親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

通常有3日假都會上廣州住番3日2夜。 冇深圳咁雜,都算多野睇,交通又方便。今次(其實次次都係)主要都係食、食、食

男爵府

回覆 youhello507 的帖子

我冇咩去郊區呀, 不過可以荔枝灣嗰面行下, 有個湖(好似人造), 好大, 係嗰度行好舒服.
行完夾岩時間可以去旁邊泮溪酒家食飯/飲茶.

可以去沙面, 以前係領事區所以比較西化, 之後可以行番落上下九

可以去動物園, 20人仔咋, 不過千祈唔好睇馬戲表演, 睇完好心up

下次想去廣州塔

男爵府

回覆 guigui82 的帖子

sorry 應該係叫荔枝湖公園, 最近既地鐵站係中山八. 不過我係搭的士去既, 係廣州東站搭過去大約35. 唔會好貴.

男爵府

molecule 發表於 16-10-13 21:49
我都鐘意去廣州玩,最後幅相隻八爪魚餃幾得意喎,邊度來的?

係維多利廣場間僑美xxx餐廳度食。 講起呢粒嘢就嬲, 不過係我豬,我中伏. 我以為一籠點心點都有3粒掛。但黎度先知原來係得1粒咋 , 成25蚊人仔架。。

不過其他嘢都幾好食

男爵府

12312 發表於 16-10-29 20:45
20分鐘一班。

除非大時大節否則唔洗訂飛。1個鐘內都有3-4班, 我住東鐵沿線所以我鐘意搭火車, 又唔怕會塞車

男爵府

kittykwok385 發表於 16-10-28 14:27
我都想去下,未去過廣州;係米紅墈坐直通車去廣州
還是坐旅遊巴去,有無附近酒店介紹下 ...

廣州東站隔離間建國酒店住過2次。 都唔錯。早餐豐富, 服務ok。 都幾乾淨。 可以試下。 可以去ctrip.com check 下

男爵府

sonet 發表於 16-10-30 13:21
去廣州要食下銀記腸粉呢

好想食架 但係上下九樣樣食啲食到飽晒 所以食唔到銀記呀。 下次一定要食。

男爵府

壺一v一 發表於 16-10-30 13:54
隻蝦餃好得意
廣州有咩玩??有推介?

都係我之前講嗰啲啦。上下九 動物園 荔枝湖 食食食食食。。。:mother:

男爵府

nc2000 發表於 16-10-30 14:03
我都好想去廣州,但真係冇概念,亦冇去過。可唔可以講下店土邊間酒店方便?我地鐘意熱鬧區,落樓或徒步就 ...

可以考慮下馨樂庭荔枝灣服務公寓或者沙面嘅勝利酒店呀。其實呢2間我都冇住過,但佢地都近啲景區。

荔枝灣嗰間就係荔枝湖隔離, 轉出去入龍津西路(好似咁),係好多出名小店嘅街,行去上下九係10分鐘左右。

勝利酒店行沙面. 沙面本身都好靚。行去上下九都係10分鐘。

男爵府

coldmilktea 發表於 16-10-30 22:53
聖誕平日去,係咪可以唔洗預訂車票呢?到廣州東站後,点去上下九呢?謝謝

...

今年聖誕有幾日連假, 可能都多人喎。 比你參考下有一年easter又係幾日假就上廣州, 去到深圳火車站人山人海,排左起碼半個鐘先去到counter, 只買到2個鐘之後嘅車飛.

所以能預先買到飛就買啦,唔得就早啲出門口。 又或者買紅磡直通車。

男爵府

coldmilktea 發表於 16-10-30 22:53
聖誕平日去,係咪可以唔洗預訂車票呢?到廣州東站後,点去上下九呢?謝謝

...

上下九係長壽路站

男爵府

kittykwok385 發表於 16-10-31 17:21
請問羅湖坐火車上廣州東是買
和谐号車票還是動車票
車費大約多少一個人
我都唔清楚呀, 因為我去到COUNTER只係講去廣州東, 冇分動車定和諧號, 我估一樣掛, SORRY 我唔太清楚.
二等大約RMB80, 一等大約RMB100

羅湖即係深圳, 你睇清楚喎深圳北係另一個站, 同深圳唔一樣.

其實唔洗擔心喎, 火車好密架, 去到COUNTER 同佢講去廣州東, 佢會話比你知最近一班係幾點, 你驚太趕既話可以問佢下一班幾點, 幾個字有一班.

男爵府

Maliohcan 發表於 16-12-27 14:13
請問妳由北京路去動物園打的大約幾錢?

應該係30蚊內

首頁

尾頁

跳至