少年成長

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Charlotte_mom 發表於 15-3-6 19:17
我女中三, 小學直升中學, 另加大概1/4外來生
咁大部分同學, 就算唔識都聽過名, 有D外來生, 中學玩下玩下我 ...
我歡迎㗎,但阿仔 d 同學來得唔多,佢地而家做 project 都好 virtual,個個對住個電腦,開個 group chat,一人做一 part,做完就 share 出來,一定要見面做嘅就返學 lunch hour 搞掂

舊年有個 group project 要一起做,我家設備(硬件軟件)最齊備,所以上晒來我家,其中一個同學有輕度自閉,有少少社交障礙,有 “other people’s mom phobia”,講明怕見同學仔媽咪,如果有父母在場,佢就唔肯來,我唯有避出街,流離浪蕩左大半日,叫阿仔散左就 call 我,先有得返屋企,好搞笑

公爵府

Charlotte_mom 發表於 15-3-9 20:14
有一晚, 返到屋企, 幾個同學傾project, 幾個食麵, 然後(暈了)有個男同學一手拎鑊剷, 一手拎筷子, 在我家煮 ...
我有個朋友係獨子,爸爸早逝,得佢同媽媽,讀書時伯母好歡迎同學上佢地屋企,熱情招呼,汽水小食源源供應,大家都鍾意去佢屋企聚會,當正係 club house。後來朋友去左外國讀書,一班同學感激伯母當年嘅招呼,大家自發地輪流上去陪伯母,節日或者伯母生日,大家又請伯母出去食飯一聚,幫朋友盡孝心,伯母好開心,話無端端多左班仔女

首頁

尾頁

跳至