嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我兒現二歲八個月大, 現有嚴重濕疹, 每晚經常痕醒(約兩三小時痕醒一次), 抓到皮破血流:-( , 兩邊面, 腳最嚴重, 流血出水, 太太睡前必要幫他抓癢直至他熟睡時, 便要用布帶將他雙手綁起以免抓破面而流血, 所以想請教各位, 在止癢及訓覺方面有無心得經驗分享可以減輕痕癢, 謝謝!

現階段我兒正看中醫調理, 早一個月還見有好轉, 最近惡化及嚴重了.

James
[email protected]

複式洋房

好多謝你既建議, 但我唔想以類固醇既放式去治療, 因為佢既面積好多, 吸收類固醇亦相對比其他人大, 而只係短時間壓制既話, 再爆發時更難控制, 呢個係我個人既諗法!

希望各位有類似經驗朋友可以再提供其他既方法, 謝謝!

原帖由 shootertse 於 09-7-1 11:36 發表
我B早幾日都係咁呀..
醫生開左支藥水俾佢止痕.
消炎..CREAM(類固醇)茶身
同埋一支OIL 沖涼..
用左2日...今日真係好番好多呀...
你都快D 帶佢去睇醫生啦!! ...

複式洋房

我兒雙腳的情況

複式洋房

有無類似情況既人可以分享下?

謝謝!

複式洋房

我仔仔佢無飲過牛奶粉, 因出細時以母乳, 到後來飲羊奶粉, 而仔仔亦不肯給我們搽任何野, 可能佢覺"那"

複式洋房

http://www.northwestern.edu/news ... 4/pallereczema.html

睇到外國既報導, 講用漂白水對濕疹既治療有幫助, 請各位英文好既幫忙翻譯重點, 謝謝!

複式洋房

衛生處漂白水的使用 : http://www.info.gov.hk/info/sars/tc/useofbleach.htm

入面提到 :
漂白水是一種强而有效的家居消毒劑,其主要成分是次氯酸鈉 (Sodium hypochlorite),能使微生物的蛋白質變質,有效殺滅細菌、真菌及病毒

複式洋房

想請問呢本書:"媽媽 我很癢 濕疹病護理手冊"
係以邊方面既醫療為主? 西醫, 一或包含不同既醫療方法?

原帖由 pinkdoll 於 09-7-8 21:46 發表
樓主

帶bb去睇咗e生先啦 控制咗啲濕疹先 如果濕疹有很明顯發炎的現象 範圍大大增加 孩子不停抓 發炎和抓會令皮膚起變化 例如增厚 顏色變深 看見抓傷的地方 咁bb濕疹就已經係好嚴重個隻

濕疹有2樣嘢好好好重要

1 ...

複式洋房

我最近買左本台灣2009年3月出既"異位性皮膚炎可根治"作者許姿妙醫師, 內容同從中醫以現代既角度去"根治" 唔係控制濕疹喎! 重有病例同相片! 推薦大家參考下^^

作者:許姿妙
出版社:姿霓國際
出版日期:2009年03月06日
ISBN:9789868466883

異位性皮膚炎,全球公認「治不好」的世界級難病,儘管醫療新科技一日千里,對它仍束手無策,還任由它比以往都更為猖獗。

是什麼原因讓異位性皮膚炎一再坐大?
  你採用的方法是在治療它,還是在餵養它?
  用對方法,不需要類固醇,不用免疫抑制劑,異位性皮膚炎可以在沒有副作用的風險之下,真正痊癒!!

當我看到不少人因為皮膚病重症住院好幾個星期,依然不能控制病情,不禁要問是什麼樣的治療,可以把皮膚病人「治療」得這般不成人形?

治療異位性皮膚炎,一定要「慎於始」。

用正確的觀念行正確的方法,根治頑疾指日可待。

近幾十年來,異位性皮膚炎的罹患人口逐漸增多,保守估計全台灣將近五分之一人口罹患此症,其中八成的患者在三歲前發病;這些病患當中,又有將近八成在後來合併有過敏性鼻炎或過敏性氣喘。

異位性皮膚炎有顯著的遺傳傾向,最初發作以成長發育期的嬰幼兒為主,因為不當的類固醇與免疫抑制劑的治療,使疾病的惡化在青少年階段發展到最高峰。發病之初若依賴類固醇而掉入用藥的惡性循環,長期依賴藥物造成的副作用便成了尾大不掉的禍患。

臨床上,因為長期使用類固醇治療皮膚病而罹患青光眼、白內障、生長遲緩、免疫力低下或異常、內臟萎縮,甚至髖關節壞死等症者所在多有。

用正確的治療方式處理早期的異位性皮膚炎,以中藥來緩解症狀、預防發炎,將可以免除孩子日後久病不癒的痛苦,病情也會隨著身體免疫功能的日益成熟而減輕,乃至痊癒。

長年使用類固醇和免疫抑制劑處方,造成病情失控,而皮膚萎縮、失去排汗功能的九歲孩子,還有十四歲就因此罹患眼睛虹彩炎外加白內障,合併有視網膜剝離,或是因而童山濯濯,渾身皮膚變成死灰色的二十歲重症病患等,他們都可以使用中醫綜合療法根本治癒異位性皮膚炎,你也沒有悲觀的權利!

原帖由 pinkdoll 於 09-7-9 13:45 發表
香港大學醫學院出的書 係西醫

你可以從書入面認識濕疹 eg 成因 治療 護理 對照顧濕疹的bb有很大幫助的

你bb現在怎樣? 最好就帶bb去看醫生先啦

我大孖滿月開始就出濕疹 當時我都好擔心好心痛好驚
到bb六個月大左 ...

複式洋房

心痛? 那會不心痛, 只是使用治療的方法不同, 為何會說到極不人道呢?

原帖由 adaplng 於 09-7-16 14:20 發表
嘩!樓主你真係太過份!極不人道!

你囝囝雙腳這麼嚴重還不帶他去看西醫,要他受這種苦,你不心痛嗎?大家的小朋友都是有濕疹,大家都明白類固醇的副作用,但為什麼大家都會為自己的仔女塗藥膏,就是不想他們受這樣不必要的苦! ...

複式洋房

mosibaby ,

多謝你, 我都買左洋蔥綠茶素, 佢食左就效果唔大, 可能要夾人:)

原帖由 mosibaby 於 09-7-16 16:54 發表
我係bk到睇到顧小培隻洋蔥綠茶素, 我個女唔算好嚴重, 起碼冇抓到損晒, 食左2日到已經退左紅同冇痕, 我就覺得幾有效, 但係你仔仔比較嚴重唔知得唔得, 不過跟據佢個理論應該會有幫助, 你可以睇下下面d link:

http:// ...

複式洋房

我沒有幫仔仔搽類固醇的藥膏
醫生亦看了很多個, 現於港大醫學院看皮膚科的中醫
其他方法亦不斷去留意及了解:)

請問為何這樣問?

原帖由 akj 於 09-7-17 00:57 發表
咁請問你而家有冇幫你仔仔搽藥高呢?(含類固醇)
帶左佢去睇e生未?
定係仲揾緊其他方法!?

複式洋房

多謝曬妳既資料, 估唔到咁妳都搵到:) , 不過價錢真係唔平, 我睇完本書, 覺得重點除左選擇合適既醫療幫忙外, 另一樣最重要既就係日常生活上既飲食(小小既大意都會影響住小朋友既病情好轉, 當然唔容易做到), 而小朋友既情緒亦係另一樣要留意既, 再加上天氣同環境既注意, 係多方面配合下先可以達到更有效既成果, 我會努力從多方面學習嘗試同配合

原帖由 soeries 於 09-7-19 23:12 發表
之前你介紹許醫師的書, 書中有提能量活膚素, 其實是中藥皂, 香港都有得買, 不過都幾貴, 我找到那個網址, 你參考一下啦:

http://www.organicworld.hk/index.php?sp=&p=6&cat2=0&cat1=7&cat0=6&id=408&cat1=7&cat0=6 ...

複式洋房

最近看了一個片段, 講關於電解水既, 唔知有無人用過同了解呢? 我找到香港現有兩間售賣此機既公司, 會作了解, 希望有人使用過既不妨告知我 (或pm我):)

小孩濕疹治療
http://www.youtube.com/watch?v=U3yT0Ph-znE

成人濕疹治療
http://www.youtube.com/watch?v=MQ4SvLl1CEw

各位, 多謝你們告知類固醇的效用 , 以上是我想分享資訊給各位相同病例既朋友, 在其他國家還有不同的方法供大家參考

複式洋房

Soeries,

我有睇過竹醋既成份, 某程度上佢同電解水有異曲同工之用, 因為竹醋既pH值都係係3以下, 電解水亦係令到水既pH值增加或減少, 達到消毒殺菌交果而不會有不良既副作用.

竹醋液性質:

竹醋液,也稱竹酢液,是竹炭燒製過程的副產物。將竹炭燒製過程產生的黑煙收集起來、冷凝後即得「粗竹醋液」,再經靜置、蒸餾等過程製成的竹醋液,成分中有 40-60%的有機成分。

粗粹取的竹醋液為咖啡色,有焦味和酸味,成分中80%-90%為水醋酸佔3%,焦油佔1%,其他尚有多種有機成分,包括羧酸類6種,芳香環類19種,類2種,類16種,類7種,類4種等。

將粗粹取的竹醋液靜置3-6個月後,受重力影響,竹醋液分為三層,最重的焦油在最底層,中間為竹醋水,上層為輕質焦油。取中間的竹醋水進行數次蒸餾後,顏色由淡黃色轉變為透明的竹醋液。

竹醋液收集的多寡可能和竹子的含水量、同時燒製的數量有關;收集的速率和煙囪溫度上升速度有關,當煙囪溫度上升速度加快時,竹酢液收集速率減低,pH值會因為煙囪溫度上升而增大。取精製後的竹醋液進行抑菌研究發現,在培養皿中,2.5%以上的竹醋液對大腸桿菌金黃葡萄球菌可完全抑制。

應用 :

竹醋液的應用開發,朝向農業、醫藥和民生三大方向發展。

農業應用的研究和產品朝向土壤改良、植物生長促進劑、減少病蟲害、畜產動物飼料添加劑等方向。竹醋液用作葉菜類作物的生長促進劑,對不同的植物收成的的鮮重和乾重影響不同,種植方法也是影響竹醋液對葉菜類生長的因素之一。

也有將竹醋液用於真菌性皮膚病的醫療研究,在體外研究中發現,稀釋後的竹醋液對白色念珠菌皮膚癬菌有抑制效果。

民生方面的產品包括清潔乳和香皂牙膏等用品,雖然其酸性為非腐蝕性酸性,但其清潔類保養品仍不宜天天使用。也有用於家用垃圾除臭、去除(非掩蓋)貓尿味、防止水槽水管細菌滋生的用品。

原帖由 soeries 於 09-7-20 23:33 發表
理念跟avene 溫泉水很像, 你可以去了解下. 佢地的bb cream 幾好, 但俾濕疹用的cream 較笠.
另外, 可以試下炭之源的竹醋, 但唔係人人啱, 都係bk另外一個topic到見到, 有人得有人唔得, 都係一個參考 ...

複式洋房

我都好認同飲食必需配合, 因為身體敏感如果再增添毒素或添加劑, 令肝腎既負荷加重, 影響身體既運作同復原, 所以係飲食到都盡量去選擇天然有機既, 多謝妳既提點

所以有時睇到d大人, 成日話點解都睇唔好....不時又翻發.......又中又西醫........但就無乜點戒口.....啤酒, 海鮮, 牛肉........煎炸等等都照殺:)

原帖由 soeries 於 09-7-21 14:58 發表
提醒一下, 在食方面, health times 有一隻是糙米糊, 而且是有機的, 又或organic 的米糊, 都較好.
盡量給予有機的蔬果.蘋果仔可以買new zealand或澳洲的, 因為那裡有農藥檢定, 較為安全. 另外, 可在健康食品公司買一 ...

複式洋房

分享一篇有關 "醫生爸爸親種稻,幫患濕疹女兒吃回健康"的文章, 請click 入

http://www.organicmama.com.hk/news/p-farmdad-a.pdf

&

http://www.organicmama.com.hk/news/p-farmdad-b.pdf

文中提及一位患上嚴重濕疹女孩之爸爸, 雖然本身是一名西醫, 因認為西藥只是 治標不治本的方法, 嘗試從改變生活, 飲食習慣等入手, 為女兒擺脫濕疹問題.

如果您是文中的醫生, 您也會為子女這樣做嗎?
這篇文章很不錯, 請細心閱讀!

首頁

尾頁

跳至