自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mimi005 發表於 21-4-7 21:00
真的冇藥可救,不知足,可能我死左佢就成功了

樓主放開啲唔駛死嘅,每個人都有自己想行嘅路,就算仔女都好,佢哋係一個獨立個體,有自己思想,作為家長盡了責任就可以了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kooba 發表於 21-4-8 07:09
可吾可以分享下,你的態度係點?讓佢地自由發揮?真心想請教,謝謝!

插句咀,我覺得親子關係好重要,必須從小培養大家良好關係,到了青春期就要互相尊重,唔好下下一言堂,给于適當空間,大家關係好嘅話有問題時都可以有商有量,反叛情緒都冇咁嚴重,當然品格及責任心亦必須從小養成,高小後性格開始定型就好難再改了。

我大仔青春期時脾氣都大,如非必要事情我盡量少干涉,只會響佢心情好時才去說教,细仔現時16歲,反叛情緒尚算輕微,平時我哋都會頃下計,重點係要互相溝通,有問題就拎出嚟講。

yeung_ma    發表於 21-4-13 20:25
mkmama21    發表於 21-4-13 10:07
lanhuahua    發表於 21-4-8 22:42

珍珠宮

mimi005 發表於 21-4-8 17:38
其實我真係冇一言堂,佢話要 染髮,我都冇制止佢,只講染得多傷頭髮,可能脫髪嚴重或皮膚敏感之類......但 ...

現今世代孩子生活冇憂,物質豐富習慣享受,好多都不懂感恩,沒同理心亦唔太知足,所以 jm 妳都要睇開啲。孩子越大越會有自己生活模式,妳要學懂抽身,凡事睇開啲勿太動怒,作為父母盡了責任就可以了,要對自己好啲才是正道

好似我大仔升上中學後開始越來越夜訓,由初期擔心佢到高中我已經好少理,年纪大我捱唔到眼訓,佢要捱咪由得佢囉,最多有時拍下佢膊頭叫佢早啲訓,身體係佢自己嘅就由佢自己管吧!

古語有云 『 兒孫自有兒孫福,莫為兒孫當馬牛 』,睇得透,妳就會快樂得多,互勉之

首頁

尾頁

跳至