自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:每次考試都會六國大封相。甘?由派左考試範

原帖由 babybaby0802 於 16-05-28 發表
每次考試都會六國大封相。甘?

由派左考試範圍後,我幾乎都無對住個仔笑過。
樓主,相信妳小朋友應該係初小吧,但媽媽妳似乎過份緊張啦,考試會六國大封相,就證明妳方法不太適合小朋友,妳提到見倒考試範圍就未笑過,證明妳應該比左唔少壓力比佢。其實初小無須太著重成績,反而應該係培養小朋友自律/自信,自我管理嘅好時機,多鼓勵,多讚賞,比啲信心佢,等佢相信自己能力,要佢知道讀書並非苦事,讀書亦有樂趣,亦要令佢明白讀書係為自己,並非為家長,小朋友才會有動力,只要能培養良好讀書態度,學習方能事半功倍。否則只靠家長督促先做,相信升中後都容易失控。

lojo11    發表於 16-5-29 07:37

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:lojo11 發表於 16-5-29 07:41 一日三

原帖由 ilovematthew 於 16-05-29 發表
3小時是包括做功課+做卷,其實係攰的,但無辦法,佢唔自律。唔去補習社佢喺屋企hea,打機,上網,睇電視幾 ...
建議你如果可以操卷留番星期六/日先去操,平日一至五返左全日學加做功課,身心都累,再加操卷作用未必太大。

小小分享,我兒平日只要求佢完成功課或温好默書,每日都會有自由時間睇下書,玩下鬆弛下,補習會留番響星期六/日等佢精神充足啲先做。
如果平日拉得太緊休息/放鬆嘅時間都冇,小朋友好容易氣餒,其實去到小五,小朋友已經有自己思想,學習態度亦早已形成,絕對能明白升中對佢地重要性,家長要多鼓勵同激發佢嘅鬥心,有目標佢地自然會做得更好。
加油。

珍珠宮

引用:Quote:洋蔥頭媽咪 發表於 16-5-29 11:50 建

原帖由 babybaby0802 於 16-05-29 發表
有時吾止小朋友,我都好疲累,自己作為家長壓力都好大。
數考20課,常考10課。。。。。。。。中英考10-20 ...
根基係須要時間慢慢累積而成,所以要鼓勵小朋友平日有問題要主動發問,唔明白嘅地方就要逐一拆解,考試其實都係考番小朋友所學過嘅野,唔好太著眼要考好多課先,避免影響大家心情。

我地數學考試除考指定範圍外,亦會考已有知識,所以要比多啲信心佢地,否則小朋友可能會缺乏自信,未考先驚。

lojo11    發表於 16-5-30 09:40

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 魚兒小寶貝 於 16-05-29 發表

原帖由 sfuhsg 於 16-05-29 發表
亦要訓練佢自理,唔好睇住佢做功課,

呢樣真啊,眼見身邊好多媽媽跟功課跟到小四五,我覺得太誇張了:quiet ...
呢句真,自律/自理必須從小就要養成習慣,家長唔肯放手,跟到升中一樣難攪。
我啲仔K2已經係自己做功課,唔識先問,唔掂先揾方法幫佢,我亦從不對功課,只檢查齊唔齊,教佢温習方法,默書,測考我都極少勞氣,小三起已經全放手了。

首頁

尾頁

跳至