論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

由四月尾前工人要resign開始。 我已立刻找新工人。而她亦應承我,幫手至六月尾為止。

期間,我請了前、後兩個新印姐。都分別比入境處reject 咗。 mouth:

好啦! 於是我轉agent兼轉埋請菲姐和入境處幫助抵下,個簽証好快批了。但在visa批了後,由於菲姐在training期間失了踪,所以要expect多四星期才可到港。 於是,我只有無耐地等.......

今早,Agent打嚟。 話菲姐決定唔嚟香港了,亦即是話,我要再由頭開始等過.......

別墅

原帖由 hotsing 於 10-8-11 12:51 發表
登記多幾間agent幫手,希望你好快找到個好工人啦!

This one is my new agent already. If I find the other one, I have to pay agent free again....

別墅

原帖由 xeniayuen 於 10-8-11 13:10 發表
請問入境處咩理由reject你 ?? 我都申請緊..都擔心會唔會 reject...

入境處話私穩條例,唔講得。問番工人,就話。

第一個工人: 比人發現在僱主店鋪
第二個工人: 之前在HK做過,但imm找不到紀錄。再找舊僱主名,發現工人的名曾改過,Date of Birth又唔同。工人又話old passport不見了,HKID又不見了,又話自己從來冇改過名/DOB. imm再找回舊資料,發現是有問題的,唔可能批visa的。

第三個:在training school 期間曾失踪,後來自己返回去。到昨天,又話唔嚟。

我都唔知自己好唔好彩。

首頁

尾頁

跳至