跳至

首頁

尾頁

公爵府

big007 發表於 20-6-28 09:26
啱啱睇costco website, 仲有口罩。
上去睇過,Costco 已經 out of stock,唔知幾時再返貨,要密切留意

公爵府

rose-mag 發表於 20-6-28 09:28

剛剛fb group見到Costco有賣口罩,係唔係medical grade就 ...
Costco 網上賣 U$25.99 一盒,已經售罄,我睇過 spec,BFE>95%,冇提 PFE 係幾多,咁睇頂晒籠係 ASTM level 1,呢 d 可能再加層布口罩一齊用會放心 d

公爵府

rose-mag 發表於 20-6-28 09:55
剛上Costco網揾有一隻out of stock, 另一隻打完名就話product not found, 今日見網上話喺店內買到一隻牌子 ...
呢隻香港好似都有得賣,聽講質素 ok,如果見到真係可以入返幾盒

公爵府

TSX 發表於 20-6-28 11:08

我唔知你地嗰邊有無Big Lots. 我尋日入去見到佢哋有賣口罩. 同 ...
Big Lots 我哋呢邊冇...

網上搵到 Canuxi 嘅 spec:
Canuxi 肯納絲 醫療級 三層口罩(成人)
  • 採用「可降解無紡布」
  • 三層保護
  • BFE > 99% (美國NelsonLab 測試)
  • PFE > 99% (美國NelsonLab 測試)
  • 厚身,保護性強
  • 獲全港醫療及保健器材行業支持及採用
  • 獲得 香港醫療及保健器材行業協會認可
  • 一盒50個口罩
  • 產地:MIC

睇落 ok 喎,買得過

公爵府

TSX 發表於 20-6-28 22:42
我唔肯定你見到嘅spec係唔係for Big Lots 賣嘅呢隻口罩, 因為我見個盒只寫disposable, 無話係for medical ...
啱,可能真係未必有認證,如果有,應該清楚寫明啦,賣點來㗎嘛
唔緊要啦,厚身都應該 ok 嘅,加埋 social distancing,都足夠

公爵府

ivyscyip 發表於 20-6-29 00:07
其實唔係需要佢幾高spec,平時用level 1 (>95%bfe/PFE) 都ok。但係我覺得要知囉,a false sense of protec ...
唔寫明嘅真係預佢冇任何認證囉,不過點都好,即使冇認證嘅口罩都好過冇嘅,可以再加層布口罩套住戴,我諗都足夠嘅

公爵府

rose-mag 發表於 20-6-29 12:08
南加州真係要部份剎停,d人太唔聽話,而家某d counties 嘅酒吧被點名要停開,另外某d最近有好多新個案嘅cou ...
其實如果大家聽話,戴口罩勤洗手保持一定社交距離,政府做好個案追蹤,經濟重開唔係問題,亞洲好多國家從來都冇強制關閉經濟,大家雖然自覺地少出街,但一樣會出去吃飯購物,疫情都受控,美國人真係要學識收斂一下任性,疫情當前,以大局為重啦

公爵府

big007 發表於 20-6-29 23:09
jm 買到口罩未?收到staples email, 有 口罩 同 hand sanitizer賣。
有朋友移民,會裝箱運嘢過來,我趕得切搭佢隻貨櫃帶 10 盒口罩過來,預計 4-6 個星期到,我手上嘅口罩應該頂得到嗰個時候,今次真係好彩。洗手液 Costco 買到了。謝謝你關心

公爵府

rose-mag 發表於 20-6-29 23:27
隨住疫情發展,生產商都有加快速度生產,部份人用咗布口罩,同埋有新生產商同現有生產商趕工,暫時情況都 ...
我妹話 level 3 嘅香港都難買,有炒價去到過千蚊一盒,真痴線,但 level 2 嘅已經周街都有,百零蚊一盒,相當合理。我哋普通人平時用 level 2 已經足夠有餘

公爵府

ivyscyip 發表於 20-6-30 00:22
你仔應該11th/12th grade?如果返唔到學對佢影響都大喎。ap chemistry / physics冇得做lab真係好難學。
...
係呀,暑假後升 grade 11,而家校區都未決定點做,我諗冇可能全年都 online 啩?我仔會 take AP Bio,冇得做 lab 真係難。冇計啦,等校區消息,見歩行歩

公爵府

ivyscyip 發表於 20-6-30 08:19
Ap bio難,因為第一個term的experiment同DNA有關,第二個就係dissection.

其實如果一個星期有一兩面對面 ...
希望係咁啦,普通 lecture 可以 online,lab 就返學校做,盡量 minimize face to face 嘅時間,安排到嘅,都未嘗唔係一個折衷辦法

我大仔話大學都係未決定下學期點樣,但估計都可能係 lecture 就 online,lab 就返學做,但一切都要睇疫情點樣,加州而家唔係咁樂觀,開唔開到學都成問題

公爵府

rose-mag 發表於 21-9-24 02:38
係呀,我地係$120年費果隻Executive membership,老公上個星期去問過,可以downgrade去普通$60果種Gold St ...

Costco 我哋用得最多係入油,比外面普通油站平七八毫子一加侖,我淨係入油都賺返會費有突

公爵府

rose-mag 發表於 21-9-24 06:05
我老公唔鍾意去Costco入油,佢同佢D識整車朋友話D油冇咁好喎,只會係真係差不多冇油,又或者平過其他油站 ...

我都有聽人咁講過,但我哋 lease 車,每三年就還比車行換車,我其實唔係好 care

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊