自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

小ice 發表於 20-7-22 13:39
讀書唔太叻容易入嗎?要幾多分?
讀嶺南好還是讀毅進或其他好?

唔好㗎你千祈唔好去
梗係要讀三大光宗耀祖啦,不過讀咗幾年都讀唔到嘅去讀毅進都OK嘅。

伯爵府

小ice 發表於 20-7-22 19:25
我唔識所以問,嶺南大學好過毅進好多? 考完des如入到嶺大好過毅進/vct吧?
有jm話讀完毅進可考警察,聽落 ...

你不如上網Google下先,你考得到嶺大就唔會問毅進。

伯爵府

KittyMelody1 發表於 20-7-22 20:02
坦白講,唔係得罪,在香港,嶺南大學絕對係野雞大學,就算三大出黎都未必搵到野做,莫講話嶺大。畢完業話就 ...

你講得啱呀!咁仲讀咩大學姐唔使讀啦出嚟做嘢仲好啦學門手藝

伯爵府

我覺得嶺大幾好, 唔好的是胡亂批評的人, 至於找工作其實不會有影響的。

伯爵府

speakertopic 發表於 20-7-22 23:32
咁邊D業界是暗地裏唔請嶺大畢業生?外資公司?金融業?本地藍籌上市公司?

不過我都相信一些大公司請mana ...

其實我好想知道講⋯‘請大學資歷的post 會screen 走嶺大的人‘自己是不是真的在大公司工作, 我有幾位朋友喺嶺大畢業咁多年來佢真係未做過細公司, 工作過每一間都係非常之出名嘅大公司, 佢哋嘅際遇都幾唔錯。

其實公司(如果請人未必真係一定要名牌大學, 以我公司為例, 我公司係上市大藍籌公司嚟嘅,我公司啲老細請人其實唔會特別睇話係邊間大學, 最緊要係經驗符合與否, 再者就係睇吓candidate 是否presentable 同埋比佢哋感覺如何 , 點解我會知係因為我會老細同我講的,我公司亦都會有請嶺南大學畢業嘅學生。

首頁

尾頁

跳至