自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 20-8-13 21:31
如果佢考到中文3,有18分就有机啦。
而家得2/17, 咩都冇行

唔駛灰心嘅,可以一邊讀住 Asso/HD ,一邊重考1-2科,如果明年夠分就可以入返大學,如果唔夠咪由 Asso/HD 上囉, 條條大路通羅馬,加油。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 20-8-13 21:57
谢谢鼓勵,但不会再讀asso 了。
原因在50樓。

IC .既然係咁不如出去工作啦,無謂浪費金錢同時間,到佢日後想再讀自然會去進修。

珍珠宮

大笨鐘 發表於 20-8-13 23:14
真係一年比一年低分

升學人數少自然易入咗,收分低須然容易啲入,不過 engine 其實唔易讀,當水泡入去隨時畢唔到業。

珍珠宮

大笨鐘 發表於 20-8-14 00:16
我明,特別係 HKU 同 UST,第一年唔分讀咩 Engineering,以 year 1 成積決定 year 2 開始讀咩 major,入咗 ...

3大都係第二年先分,競爭其實都大。
唔好以為水泡,外國 engine 係神科,睇番香港今年入理學院/工程都有唔少高分嘅同學。

珍珠宮

大笨鐘 發表於 20-8-14 00:28
我絕對明白要來唔低,神唔神科就睇咩 Engineering 喇!其實 Engineering 好多瓣,如果香港嘅 U 分開報讀就 ...

Poly 就有分開嚟收生,所以有啲人會直接揀佢。

珍珠宮

大笨鐘 發表於 20-8-14 00:32
咁我努力 d study Poly 點計分喇!

Poly 仲有加權,我仲記得幾年前有網友兒子就係食正19分入咗。

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 20-8-14 09:58

3大有啲低分科叫水泡科, 工程, science....拿,我上 ...

香港基建黃金期已過,政府又唔係太重視工程為專業, 導致 人才流失,所以喺香港讀工程出路係窄,除非出國。
少咗叻人揀呢科,引致收生分數下降,變成所謂嘅水泡科, 但其實工程唔易讀,數理成績唔得會讀得好辛苦,隨時畢唔到業。

珍珠宮

大笨鐘 發表於 20-8-14 09:28
我個仔一直好努力學中文,唔係佢好熱心,係放咗好多時間喺中文度,由小學到中學,一直放好多資源,陪閱讀 ...

加油呀,唯有提呀仔盡力而為啦!不過亦要有準備真係炒咗中文要點做,到時就唔會徬徨。

我大仔當年都炒咗中文,由HD都上返8大, 有心就一定得,加油

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 20-8-14 10:38
行行出狀元嘅

人際遇好緊要, 讀書只係一部份

雖然係咁講,但響競爭型嘅社會,學歷係好重要, 要面對現實,學歷低條路就會好難行, 連最基本嘅入場券都拎唔到

珍珠宮

bb560 發表於 20-8-14 10:31
好似科大同中大都無civil engineering讀,所以收嘅分會低啲

科大有,中大除咗冇 civil .更冇 EE. 所以收分才低少少。

珍珠宮

bb560 發表於 20-8-14 10:46
科大係唔係同港大一樣,讀完year1再分開?

三大都係

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 20-8-14 12:33
我真係唔識

即係讀HKU Space asso,year 2入番Hku, 畢業証書都係寫Hku?

以我所知好多間都在只係就咁寫邊間大學畢業,xx honour. 不過你幾多歲讀咗幾多年,通常僱主都估到。
唔好睇小 HD/Asso 駁上去嘅學生,好多能力同成绩查實仲叻過就咁經 jupas上去果班。

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 20-8-14 14:09
唔係睇少

我想知有咩分別啫

唔好誤會,唔係話你睇小,我意思係其實真係有唔少有能力嘅學生,只係一時失手或者未能入到心儀學系,才要由副學位駁上, 實力查實比僅僅夠分入到嘅學生更強

首頁

尾頁

跳至