自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mmmnnn 發表於 22-11-29 16:11
之前有同佢傾, 同佢講:雖然唔係前三大,但能考到港前四大排名都是唔容易的事,都好好喇,讀咗四年再出去 ...

如果女兒好想出國讀書,而屋企又負擔到但你唔畀佢去,難免佢會唔開心諗埋一邊,香港讀書壓力真係大㗎, 而家女兒有抑鬱,更加唔可以拖要盡快處理。

首先同佢見精神科醫生,食藥穩定情緒先,再搵心理學家輔導佢, 應承佢畢業之後畀佢出國, 唔好再用咩排華去做藉口,可以揀啲排華冇咁嚴重嘅地方, 點都好有抑鬱家人嘅支持先係最重要。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kcpak 發表於 22-11-29 18:08
我非常明白你感受,我亦經歷緊同樣問題
我囡中六,昨天學校社工打黎,話佢上上下堂衝去廁所自殘,電話中我 ...

有冇同佢睇精神科? 如果負擔得起睇私家, 精神科醫生可以開藥穩定情緒,但另一方面亦要梳導佢,可以同時揾心理學家,不過就真係好貴

珍珠宮

Cherryville 發表於 22-11-29 18:20
我明樓主意思因為 尤其是covid 呢兩年,
外面嗰個英美 國家 都覺得係中國人 帶入你所以加強咗
舊年都好多時 ...

其實又唔駛過份擔憂嘅,如果好擔心就避免揀排華嘅地方,例如美國。

珍珠宮

kcpak 發表於 22-11-29 18:26
佢有睇緊,其實佢中三開始抑鬱
呢排可能DSE 迫近

有冇食藥呀,正常嚟講食咗藥應該會好啲,如果真係太大壓力,或者真係要考慮有冇其他出路。

珍珠宮

kcpak 發表於 22-11-29 18:32
藥 又真係咁岩 醫生話要轉藥
就出事

如果食得好地地無端端點解要轉藥, 由其要考DSE呢啲緊張關頭,正常醫生唔會冒呢個險, 你睇緊政府?

珍珠宮

kcpak 發表於 22-11-29 18:48
係呀!我囡唔比我跟佢入去,所以我都唔知點解要轉藥

咁就同醫生講唔好轉住,政府唔係唔好,有時衹係怕經驗唔夠啫,通常資歷深有經驗嘅醫生都會走曬去私人執業

珍珠宮

Cherryville 發表於 22-11-29 19:26
美國 其實都 多 行行下畀人打嗰啲我諗大家舊年都見過幾單
最新印象係一個內地去嗰邊讀書嘅男仔陰公有靚仔 ...

我仔之前都想過去美國讀書,但真係比較擔心,最後決定放棄去美國。

珍珠宮

mmmnnn 發表於 22-11-30 11:47
謝謝各位抽寶貴的時間回覆,及提出見解,非常感謝大家

原來囡囡同你關係一般,咁你真的不宜插手管她,佢識得向外求救,證明佢自己都諗緊方法幫自己。妳留意下佢有冇食藥,如果有都唔駛太擔心,多啲支持佢做聆聽啫, 小囉嗦千祈唔好講啲負面嘢, 整啲佢喜歡嘅嘢比佢食,買啲維他命比佢,希望佢可以盡快克服困難, 走出陰暗

珍珠宮

gallygally 發表於 22-11-30 15:22

其實去到睇醫生判斷患有嚴重抑鬱症, 已經去到好嚴重了 ...

又唔一定,樓主都解釋咗個女已自行救醫,果封係醫生幫佢女兒寫比學校嘅信,主要係同學校申請暫停豁免部份學科,如果樓主唔知頭唔知路去插手,胡亂比意見可能仲衰,再加上大家關係比較疏離,唔係你話幫佢解就解到,再講比女兒知道你偷睇佢啲嘢,隨時變成大件事,絶不宜輕舉妄動。

首頁

尾頁

跳至