爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日上佢地討論睇又多2架落地,真係一街都係sienta我屋企停車場保守估計6-7架.......你地有無去車會個優惠區介紹元朗做洗生氣同油路呀

大宅

呢個係CL車會睇倒..大家研究下,我係SIENTA都POST過
筆者最近試左隻FORCH Engine System Cleaner效果吾錯,可以安排以優惠價比大家試試
引擎是透過吸入空氣與汽油混合,經燃燒後產生動力,無用的東西排出引擎外,由於燃料是碳氫化合物,燃燒時會產生碳及其他不完全燃燒的物質,這些廢物會積聚在引擎裡,尤其是汽缸、活塞、氣閥及噴嘴。這些積聚的物質會影響引擎的耗油量、空氣污染物排放及動力,因此德國FORCH設計了Engine System Cleaner,為行駛一定里數的舊引擎帶來清潔徹底的清潔。
談到引擎清潔劑,坊間有不同的類似產品是添加到油箱、噴入進氣歧管或是噴入噴嘴使用。至於FORCH設計的產品使用簡單容易,只要將清潔劑注射至燃燒室、生氣歧管及Throttle,其特強的化學物成份便會馬上分解並去除整個進氣系統與燃燒室內積存的碳及油泥,並排出引擎以外,清潔後的引擎由於去除積存物,密封性增強與零件運作阻力亦會降低,對於改善油耗、降低有害物質排放與及回復引擎動力有莫大的幫助。
施工過程相當簡單,首先拆除引擎的生氣批、引擎的獨立Coil與火咀,將FORCH Engine System Cleaner噴到Throttle上與燃燒室裡,等待五分鐘左右,清潔濟化學物成份會馬上分解因偈油與塵埃混合所產生的油泥與及積存於燃燒室的碳積。當Throttle位置在嘖注FORCH Cleaner後,污垢已馬上以液態流出。五分鐘後?動引擎,由於沒有火咀的原故,曲軸差不多運轉一圈便馬上停下,此步驟反覆五六次左右。隨後將塞進火咀窿內的紙巾取出,發現紙巾積滿碳屎,張開紙巾讓清潔劑揮發,碳屎以粉抹狀停留於紙巾上。Eric解釋由於曲軸運轉,壓縮行程會令污垢噴出並積存於紙巾,若然裝回火咀並?動引擎,所有分解物便會除之跟隨死氣排放出來,引擎內部亦會因此而潔淨。果然,在裝回各零件並?動引擎後,死氣喉噴出濃濃的白煙,看來不少排放物的引擎排放出來。

筆者清潔後明顯感受到的是油門輕巧了許多,以往要重力點踩油門,現在輕巧一點已達到相同速度。另外慳油方面,清潔前後大約多出20km的行駛距離,效果吾錯!
筆者安排了十位會員以優惠價測試,人工包料$400!!!
有興趣PM我留位 tel:64464557
施工地點:IMPACT Garage (屯門建發街11號地下)
時間待定

大宅

889388 發表於 12-4-14 12:50
依家跟细燈但我想曰間都開着,但曰間開细燈好似好怪,所以想改過跟匙火,一着車就開着,但未攪因為我在網上 ...

如果你地做左洗油路post上黎講下...因為睇車會d人講到好正咁,仲有記住洗埋個ERG定EGR

大宅

我架Sienta DIY 中

你地真係好心機,我依家連車都唔想洗

大宅

http://www.28car.com/par_dsp.php?h_vid=24509379&h_vw=y
呢個都係一個唔錯嘅選擇

大宅

比人裝都係$150姐

大宅

DIY係好..但有時好多野未必自己攪到

大宅

其實呢度有幾多個真正join左sienta個車會架?

大宅

有無方法解決夏天第3排唔夠冷氣嘅問題呢

大宅

oyasumi2002 發表於 12-5-2 15:21
有!車會有人搞左由主控台冷氣位拉多2條地台喉去中排座位吹腳。有人中後排加風扇。

其實我都會買把風扇最簡單直接
...

大宅

另外我想問架車個空氣淨化器使唔使清潔架

大宅

oyasumi2002 發表於 12-5-2 18:40
拆出黎抹塵就得
請問係邊個位置

大宅

引用:想問問各位你哋架sienta,咪錶讀數最後km/L

原帖由 889388 於 12-05-02 發表
想問問各位你哋架sienta,咪錶讀數最後km/L平均行到幾多,這個數字是否代表一升油行幾多km

...
係……呢個只係平均數,如果行高速多就會行多d

大宅

889388 發表於 12-5-2 20:27
師兄你個空氣淨化裝在那裡是否在車頂你架係幾年車

原廠架,我都唔知佢係邊

大宅

sweetcouple 發表於 12-5-3 08:18
係呀, 係SIENTA....

新入手一個月未足......

波箱油,偈油,風隔,火咀換哂未呀....我一陣仲會去洗油路,生風

大宅

我架Sienta DIY 中

呢度越來越多人揸sienta自己開個會都得

大宅

引用: Quote:caydenBB 發表於 12-5-3 11:05 波

原帖由 oyasumi2002 於 12-05-03 發表
好呀

大宅

oyasumi2002 發表於 12-5-3 11:35
洗完pipe 報告下啦, 我又想試. Thx

大宅

caydenBB 發表於 12-5-3 22:50

洗完後....分別不大,唯一解釋我架車本身狀態唔差所以無乜大分別

大宅

oyasumi2002 發表於 12-5-4 00:24
行耐啲先,應該車頭靜左

因為我架車乜都未整已經好靜所以我依家換哂所有野洗埋都無乜分別掛.....
另外有個問題唔知係咪架車隔音差關係,係highway行80km以上就開始有d聲傳入車廂,我唔知點形容d聲好似呔聲咁,應該唔係引擎聲因為就算行緊80km都係2000轉以下都唔會有咩引擎??會唔會係頭轆啤零聲呢??

首頁

尾頁

跳至