自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

hevangel 發表於 14-12-5 02:31
最近帶阿仔回港省親,阿仔剛剛兩歲半,在香港正好是要考幼稚園的年齡。與親友戚友見面,特別是有小朋友的家 ...
外國一樣有家長BB 一生下來就排定名幼稚園, 一早搭定天地線報定名入elit schools, 一樣會請LIVE-IN NANNY(只係湊仔咋, 要煮飯唔該請廚子, 清潔再搵清潔工, 加埋花園應有花王), 未必代表主人家唔識湊仔煮飯掃屋&種花

可能你在外國還是新移民, 未了徹底解社會文化啫

不過, 整體來說, 各人有各人嘅生活方法, 各人嘅教養理念,

出外見識過, 最重要係學識接納別人選擇不同方式生活。

珊瑚宮

引用:呢個係我好大一個原因點解唔帶老公返香港,

原帖由 jump.jump 於 14-12-05 發表
呢個係我好大一個原因點解唔帶老公返香港,我想下一代輕鬆d快樂d

澳洲既小朋友5歲係前園草地玩泥沙,香港 ...
其實我唔覺得係澳洲讀書輕鬆,主要還看個人選擇。
親友住在雪梨一名校區,附近住宅價錢偏高,而且白人佔多,早上塞車都是送仔女返學的。家對面是一間日本人幼兒園,懷孕到30週就可以報定名
不用說,很多sub~urban shopping arcade常見香港熟悉的公文X、珠心算補習中心,還有印度數研、日式記憶訓練。客仔唔止亞裔,白人紅種一樣淘荷包報讀

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+14-12-06+發表

原帖由 cffw 於 14-12-06 發表
不能同意更多!
純粹個人選擇!
我們一家可以選擇澳洲、英國、香港定居,最後選擇暫時留在香港:)
我覺有時環境需要也係原因。

例如樓主提到「幼稚園面試要考兩文三語,老師會用英文叫個小朋友拿起黃色三角形,用中文叫從三個生果中指出個橙之類。」

首先我仔考嘅學校冇,in小學時有些有bilingual 對話。但係我家聚會係有實際需要,洋姻親大陸台灣親友都會同塲出現,我唔會強求孩子表現perfect,起碼意識到不同語言並存,不是太「怪獸」苛求吧?!小孩也要學基本與人溝通嘅能力,別說禮貌等偉論,搵人玩、攞野食都要學兩招呀

家長本身有冇相對堅定嘅敎養理念,反而到現在我還相信是主宰孩子嘅學習重要因素。例如我先生堅持小學無需補習(佢係有睇過敎署syllabus加阿仔學校敎程)&要求阿仔要及早在小學學會主動學習。試過小四遇上鄰居裝修很吵,我找了個功課班讓佢可安靜些完成功課,去了一星期,回來說導師「太」關心他做功課的進度,中間不斷察看令佢覺得好煩;同班另外兩人(不同學校同級)又不斷有問題,佢又忍唔住8卦,反而做慢了很多,晚飯後還要做,減少了他看自己書嘅時間……佢寧選擇去4大長老家。
學習成績總有高高低低,考得不好大家心情都差些,但我覺得賽後檢討、改善學習方式最重要;另一方面,可以直升中學,考試名次壓力少了,考第幾不會牽扯過度期望和憂慮,學習態度正面好多,亦輕鬆不少。

首頁

尾頁

跳至