我好大可能要延期Lu~依家排到2月,咁我呢半

原帖由 夢夢baby 於 14-08-05 發表
我好大可能要延期Lu~
依家排到2月,咁我呢半年點好~
還有20日,趕唔切學? 問cf俾多d鐘得嘛?

水晶宮

引用:我依家都仲未學泊位調頭~

我依家都仲未學泊位調頭~
哦! 呢兩樣好快搞掂,跟足cf教,兩堂應該handle到

出咗去市場練路線未?

水晶宮

引用:個人谷得太行唔好wor

個人谷得太行唔好wor
咁唯有考慮延期,不過覺得排到2月好耐

水晶宮

引用:係丫~我其實想試下考

係丫~我其實想試下考
如果係我,會考咗先,睇吓自己邊方面弱再惡補

或者好彩pass泊車,調頭,斜路開車……咁下次只需考路試

首頁

尾頁

跳至