自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lovely_princess 發表於 18-12-26 10:43
其實如果腳踭腳板底痛睇跌打有冇用?食消炎藥只過一段短嘅時間又痛過

我覺得做運動拉筋最快見效,如果太痛或者做幾次物理治療先,另外必須選擇適合鞋以減輕受壓,否則好快就會再痛。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ireneyoung 發表於 19-10-15 12:18
樓主,請問你好返曬未?我又再痛,想問下有效方法治好

我已經無再痛算係好返,而家平日自己都有拉筋,如果唔想痛真係唔可以懶,日日回家都要拉下。

最近腳痛問題已經解決,返而開試有網球手 ,年紀大勞損問題開始多,呢排成日都手痛

珍珠宮

一隻鴨鴨 發表於 19-10-15 12:25
我都有足底筋膜炎,最近身體檢查尿酸超標,仲未好番。

解決方法如下:

保重呀,要留意飲食,盡量旭下做下運動,有腳底痛拉筋就唔可以懶。

珍珠宮

Ireneyoung 發表於 19-10-15 12:46
由病發到康復,半年時間?慘慘,手都痛

腳底痛我大約四個月左右已經冇再痛過,而家已經接近一年都冇番發,不過我已經唔敢亂著鞋,大部份時間都會穿波鞋,街果啲平底鞋唔會買。

珍珠宮

hachaimami 發表於 19-10-15 19:03
請問你著邊隻波鞋?可否影張相?
邊個運動好,有無link?
我幫媽媽問。

我著 Nike Air ,一定要揀中間有 air 先夠力避震,雖然貴少少但我覺得咁多隻係佢最好,我 C6 都試過有腳痛問題,都係著咗呢隻就唔痛。

灰色第一對係我C6 ,新買果對特登等佢減價買,減完都係8百幾。

珍珠宮

KK20010609 發表於 19-10-15 20:14
請問肩頸痛呢?

肩頸痛有好多成因,姿勢唔好、枕頭唔啱、長期低頭,甚至頸椎關節問題都有影響,你有冇睇過醫生? 如果肌肉過緊亦會痛,要放鬆返肌肉才能減輕痛楚,最好檢查下知道自己問題先。

我之前試過肩膊位置痛,最嚴重嗰時痛到瞓唔到,睇咗骨科照過X光,照到頸椎有2節扁了些,所以有時都有手痺問題,而且膊頭肌肉太緊,食了消炎藥、睇中醫、針灸都唔太得,唯有做物理治療加推拿,唔痛之後開始有做推拿/按摩,慢慢放鬆返啲肌肉,亦換過個枕頭,由於工作成日坐對住電腦,肩頸都累,現在會 keep 住2-3星期就做按摩放鬆,間中自己做下申展運動,肩膀位已經好少痛。

珍珠宮

KK20010609 發表於 19-10-15 20:14
請問肩頸痛呢?

一般肩頸痛亦可以暖敷,幫咗血液循環,在家按摩放鬆肌肉,應該都可減少痛楚。

我買咗呢個可以暖敷,亦有輕微震動

珍珠宮

攞你命3000 發表於 19-10-15 21:06
網球肘- 晚上瞓覺時戴保暖手袖,令手肘位唔好凍,血氣行得好d,有少少幫助。
...

等我試下先,謝謝你

珍珠宮

KING1KING 發表於 19-10-15 22:12
請問邊度買?幾錢?謝謝

去年響 log on 買,7百幾,而家唔知仲有冇。

珍珠宮

香港熊貓 發表於 19-10-15 22:14
同問,請問邊度買?幾錢?謝謝

去年響 log on 買

珍珠宮

lina9316 發表於 19-10-15 22:26
我都係網球手,經常痛,特別用得最多既右手

我去年試過右手痛,睇骨科/食消炎藥/按摩下比佢休息一排好返,所以成日用左手,呢個星期突然到左手痛,我而家幾乎連水杯都拎唔起,擰毛巾都痛

珍珠宮

Ireneyoung 發表於 19-10-16 17:48
樓主,請問你之前做完推牆,之後即刻再碌波,腳踭會唔會再痛D,因我會,所以推拿師叫我伸直隻腳拉下,吾好 ...

如果你指足底痛,拉果時會有啲痛,之後就冇,除推牆外,下圖有啲我都有做,有時會用毛巾拉下隻腳,你得閒亦可以自己按下放鬆腳面啲根。

珍珠宮

Ireneyoung 發表於 19-10-16 17:48
樓主,請問你之前做完推牆,之後即刻再碌波,腳踭會唔會再痛D,因我會,所以推拿師叫我伸直隻腳拉下,吾好 ...

預防方法

珍珠宮

hachaimami 發表於 19-10-18 20:25

謝謝你,請教多一句:知唔知邊間nike店多這種鞋?打算 ...

我自己就通常響專門店買,剛才幫你上網搵資料,發現杏花村有個杏花新城,運動鞋非常集中,其中Nike專門店都喺果度,仲要超大間,不過我未去過,你可以搵下資料先,如果真係就可以帶媽媽去,商場始終舒服啲好行啲

珍珠宮

hachaimami 發表於 19-10-18 22:06
洋蔥頭媽咪,真的很感謝你!

唔駛客氣,希望幫倒你。

珍珠宮

livewiflove 發表於 19-10-28 17:12
我半年前又係足底筋膜炎,行完到路,最後係做左個幾月既物理治療先完全好返。佢初頭用超聲波嗰d係好左少少 ...

就算好番有時都做下拉筋,否則痛返就麻煩

珍珠宮

karshing 發表於 19-10-28 17:44
請問第二對只有腳踭有氣墊,有無效用呢?

年頭左腳踭痛,睇開感冒就問醫生,佢就話筋膜炎,比咗消炎止痛 ...

唔止腳踭係成個底都有氣墊架,只係個踭螢光色

珍珠宮

karshing 發表於 19-10-28 17:55
唔係喎! 我問NIKE店員,佢話這款只有後面脚踭有氣墊。

你最好自己試著下先買,最緊要覺得舒服。

我有幾對,下面呢對都經常著,舒服唔痛

珍珠宮

cibewong 發表於 19-10-28 18:40
請問你係咪手踭痛,我都係扭毛巾都痛。

係,上星期水杯都幾乎拎唔起,做緊物理治療,自己又拉下筋

珍珠宮

cibewong 發表於 19-10-28 18:40
請問你係咪手踭痛,我都係扭毛巾都痛。

網球手,屬於長期勞損

https://m.commonhealth.com.tw/blog/blogTopic.action?nid=2883

https://kknews.cc/zh-hk/health/epjr3p4.amp

首頁

尾頁

跳至