自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:退化性關節炎,腳已開始變形

不大懂這個症狀,希望你快些找到解決方法!

或者可試下每晚浸暖鹽水?可能可以舒緩?之前我不小心扭傷腳踝附近,沒有看醫生,諗住自己可以搽藥好番。點知唔得仲有痛,後尾試下每晚浸鹽水,粗鹽加熱暖水,也滴幾滴 Lavander and Lemon oil(若果無可以不加!)浸完真係有好轉!每日浸可助我消腫消炎!你看看能否也幫到舒緩到痛楚?

男爵府

引用:Quote:cafeteen 發表於 16-11-5 10:05 不大

原帖由 loved 於 16-11-05 發表
請問浸到第幾日開始有效
其實我扭親後有一塊大腫塊在腳邊,相連的筋部也有痛,浸完後其實第一晚摸到腫塊變少了,筋部也少痛了,如是者每日浸完也有轉好的效果。扭傷是大概9月底的事,隔了1.5星期才開始浸腳,我浸了2-3個星期吧!暫時好像已沒事沒痛,但我覺得腳有事就又會再浸,因為經濟又便宜有效,所以我覺得好好。我每次浸完都會用藥油藥膏搽患處!仲有美腳效果,皮膚浸完後有按摩藥油好似回復滑嫩,之前腳部無理,係皮膚粗糙的。

你的症狀嚴重些,所以不知能否幫到!但熱暖鹽水浸腳,我覺得應該是有利而無害的!

男爵府

引用:Quote:cafeteen+發表於+16-11-5+11:52+其實

明白了,有個概念,我就比較容易掌握,吾該曬你
唔駛客氣!若果可以浸埋膝蓋患處,應該會更好!因為我的浸腳桶只浸到膝蓋下,我之前踩單車有多少整傷膝蓋,我就嘗試浸腳時,也同時用浸腳鹽水多少放些在膝蓋上,或可用毛巾濕了浸腳水放在膝蓋上,第二日也會好些無咁痛!無論如何,希望你快些好番吧!

男爵府

引用:Quote:cafeteen 發表於 16-11-5 15:20 唔駛

剛才已立即到樓下買咗精油,今晚試
最重要係粗鹽,香薰油係additional help,記住要買真正 純正 Pure Essential Oil, 不要買錯fragrant oil ar! Good luck!

男爵府

引用:Quote:cafeteen 發表於 16-11-5 15:20 唔駛

剛才已立即到樓下買咗精油,今晚試
我每次浸20min!希望幫到你舒緩痛楚啦!

你的情況是否骨與骨之間的膠質退化脱落?那可能要再尋覓其他高明的醫師幫忙!希望這裏的jm也可以幫到你!加油呀!

首頁

尾頁

跳至