自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+memelala+於+15-10-03+發表睇

原帖由 sunshine135 於 15-10-03 發表
想問下當幾乎九成同學仔暑假都去外地旅行,平日又豪洗食好著好既,你住公屋既c6, 當時如何自處?有冇自卑俾 ...
如果自卑心重,別人做乜都有嫌疑。同樣,抱住識人鋪路心態去巴結,真是當人傻瓜用金填個腦袋?
有能力入去,但最重要係待人忠誠,係中小學最能找到一生朋友。

攻心、機心呢啲思維,係家長自己畫蛇添足敎出嚟,見過最多是家長敎唆擺佈仔女挑朋友,結果人家看穿亦害咗孩子。

當年香港中小升學都行精英制,入名校真係憑成績去拼,你住沙頭角,一樣可以申請、派港島皇仁聖保羅,冇地鐵,一樣有人荃灣坐船再行上半山返學。好多人寄居親友家,唔係借地址考學校,係派咗好學校,就返學而暫離父母,呢份毅力,坦白講現今父母子女都少有。反而到了某階層,至今仍會為了更好學習水平,送子女離開身邊去求學。

名校舊生大把出生貧窮,大把富人子弟不才入X法、萃X(當年飛仔學校),但學校唔會分貴賤嚟敎,讀書始終亦靠學生肯俾心機,培養友誼亦一樣。

99dogdog    發表於 15-10-3 11:29
cffw    發表於 15-10-3 11:11

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+memelala+於+15-10-03+發表睇

原帖由 gracelam 於 15-10-03 發表
另一topic 唔係話叫人唔好揀傳統名校而揀地區名校。

佢主要提出唔好用幾百萬搬去名校區博入去,普通地區名 ...
佢只係建議用較「化算」途徑入本地大學,我又覺得若只求大學「沙紙」一張無所謂。

其實佢所言路數已經經常有經驗人士係公海講,但無今次呢位咁赤裸攻利,戳穿了堂皇粉飾,難免傷害了大家感情

CALVEN    發表於 15-10-4 15:53

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+vet+於+15-10-03+發表家境好

原帖由 孟母3000 於 15-10-03 發表
唔一定...好多old boys/ old girls都會幫仔女揀返傳統名校
不過依家d傳統名校轉哂直資咁濟
屋企窮少少都入 ...
基本上,官津係,百年老校校友多,根本唔夠分。
至於直資,唔計世襲分,考入而無錢其實並非問題,申請資助門檻並不高,例如我仔那間,去海外遊學,務求公平參與,都按足資助%,即係全資助者去海外遊亦有全資助。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+15-10-03+發表

原帖由 nz 於 15-10-03 發表
以前大家都純,無防人之心咁强,家下细路精過鬼,痴金糠班富2代一眼睇穿啦。

仲有,有錢同有錢做朋友, ...
家陣非常父母非常敎育,細路精甩咪又係栽培養出嚟

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+15-10-03+發表

原帖由 KT0603 於 15-10-03 發表
那男生的理論有點似茶樓搭檯,人講佢又講! 其實,很多人的想法和決定,已經心中有數,不用宣之於口 ...
年輕氣盛,想法單軌單向,我又接受,始終人嘅成長有過程,當是尚待喙磨吧!

反而做了父母,就算處處盡量為子女鋪排,能做出成績又好,結交到朋友又好,都靠佢地自己造化。老要灌輸所謂「世故大理論」,未必合用於佢地嘅世界。

唔識番幾隻字,人家看上「你」什麼呢?才又冇,財更冇,難道是身材?

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+孟母3000+於+15-10-03+發表我

原帖由 redhot 於 15-10-04 發表
唔駛下話?!而家都有手術做啦!
其實依家兔唇顎裂,係中、後期產檢已經知道,好多OT係出生後馬上進行,父母可按需要安排好自己及孩子適應。

律師呢個行業,見識唔完美甚至醜陋到不可補,相信是常態。如此幼稚,自己都好難生存。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+15-10-04+發表

原帖由 KT0603 於 15-10-04 發表
今天(昨天)呢兩個post的說法都太兩極化,如你所言,「年少氣盛」的率性,和擁有「資歷」的偉論,相同之處 ...
無論邊個階層基於利益嘅交往豈能旨意長久?正當洋洋得意,覺得自己識人便利沾光時,大概「友誼」已經在倒數,見過世面、了解現實,不可能如此幼稚地「世故」。

首頁

尾頁

跳至