自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:我覺得人生好徬徨呀……

知自己有咩問題例如慣性遲到, 你就要改, 如果唔係, 呻到37歲你都仲係呻緊

btw…唔一定要讀full time 中學架嘛, 夜中學都得架。想當年我係18歲嗰陣由夜中學中一開始讀, 讀到中五, 再讀cert. 同埋dip. 一路都係半工讀, 犧牲咗好多時間去彌補我細個時候唔好好讀書, 雖然好辛苦,但係…只要你肯去做, 無話唔得架…

大宅

引用:Quote:原帖由 peggypiggy 於 14-04-24 發表

原帖由 kk-A- 於 14-04-24 發表
夜校去邊揾?你覺得夜校好冇讀
上網打夜中學都搵到嘅…因為好多區都有
老實講, 唔鍾意讀書嘅人, 一定覺得唔好讀架, 但係…你想一世就咁定想捱幾年先? 我未讀夜中學時係七仔工作…當我搬緊一箱箱汽水/啤酒嗰陣, 我同自己講, 我唔要一世係咁, 所以…我今日已經係中環甲級寫字樓做文職…我進修咗十幾年, 好辛苦,付出咗好多錢好多時間, 但值得!
如果你真係好唔鍾意讀書, 真係聽吓其他jm講,去搵門手藝學下喇, 宜家真係俾以前好d架喇, 多咗出路俾年青人揀, 唔好再埋怨唔好齋坐係電腦前話呢樣唔得、嗰樣行唔通, 呢個世界, 唔幫自己係無人幫到你架!

大宅

引用:搵政府夜校,由中一讀起,我以前半工讀政府

原帖由 irenelwl 於 14-04-24 發表
搵政府夜校,由中一讀起,我以前半工讀政府夜校百幾一個月學費,唔知而家幾錢了。去面對自己,接受自己,如 ...
我同你應該係差唔多時段喎…
不過我考完會考嗰年夜中學外判咗出去, 十零年前到都要千零一個月…

首頁

尾頁

跳至