親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

evonpig 發表於 18-5-2 18:09
請問有無JM去過當地玩?可以分享下經驗嗎?打算同12歲仔兩個人去兩個幾星期,主要去迪士尼,環球影城,NASA ...
去過兩次,有咩具體想知?

我就兩次都住樂園外面,apartment 形式,我覺得舒服 d。自己經驗,最理想係舊曆新年期間去,天氣比較涼,冇颱風,又唔係當地假期,人相對少 d

wcpcelia    發表於 18-5-3 17:13

公爵府

evonpig 發表於 18-5-3 12:18
打算7月尾去,因為得兩個人,所以好多酒店加樂園家庭套票相對唔啱用。你有行程可參考嗎?謝謝你。
...
我兩次都係舊曆年去,我仔學校只有一個星期假,連埋週末,總共 9 日,行程比你趕好多。

我哋半夜機飛 LA,夜晚到,機場附近酒店住一晚,第二日一早飛 Orlando,到 Orlando 都下午了,一日已經冇左。迪士尼四個樂園,一日一個,另外一日去 Universal Studio,一日去 Kennedy Space Center,大半日我自己 shopping,下午機飛 LA,半夜機返香港,基本就係咁,時間已經用到盡

你有兩個幾星期,時間充裕好多,可以考慮去埋 Sea World,中間有可以休息一兩日,唔使好似我哋咁踩到咁盡,會舒服 d,Orlando 嘅 outlet mall 我覺得幾好行,次次去都買到好多嘢,可以留多少少時間去 shopping

公爵府

PUIPUI2000 發表於 18-6-3 10:16
舊曆年係咪即係我地嘅年初一左右?
係呀

公爵府

232 發表於 18-6-3 12:25
see below
其實香港飛美國東岸基本上都係呢 d 價錢,我飛 CX + AA,過年去,幾年前都過萬

公爵府

232 發表於 18-6-4 11:08

ok thanks a lot!
應該唔難呀,我未聽過身邊有親戚朋友攞唔到簽證

公爵府

trintrinmum2007 發表於 18-6-27 23:38
我也想去Orlando 約10日,你的行程同我想的好相近。可否分享多D資料? 在LA 是否好難有合適轉機航班時間去 ...

LA 去 Orlando 算多航班,唔同航空公司的直航機最早朝早 8 點最夜 10 點,如果肯轉機更幾乎round the clock 都有機,而香港飛 LA,以 CX 為例,一日三班,最早的凌晨機夜晚 10 點到 LA,趕唔到最後一班直航機,除非肯轉機,否則係要住一晚,但中午同下午的航班分別 12 點同 3 點到,12 點到可以駁到下午機,3 點到就要駁 10 點機了,red eye flight,會辛苦,但可以做得到唔使在 LA 住一晚

在 Orlando 唔想揸車的話,住 Disney 嘅酒店有 shuttle 去 Disney World 嘅樂園,去其他樂園或者唔住 Disney 的酒店,就 Uber 啦,遠 D 嘅 Kennedy Space Center 可以 join 一日團,Orlando 治安 OK 嘅,當然多人的地方要自己小心財物,呢 D 常識放諸四海皆準

公爵府

evachau50 發表於 19-3-19 18:52
請教一下係Orlando 除左Uber, 還有什麼交通工具去Universal? Outlet?
另你join 邊間的一日團去 Kennedy S ...

有某 d 酒店有 shuttle 去唔同樂園嘅,包括 Universal Studio,Outlet 我諗就冇 shuttle 了,但 Orlando 有公共交通嘅,outlet 可以坐巴士去:
https://www.golynx.com/maps-schedules/routes-schedules.stml
https://www.internationaldriveorlando.com/iride-trolley/i-ride-trolley-route-map.html

Kennedy Space Centre 我係自駕去嘅,冇 join 團

公爵府

evachau50 發表於 19-3-19 18:57
可否介紹之前住嘅 apartment, thanks? 因我4月尾去Orlando , 煩惱緊住邊到...不過我地唔揸車,係唔係應該 ...

我兩次都住呢度:
https://www.marriott.com/hotels/travel/mcovs-sheraton-vistana-resort-villas-lake-buena-vista-orlando/

如果你住近 Universal Studio 就唔近迪士尼(不過都係講緊十幾分鐘車程),睇你想近邊度啦

首頁

尾頁

跳至