興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睇Nikon走勢好似越來越貴咁, 好似24-70, 70-200VR呢d都比Canon貴

不過Nikon平價鏡都有相當唔錯質素呢樣係真既!

男爵府

原帖由 HealthYan 於 09-2-25 00:17 發表

謝謝 資料 !

50mm f1.8 無得 zoom, 雖然可以影到淺景深, 咁係咪好難focus 到個焦點囉, 對嗎 ? 咁影到的範圍係咪好細呀 ?

唔係, 定焦可以人肉zoom, 同對焦無關係!

男爵府

原帖由 HealthYan 於 09-2-25 23:14 發表

咁 Olympus 邊個 model 係入門機呀 ? 早幾日同個朋友講開想經濟試吓玩 單反, 佢話點解唔考慮吓 Olympus ? 聽其他人講, Olympus 配套少 d, 將來有興趣玩 high d, 咪可能要全套玩晒喎 ????

係呀, live mode 係咪得 ...

Olympus機我唔熟, 不過如果一定要機身防震我會揀sony! 其實Nikon同Canon都好多鏡有防震, 據講鏡頭防震係好過機身防震, 不過講係咁講, 我都好想Nikon出部有機身防震:lol liveview...而家已經係基本規格, 較新型號既機都有.

男爵府

原帖由 Simar 於 09-3-4 16:58 發表
用得逞7,880 買 d80 kit, 不如加多一千買d90 kit. 好好多, 又可以拍 movie

冇錯冇錯, 呢個價錢一定唔會考慮, 買d90 kit好過, 如果而家買d80我會買二手...

首頁

尾頁

跳至