跳至

首頁

尾頁

大宅

咦~ 我都係會一家三口去東京, 四日三夜喎... 我六月去呀, 你呢? 會去邊度玩呀??

原文章由 LoJulita 於 08-3-3 18:30 發表
我哋一家人去東京啦!!!
已訂機票同酒店 - 4日3夜.
好緊張呀!!
有無媽咪帶過BB去旅行.
分享下, 俾d提示. 有乜嘢要注意!!
可唔可以俾d意見.
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

大宅

akachan honpo

原文章由 LentilMama 於 08-3-5 18:25 發表
我帶BB四月中去大阪及和歌山,請問大阪邊到有多啲BB野賣?

大宅

想問下大家會帶D乜野消毒奶樽呢? 係咪會買CHU CHU 果隻?
我個小B仲食緊粥仔/ 爛飯, 如果唔帶飯煲, 有冇其他方法預備BB食物呢...唔通真係要幾日都食即食果D?

今次係我第一次帶小B去旅行, 好緊張呀...好驚帶漏野...

大宅

即食係咪用熱水開果D米糊+樽裝糊仔? 我都諗住會買呢D, 方便D...想問下即棄奶樽係點樣架? 邊度有得買呢?

原文章由 小木馬 於 08-3-5 23:53 發表

即食啦,或者好多餐廳都有bb餐叫,我見過壽司店都有bb餐,d壽司整到細細粒,當然係熟食啦
我次次同熙熙出門都係用用完即棄奶樽,所以唔洗消毒

大宅

咦~ 你地有冇東京 / 橫浜 hotel 好介紹呀? 最好係airport limousine 直達及有 bus 到disneyland, 會方便d...

大宅

上jalan.net網check 過keio plaza 好貴呀... 有冇人住過sunroute plaza shinjuku 呢? 我上zuji 睇過, around $1,100 一晚, 啱我budget ... d 房會唔會好細呢?

原文章由 yan1163 於 08-3-11 21:26 發表
Keio plaza 有機場巴士直達,而且room間比較大,sevice 好好,好照顧D有BB的父母,不過去歌舞技丁就遠左D,但去新宿西口比較近坐物都好近好方便!

大宅

sunshine city prince 太遠呀, 同埋推住bb 車住池袋冇咁方便, 因JR站要又上又落,又冇乜escalator... 我估我多數會book 新宿sunroute plaza, 有airport limousine 直達...

原文章由 fc926 於 08-3-12 22:06 發表
我幫你check過Sunshine City Prince,六月份12000yen咋(per standard double 20.7sq.m.),http://web.travel.rakuten.co.jp/

大宅

welcome back! 我之前已經book 左機票 (CX promotion), 所以會另外book hotel, 唔會join package lu...

可唔可以分享下有乜野要帶 / 注意? 你今次係咪用即棄奶袋? 咁粥仔又如何呢? 你話我係咪坐 airport limousine 好過JR NEX呢?

原文章由 LoJulita 於 08-3-17 11:03 發表

Dear onchai,

It wasnt too expensive to book Keio Plaza Hotel. I went to "Wxng Xn". They always have promotion going to Tokyo, but u gotta ask.

This time,
4D3N (JAL/Keio Plaza)= less than HK$12,0 ...

大宅

你會點煲粥仔呀? 用保溫壺焗? 咁落咩料呀?

祝你旅途愉快, 返黎分享下丫...

原文章由 GUB 於 08-3-26 14:14 發表

要同阿b申請身份證加特區護照. 我申請時大約用了一個月. 記得一係申請一係去取證時, 其中一次要帶埋阿b.

我今個星期日同BB出發啦, 有d緊張, 成日怕帶漏野, 又怕bb到時在飛機唔知會唔會扭計, 去到唔知我的計劃, ...

大宅

我想問下可唔可以預先打去reserve 坐第一行架? 定係要check in 時request? 我見CX 個網上check in 要48 hours 前先得... 咁我係咪應該直接打去airline reserve 呢? 咁個籃又係點reserve 呢? 我係thru agent 出e-ticket, 但agent 又話bb 咁大 airline 唔會 provide籃喎, 係咪架?

原文章由 LoJulita 於 08-3-26 18:27 發表

我有帶水去架.
帶咗2 x big bottles 不是滿晒嘅凍開水
(驚air pressure & 咁一定無5公升)
熱水就用酒店d tap water boiled後放入保暖壺.
(酒店有熱水煲provided, 方便d)
開奶時就用自己帶嘅凍開水mixed w/"日本熱 ...

大宅

唔該晒呀兩位... 好, 等我reserve 定先, 希望到時卓卓坐飛機唔好扭計啦! 咦~ 咁即係我要帶定d baby food 上機喎... 話時話, 你地bb 有冇起飛 / 降落時唔舒服扭計呀

大宅

welcome back and thank you for sharing! 咁你用乜野消毒bb食具? 定係全部用即棄? 有冇帶水去呀? 同埋bb 點洗白白? 就咁坐係酒店浴缸?

原文章由 GUB 於 08-4-7 10:56 發表
hihi
我返來啦, 全程我地同bb都好ok, 係倦d.

飛機: 我bb沒有扭計, 我起飛同降落都有比bb餅佢食住, 又飲水, 所以ok. 兩程機bb都訓了個幾鐘. 其他時間就食粥仔同玩. 我沒有reserve bb籃, 因為airline唔比 ...

大宅

要買air ticket 架, 正價票價既十分一, 我買CX 要七百幾, 稅另計...

原文章由 Tehilla 於 08-4-7 12:27 發表
我想問吓你哋係買小童機票定係買好似有隻2歲以下凈比機場稅嗰隻呀?

首頁

尾頁

跳至