跳至

首頁

尾頁

公爵府

tize2002 發表於 14-10-8 16:26
您們好!本人打算選擇美國移民定居,主要為了小朋友將來和想生活環境好一點,但有以下一些問題想知道:-
1. …
看你的問題,覺得你對美國的認識不多,這樣貿然帶著小朋友過來住,我會好徬徨。美國咁大,各地情況都略有不同,稅制,生活指數也不一樣,不如先做了資料搜集(就像你現在做的),鎖定幾個可能會落腳的地方,然後一家人過來實地看看,當然過來逛逛跟真的過來住不一樣,但多少也感受一下,選東岸的話,冬天過來,看看是否能撐得住,想像一下你一個人帶著小朋友是否能過日子。

移民是一件連根拔起的事,沒有親朋在當地,最初的適應期會痛苦一點,要做好心理準備

公爵府

tize2002 發表於 14-10-9 09:34
回覆 mugtaitai 的帖子

完全明白的,這是一個very big decision,所以現在要開始做planning & budget和很 …
我都打算兩年後大仔去美國升學時,一家移居當地。

我情況比你略好,我老公同我都係美加讀書,之後做過幾年嘢先回流返香港,我地都叫做知道當地情況,但咁多年後再回去,我都有少少徬徨。由於我地已經一把年紀,唔打算工作了,所以醫療保險要自己買,會係幾沈重嘅負擔。大半生住香港,所有人脈關係都喺呢度,早有相熟的家庭醫生專科醫生牙醫律師會計師髮型師美容院,返到美國又要全部重新揾過晒,我諗起都頭痛

公爵府

tize2002 發表於 14-10-9 13:59

美國那邊的保險是否和香港的大同少異?多少歲便不受保?聽說那邊有公立醫院門診或住 …
當年仍在職時,公司包醫保,那時年輕少病,我幾乎沒有看過醫生,所以一向不甚了了。近年打算搬過去,開始搜集資料,美國的公立醫院都收費的,如果有醫保,就醫保比,冇嘅話,就要自己出,如果你窮到燶,甚麼資產都冇,可以申請救助,公立醫院條數可以寬免,否則呢條數一路跟住你,都幾噩夢,所以一定要買醫保

醫保有好多細節,例如可以睇邊 d 醫生,自己是否要出一部份醫療費用,有冇病係唔保嘅,或者幾多歲就唔受保,都要詳細研究,我都未睇到咁仔細。我都擔心年紀大左多病痛時,即使醫保肯包,保費會否天文數字,醫療係而家最困擾我嘅問題,我老公已經諗美國是否一個可以終老嘅地方,佢而家鄭重考慮申請移民加拿大,英聯邦系統,醫療有政府包底,安心好多

公爵府

tize2002 發表於 14-10-9 15:47

請問公立和私立的價錢是否差很大?那麼人人都能負擔這麼昂貴的醫療保費嗎? ...
我相信是,我聽回來的美國私家醫院費用都是天文數字。我姑丈三十年前做心臟搭橋手術,六萬多美金埋單,你說如果沒有保險,還不破產。

在美國,如果你有工作,公司通常都會提供醫療保險,所以我有朋友的父母六十多歲了,即使經濟上沒有負擔,仍然不敢全退休,仍然每星期做一定鐘數的工,就是為保住份醫療保險。老人家過了 65 歲又在美國工作了十年以上(交了足夠的 Social Security tax),就可享有政府的 Medicare,比起私人買醫保平一大截。這裡已經涵蓋了大部份美國人,少部分低收入沒有資產的,就倚靠政府的救濟,最慘的是有點資產的移民,尤其不打算出來工作的,沒有公司提供的醫保,又不合資格申請救濟,就唯有自己捱貴醫保了

公爵府

tize2002 發表於 14-10-9 16:57

明白,但去公立不是會平些嗎?是否要當地大公司或大企業才有醫療保障?一般小生意的就 …
公立可能會平 d,但服務可能冇咁好,等候時間又長,而且都唔係免費,所以我諗大部份人只要有得揀都會寧願入私家醫院。

據我所知,一般正規嘅公司都有醫保比員工,有 d 專揾移民笨嘅就難講了。醫保通常都包埋門診,但可以睇邊 d 醫生,自己要負擔幾多,就睇你買邊份醫保。如果你先生喺美國住過 5 年,就已經係公民了,做左超過十年嘢,交足稅,當然可以享受自己嘅公民福利包括 Medicare。我已經係公民,但回流前只做過 5 年嘢,仲差 5 年先可以攞到 Medicare,所以要自己買醫保,頭痛

公爵府

tize2002 發表於 14-10-9 18:39

請問"交十年稅",是由剛取綠咭開始計算十年?定還是真正成為公民後才起首計十年? …
從你開始在美國工作並繳交 Social Security Tax 開始計,有一定得條件,例如每週工時要超過一定鐘數,一般全職工作都一定可以 qualify,你可以不必連續工作十年,總之在 65 歲前累計有十年工作就可以了

Medicare 是給 65 歲以上並工作了十年以上的人,缺一不可。65 歲以下的要自己想辦法,要不自己買醫保,要不找份工作,等公司提供醫保

公爵府

tize2002 發表於 14-10-9 19:01

明白了,所以你現在也為退休作打算,繼續工作至十年,這樣才可以65歲後有退休保障計劃 …
對,退休後的醫療是我最擔心的。我可以回美後再工作五年,加上我回流香港前做的五年,湊夠十年,就可以享用 Medicare,但我和先生都一把年紀了,可以的話,其實不打算回美後再工作了,那 65 歲前當然要自己買醫保,但希望還不算很老,保費可以相對便宜,65 歲後病痛多了,如果還要自己負擔醫保,數目恐怕會很大,這才是我最擔心的

Medicare 可以享用私人醫療

公爵府

tize2002 發表於 14-10-9 19:41
回覆 ivyscyip 的帖子

明白,即是他真正過來美國工作開始才計算,對嗎?
對,因為海外的收入只需報 Federal income tax,無需報 Social Security tax,所以海外的工作時間不能算入那十年內

公爵府

tize2002 發表於 14-10-9 19:23

謝謝回覆!
如果你先生 qualify for Medicare,他的合法配偶 65 歲後都同時 qualify,不用擔心

@mymelody  This is good to know...  發表於 14-10-15 06:08

公爵府

ivyscyip 發表於 14-10-9 19:52
I just consulted my mom. She said that once I reach 65 n get social security, u get part A of Medica …
I see. But the ~$200 is still way cheaper than getting private medical insurance with similar coverage, right?

公爵府

tize2002 發表於 14-10-9 19:53

明白,所以最好真正過到當地開始工作才take into social security tax.
對,所以你先生仍然要計劃何時真正搬過來美國,正式找份全職工作,否則退休後不能享有醫療福利

公爵府

tize2002 發表於 14-10-9 20:03

對,其實最大的褔利便是醫療,但子女的便要幫他們買保險至他們讀完書出來工作,出來工 …
有些公司的醫保連配偶以及子女都涵蓋,那就不用擔心了。孩子讀大學時,一般都可以用大學提供的醫保,費用比自己買醫保便宜得多,所以到孩子上大學你就基本上不用負擔他們了

公爵府

ivyscyip 發表於 14-10-9 20:14
如果你問我,香港的公立醫療比美国好得多,私家也平好多。我哥在醫院做醫生的,他有一次急性腸胃炎入了er五 …
對,英聯邦系統國家的公立醫療系統的確比美國優勝得多,因為這個原因,我們雖然有美國籍,也積極考慮移民加拿大

公爵府

ivyscyip 發表於 14-10-10 08:54
加拿大真的不錯!however, sine I grew up in the states, I still consider that home

對我來講,香港才是家,可是現在…

中國人其實很悲哀,這幾代都習慣了漂泊,處處無家處處家,且認他鄉作故鄉

hikiko999  唉,有同感   發表於 14-10-11 22:56

公爵府

ivyscyip 發表於 14-10-10 09:07
我不覺香港是家了。I have no relatives in Hong Kong anymore, and I am already the third generation of …
Yes it's very sad to see the city dying in front of us.

I used to think that the kids might someday return to Hong Kong to work and raise their families but I doubt it now. It's odd - my kids grew up here but they don't seem to have any attachment to this place. I guess they too see the change and get frustrated. It's just sad...

公爵府

tize2002 發表於 14-10-10 11:09

這個也是我想到離開的原因,為了小朋友的將來,就算能力有限,都希望安排一條路給 …
係,都係為小朋友籌謀。因為醫療問題,我同老公都覺得美國未必係最後退休終老之地,而家嘅構想,係兩年後同小朋友一齊返美國升學,到佢地入晒大學後,我地兩老就移居加拿大,小朋友讀完書,佢地自己決定去向,如果留喺美國,我地就港美加三邊走,到老到走不動時,看看環境,再決定那處定居

公爵府

tize2002 發表於 14-10-10 11:52

對呀,移不移真是一個好重大的決定,要160度生活轉變,為甚麼?都是為小朋友未來, ...
這世界並無烏托邦,每個地方都有好有不好,不同年紀不同背景的人對生活有不同的要求,只有自己纔知道哪裡適合自己。我家早年有不少親戚赤手空拳帶著家小移民美國,咬緊牙也一個個難關挺了過來,現在都否極泰來,個個都生活得很安樂。所以如果你做過功課,想過度過,都覺得美國是最適合移居的地方,就去吧,有了心理準備,一家人沒有甚麼過不了的

公爵府

tize2002 發表於 14-10-14 21:10
回覆 tize2002 的帖子

謝謝回覆!
棍波車係平少少,但價錢同自動波唔會差好多,如果係新手,不如簡單 d 揸自動波,起碼唔使又要睇路又要睇車又要睇人又要睇燈時,仲要同時雙手雙腳都用晒,我手腳協調一般,學過棍波,但揸就真係咪搞

公爵府

tize2002 發表於 14-10-15 09:54
回覆 ivyscyip 的帖子

地震發生頻密嗎?交通是否很方便?但都必定要有車,對嗎?
加州是一個州,你可以理解為一個省(好似廣東省浙江省咁),一個州範圍都好大,州內有好多唔同嘅城市。以加州為例,三藩市同洛杉磯係其中兩個最大嘅城市,佢地周邊又有好多細一 d 嘅城市。同一個州,三藩市同洛杉磯嘅天氣同文化都唔一樣,要自己感受一下先知道邊度適合自己

我計劃兩年後搬返美國,心目中會揀三藩市灣區或西雅圖。我比較中意西岸嘅文化,比較冇咁拘謹,天氣比較暖 d。三藩市灣區天氣比西雅圖好,陽光足,全年溫差唔大,亞洲人口多,要吃亞洲食物選擇多,有世界級的加州大學,有大量直航班機到香港,但生活指數比較高,樓價貴。西雅圖冇灣區咁繁華,純樸 d,有不錯的公立學校,生活指數同樓價都平一截,但天氣冇咁好,一年有差唔多七八個月係陰冷落雨,唔慣嘅人會覺得好鬱悶

樓上有jm建議你一家過來過一個長假期,到處看看,親身感受一下,呢個真係必要嘅,甚至建議你入紙申請之前,都應該先來一次,做個 due deligence,萬一你發覺自己完全不喜歡美國,都還可以轉而考慮別國

首頁

尾頁

跳至