家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:好嬲呀!

好老實, 你信錯人啦, 信錯AGENT, 信錯網友!

投資相連單唔係有問題, 問題係信錯人!!

市場有太多唔掂代理, 應該搵多幾個代理問清楚!

胡亂聽網友取消份單, 結果損失只係你自已!!

而家得番9美金, 咁不如唔好取消好過, 我係你就話係代理誤導, 睇下份單可唔可以復效啦!:

大宅

回覆:大力大力 的帖子

大力,

你唔識就唔好扮代表啦, 你已經唔止一次另到網友有所損失!!!

因為你根本只係抺黑!!!!!!!!!!!

唔好再係度扮正義朋友!!!!!!!!

每個網友做嘅單唔同, 正確係應該等網友POST資料出黎, 大家幫佢分析當中優劣, 最後就由佢自已決定!!

把某些情況放大抺黑, 就等同把所有強國人都當成蝗蟲一樣, 根本就係錯哂!!!!!!

大宅

引用:Quote:hkcarl+發表於+12-2-6+23:44+大力,你

原帖由 大力大力 於 12-02-07 發表
你老人家係咪無記性呀???????????

呢個你POST過, 我都回應左啦!!!!!

唔該你記住, 幫友之前, 請網友提供足夠資料, 咁先可以幫到手!!!!!!!

係又退保, 唔係又退保!! 啲錢唔係你嘅, 你梗係講得容易啦!!!

唔好以為, 自已以前啲保單有問題, 有金錢損失, 就代表, 要其它人一齊有損失!!!

好似樓主個咁, 如果退保只可以取回9蚊美金, 咁我就擺係度就算, 如果有意外發生, 早左離開人間, 份單就退番錢, 唔會計收費!! 當係儲筆FINAL EXPENSE好過, 得9蚊美金!!!!!!!!!!

大宅

引用:Quote:hkcarl+發表於+12-2-7+00:11+你老人

無記性真係會累街坊!! 樓主, 就係咁啦, 你仲笑得出!!!

大宅

引用:Quote:大力大力+發表於+12-2-7+00:04+難道+

原帖由 2008 於 12-02-07 發表
大力兄唔使咁勞氣. 事實勝於雄辯. 我見好多輸大錢的POST 上黎, 但唔見有人post 到贏大錢的上黎講下. 除非有 ...
有幾多人中左六合彩會周圍同人唱?????

如果你要見到有錢賺的話, 你會點先?

我自已有買一份給女兒作教育基金, 供左差不多1年, 供左美金3800, 而家保單值係4763, 呢年有25% RETURN

大宅

引用:Quote:hkcarl+發表於+12-2-7+00:11+你老人

原帖由 2008 於 12-02-07 發表
話大力無記性但你有無睇清楚樓主講乜? 之前佢問 agent 話cut 單時可以攞返USD900, 但扣晒手續費係得返USD9. ...
如果, 樓主有清楚資料放上黎,就唔會咁啦, 網友一定會提佢

大宅

回覆:amychann 的帖子

唔講得, 版主會當我賣告㗎, 有啲網友唔信做到有不錯嘅return, 我會稍後POST出黎比大家睇!

大宅

引用:如果唔cut,繼續供到四萬,五萬,幾年後攞

原帖由 buyer 於 12-02-07 發表
如果唔cut,繼續供到四萬,五萬,幾年後攞番幾十蚊美元,米輸得更橙。

...
如果覺得表現唔好, 可以停供的

大宅

引用:我同佢講如果我知道會得番九蚊美金,我情願

原帖由 ego1103 於 12-02-07 發表
我同佢講如果我知道會得番九蚊美金,我情願放係到停供,佢話一係我幫你問下公司可唔可以同你back up番份單 ...
扣就一定會扣, 但將來個市係點, 無人知!! 如果得咁少, 放係度當多個人壽好過啦!!!!!

大宅

引用:Quote:原帖由+hkcarl+於+12-02-07+發表唔講

原帖由 leanna~ 於 12-02-07 發表
你根本就係sales啦,成開話買呢樣嗰樣!
想係度揾食難啲囉!
呢個topic唔係我開,係你地個個認為一定無錢賺,實在唔公度,我先出聲。

大宅

回覆:呠呠蕉 的帖子

可以,我買呢個計劃有兩個用途,一個係比個女將來讀書,二來作本人退休用,因為MPF唔夠我用,我而家供港幣2400,18年后,我假設回報只係一般,夠cover收費,都有50幾萬比女兒讀書或做小生意。

大宅

引用:101我玩過5年,+得到嘅係+-400同一個教訓.+

原帖由 sunha 於 12-02-07 發表
101我玩過5年, 得到嘅係 -400同一個教訓. 覺得自己好傻好憨居. 但好慶幸只係玩5年. 如果用果筆$自己抄股5 ...
市場上有唔同計劃, 有啲會係以保費計算收費, 有啲就以戶口價值收費, 一般情況下, 戶口價錢收費係會高啲, 咁收費高啲, 係咪多啲優點, 呢個就要個別研究。

我個張係一年期statement, 上一年收費已收左啦。

其實賺定蝕, 要睇下自已以何分配投資組合, 呢個係需要啲時間去研究, 胡亂組合, 風險自然大好多。

樓主個情況, 可以的話當然係留係度好啲啦!! 反正都唔供, 慢慢扣手費總比一次過扣哂好!!!!

大宅

引用:+本帖最後由+大力大力+於+12-2-7+14:36+編

我好老實講, 短期內取回唔多, 呢個係事實!

不過, 我想問, 點解我要短期攞?? 我只會係18年, 同埋期滿先攞。

我唔係把所有錢放係呢個計劃度, 我有其它儲蓄, 如果我要用錢, 我會係果度拎。

根本就無咩陰謀論!

如果諗住一舊過作儲蓄或投資, 不論係子女教育, 退休,咩野目標都好, 放埋一齊, 根本就係錯。

大宅

引用:無論咩PLAN,+要人將幾十年嘅儲蓄縛喺同一間

原帖由 sunha 於 12-02-07 發表
無論咩PLAN, 要人將幾十年嘅儲蓄縛喺同一間公司度, 係咪好笨? 冇第二度放錢?

投資同人壽保險應該分開.
你當然可以自已炒啦, 我都覺得要做不同的投資, 唔好放死係一個地方。

我自已㨂嘅計劃, 雖然係會hold住啲錢, 但呢個唔係問題, 因為佢唔係全部hold住, 我有計算過女兒讀書時可以拎到幾多, 反正, 女兒讀書錢我係點都唔會郁, 咪由佢放係度囉。

做人係要有長遠計劃, 唔係下下講短線。

大宅

引用:Quote:siufanfan+發表於+12-2-7+11:17+我朋

就算自已收返佣, 都唔好買, 產品根本係呃人 !

有甘多行唔做, 做保險, 問題係產品有毒, 叫你朋友親戚買, ...
呃係代理的問題。

有客人有錢賺係你唔知啫。

大宅

引用:+本帖最後由+大力大力+於+12-2-7+14:52+編

30年有咩問題, MPF咪又係30年!!

最重要係, 佢唔係鎖住我30年錢囉!!

做人比啲長遠目標啦, 唔該

大宅

引用:+本帖最後由+大力大力+於+12-2-7+14:52+編

30年有咩問題, MPF咪又係30年!!

最重要係, 佢唔係鎖住我30年錢囉!!

做人比啲長遠目標啦, 唔該

大宅

引用:回覆+hkcarl+的帖子 我3年前都有買基金,供

原帖由 jessieyyt 於 12-02-07 發表
回覆 hkcarl 的帖子

我3年前都有買基金,供期15年但只供左3年,所以本金只有usd23k,幸運地return有成40%,因 ...
你個情況就係用錯計劃啦。

因為你呢筆錢係要黎3年後結婚, 所以你做15年計劃, 提早取保收費會多, 如果你當初買單時, 係預左短期結婚,咁就買5年期啦!

我買30年期, 係因為我計過MPF唔夠, 所以我除左每月供款女兒教育基金外, 18年後我都會供落去, 直到退休

所以30年期對我無影響, 另外, 個計劃唔係鎖住我30年錢, 無咩問題

大宅

引用:回覆+hkcarl+的帖子 sorry,可能我誤導左,

原帖由 jessieyyt 於 12-02-07 發表
回覆 hkcarl 的帖子

sorry,可能我誤導左,我唔係唔夠錢結婚,只係因為結婚成為我其中一個原因去cut份單,因為 ...
未供完就無profit??? 咁搵笨,我個隻唔係囉。

大宅

回覆:好嬲呀!

根本concept 錯哂!!

買樓可以分期二、三十年,點解儲蓄,投資唔可以三十年?根本講唔通。

按揭一樣有短期內提早付清有罰息期啦。三十年供款根本唔係問題,只要清楚點解做呢個年期就可以。

只要我唔係中途時間完全退保,就不會有退保費用!收費就只係我同我剛剛一年差不多,根本就唔係問題。

首頁

尾頁

跳至