自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

義氣仔女 發表於 20-2-14 17:02
如你所講1個月假期,已經比一般打工仔既年假數目為多,今個學期太多原因導致停課,難道老師唔可以共渡時艱 ...

係囉,年年都已經多假期,暑假仲放1-2個月,試問有邊行嘅打工仔年年有成個月嘅假放。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wawaliluk 發表於 20-2-14 17:30
我妹教書,不是教中小幼,暑假係得2星期,其餘日子日日返工。
尤其DSE放榜後收生嘅日子,忙到甩肺。
...

我都識人教書,亦有補習老師, 頭頭尾尾佢哋暑假都有成一個月嘅假。

珍珠宮

IloveJJ 發表於 20-2-14 17:32

以前年代,行行有雙糧,老師無,係話因為佢地有暑假。

其實唔止暑假,每年仲有聖誕、新年、復活,學校假係比較多。不過公平啲講,近年做老師的確係辛苦嘅,但其他行業嘅打工仔其實都一樣辛苦,一樣不停 OT.

珍珠宮

而家咁嘅情況,延後或缩短暑假補番課程係比較理想嘅安排,點都好過攬炒要全部人留班重讀。

不過教聯會反對延後暑假,比家長覺得不理學生只顧自己利益,確實令人難接受。

珍珠宮

hkitty09 發表於 20-2-15 19:06
我識兩、三個教local 小學, 佢地得兩星期暑假, 平時上學日子可以請假去旅行。 比人放假都好正常。
...

從來冇講過唔比人放假,有人可能放兩星期,但放一個月嘅亦的確大有人在,只係講事實大家討論下啫。

珍珠宮

littlehoneymum 發表於 20-2-15 19:16
多謝你講句公道話, 我好感動, 報紙寫明教聯會直頭反對延遲暑假, 只係討論,公平討論啲人,都玩針對, 香 ...

J M冷靜啲先,大家都係家長我明白你意思,停課咁耐小朋友都會學少左嘢,家長意思都係希望可以爭取時間,例如縮短暑假讓小朋友能跟番進度,減低停課對孩子嘅影響。

我相信其實仲有好多老師係好有教學熱誠,亦唔介意為學生付出,正如我仔學校老師停課其間都好好,做咗好多嘢放上學校内聯網去教學生。 當然我亦認同樹大有枯枝,有啲老師懶得就懶乜都冇做,所以亦明白家長會擔心。

呢個 Post 討論教聯會反對延後或取消暑假,在家長角度會覺得佢哋冇為學生着想。學生上課日子少咗但又唔想影響暑假,時間緊迫去趕課程更會令學生吃不消。所以亦有人建議將全港學生一齊留班,但個人就覺得咁安排影響太大,完全不能接受。
無論點都好,我相信老師、家長都希望學生好,而家都未知道幾時可以回復正常上課, 停課嘅時間越長,縮短暑假亦是對整體影響較少嘅辦法。

珍珠宮

chanti 發表於 20-2-16 00:18
好多官校都hea做,呢點一早已知,所以當初為2 個小孩揀學校都唔揀官校、雖然官校都有不少是名校。暫時見到仔 ...

我都有同感,部份官校老師的確做又三十六唔做又三十六,少做少錯/hea 教,認識有家長嘅小朋友入咗都好後悔。

所以自己小朋友揀學校時都唔揀官校,慶幸小兒津校老師都好關愛同盡責,所以津校亦唔一定比私校差。

珍珠宮

978212 發表於 20-2-16 01:09
推遲一個月,7月中考試,考完8月初直接放都ok,老師改完卷,再返學校2、3日對卷,開學日再派成績表。 ...

其實我覺得推遲少少先放,今年放少啲8月先放,用6同7月時間理應可追回課程進度。但完全唔肯延後就講唔過囉

littlehoneymum    發表於 20-2-16 15:16
978212    發表於 20-2-16 14:01

珍珠宮

...

珍珠宮

ffdsf 發表於 20-2-15 20:58
相同道理,各所大學更應取消暑假。停課的時間最長

唔少大學已經響網上上堂, 之前考試都係網上考,我大仔都讀緊U而家每星期都用網正常上課,所以佢哋停課嘅時間未必係最長。

首頁

尾頁

跳至