跳至

首頁

尾頁

子爵府

新一代 + 奧斯卡 幼稚園 家長入來傾下.

我個女係新一代 K3 舊生.

有冇讀緊新一代舊生同 奧斯卡過來的mami 傾下.

合併後, 好多野都變左, 校長同好多老師都係奧斯卡過來,
好驚會有教學變質. 因為以前我覺得好好.

真係好擔心.

子爵府

Re: 新一代 + 奧斯卡 幼稚園 家長入來傾下.

janetc,

我個女係讀上午班.

聽你禁講都安心d. 以前除左學費, 就冇其他費用嗱.

子爵府

AnnieClarabel,

你個仔仔同我個女一樣禁好彩抽仲去A.B 班, 我個女係B班.
我嗰兩個班主任仲係最後生嗰兩個, 好似剛出來做野, 唉...真係另我擔心. 我都唔禁講比個女聽佢D朋友仔去曬C班.
真係好慘呀...

AnnieClarabel 寫道:
[quote]
bestwish 寫道:

我個女係新一代 K3 舊生.

有冇讀緊新一代舊生同 奧斯卡過來的mami 傾下.

合併後, 好多野都變左, 校長同好多老師都係奧斯卡過來,
好驚會有教學變質. 因為以前我覺得好好.

真係好擔心.

hi bestwish,

我仔仔都係 K3 主流班, 其實都無話擔唔擔心, 大家都係先入為主, 最重要小朋友學到野, 係咪?

你女女係咪 K3C? 如果係, 可能你地會覺好D, 因為我見 K3A & K3B 都係奧斯卡老師做班主任 (我仔仔係 K3A), 我見有6-7位舊生, 其餘 20-22 係舊奧斯卡學生; o係班房見到果部份家長唔係太開心, 我估都係好擔心唔知新老師會點 (俾著我都會咁諗), 我地一齊努力啦!

[/quote]

子爵府

janetc,

sorry, 唔知你禁 care. 因為我覺得你講緊一d唔係禁秘密嘅野. anyway, sorry again. 我係冇惡意.

子爵府

我都放心d. Thank you. Keep in touch.

bestwish,

我估你誤會左喇,我都係奧斯卡轉過o黎;你女女今年果兩位老師 (Ms Yu & Ms Lee), Ms Yu 係我仔仔舊年 K2 班主任,佢教得好好架,唔好太擔心!
Keep in touch!

子爵府

bb2002,

noted and thanks.

新一代以前只係得, 芭蕾舞, 繪畫, 英文班. 我個女上開繪畫班. 如果你個女喜歡學芭蕾舞, 我建議你去屯門大會堂報文協d舞道班, 又平, 又有表演機會, 地方係大會堂舞蹈室, 又大地方比小朋友跳.

bb2002 寫道:
BESTWISH,
我囡囡係ik2wd.
oscar以前都係只交學費同每年2次書簿費.

各位:
想問,來年度新一代會有d咩興趣班?
今年想同囡囡報芭蕾舞/小提琴.
囡囡話想學.
上年的外籍老師走了.令我感到失望.
唯有寄望今年新來的外籍老師.我相信會好的~!

子爵府

janetc,

我個女係係屯門文協參加舞蹈班. 屯門文協有好多種類嘅舞蹈班, 芭蕾舞, 中國舞, 兒童舞, 拉丁舞, Modern Jazz....
屯門文協總部係時代廣埸4/F. T: 24670846. 你可以打電話問有咩班啱你小朋友. 佢地D班會係總部或大會堂上堂.
佢地係非某利機構, 學費好便宜, 講比你知, 我細個都係係文協學跳舞 ka.. .

我個女之前學左年半都已經係大會堂表演左三次. 但唔知點解我個女跟住話唔學. 而加我想佢學Modern Jazz, 星期六有班. $400 兩個月, 等我今晚問下佢學唔學先.....

janetc 寫道:
Hi bestwish,
請問你知不知道芭蕾舞班多演出機會嗎? 有沒有舞蹈團? 我想同囡囡報呢. thanks!

Hi bb2002,
我都好唔捨得Ms. Shaddha,佢真係好好,excellent!

子爵府

學校會派報名表比每個學生.

子爵府

everybody,

真係令人擔心, 我地係咪要成立家長會去學校傾下新嘅制度.

學費就加左, 教學質素就差左.

greedycat116 寫道:
Hi! I think your kid is in ik2. My son is in ik2 (half day)
This morning i wnet to school to pick up son. I found that there were a lot of students in the classroom, the teacher told me that there were 34 students in the class. i can't imagine how can they deal with 34 students at the same time. The teacher told me that the students will be divided into 2 groups and they will go to another class room with an English teacher ,they will gather again when they have a snack time. I don't like the new system, i can sure that the teachers will use cantonese to give the instructions. English maybe just in English lesson.
i don't think my kid will be benifit in this new system.

子爵府

以前新一代好似冇 International class.

greedycat116 寫道:
Hi queeniechow,
i think they never divide students into two groups. There are only one English teacher( Miss Rose) , if the students are divided into two groups, then which group will Miss Rose go? Whose Day class or am class. My kid tells me that the teachers speak Cantonese all the time. If that is true, why do we send our kids there?

子爵府

係lu.. 上學期已經寫緊 1-100, 同 2+3=5 連埋 formula一齊寫. 點解返轉頭. 可能係溫故之新. ?-( ?-(

[quote]
bestwish 寫道:
以前新一代好似冇 International class.

bestwish,
新一代新加 Int'l Class 係配合番 Oscar 讀開國際班o既小朋友; 所以我睇我地主流班就無太大分別 (除左每班人數多左)

但我見: 中, 英文個進度就同以前 Oscar K3 一樣, 但數學方面就唔明點解呢幾日仲係寫 1-30? 因舊年已寫 1-100 & 倒數; bestwish, 可否分享下新一代 K2 數學方面去到邊一 part, keep in touch!

[/quote]

子爵府

牡丹,

我個女係新一代舊生, 我個女現在好似唔多鍾意返學. 因為d先生和同學都係新 (Oscar). 可能佢仲未識應. 以前佢返學好開心ka.

牡丹 寫道:
各位:

讓我也來報到, 我女女從 Oscar 轉到新一代的, 現在讀 IK2. 女女很認生, 起初很怕她適應不到新學校的生活, 怎知不點問題也沒有, 我問她喜歡 Oscar 多一點, 還是新一代多一點, 她說兩間都喜歡.

牡丹

子爵府

Re: 新一代 + 奧斯卡幼稚園 家長入來傾下.

ELDA,

以前嘅新一代真係好好, 英文普通話GOOD, 老師嬸嬸GOOD GOOD GOOD. 但而加同奧斯卡合併左, 現在還在觀察中. 未有評語.

啟思是否英文幼稚園??

ELDA 寫道:
各位新一代 + 奧斯卡家長 ,

好開心你地係 li 度開左個 topic , 因我想幫囝囝報 07N1 ( 考慮緊新一代 / 啟思 ) , 但又唔識人係度讀 , 只有睇你地既留言了解下學校情況 , 希望你地多d發表 , 等我知道多d啦 ... thanks !

請問你地之前所提及既問題 ( eg. 人多係一間房 / Int'l 班是否真的全英語 ) 解決左未 ? 總括黎講 , 你地覺得學校 / 老師嬸嬸好嗎 ?

子爵府

ELDA,

中文幼稚園, 真的不prefer.

我建議你選英文幼稚園, 新一代都係活動教學.

等我睇多一個月, 我會再更進你.

ELDA 寫道:
bestwish,

啟思既缺點就是中文幼稚園 , 但佢係活動教學 , 小朋友上學會好開心 ... 無壓力 ... 這是我想搵既學校 ! 我有朋友個囡讀緊 , 佢話d 老師嬸嬸都好好 !

而新一代我就鍾意佢英文普通話教學 , 但又唔知現在校內情況如何 , 所以未決定到報邊間 !??? 希望你可以提供多 d資料俾我參考啦 ! Thanks ......

子爵府

ELDA,

如果你想讀保圓, 我就提議你梗係一定選英文幼稚園.
如果唔係小朋友會好難適應. 同如果你讀開英文學校, Interveiw 時都會加小小分啦.

ELDA 寫道:
因我想佢讀保圓小學 ( 好長遠... 已諗定幾年後既事 ) , 所以我都想搵全英文幼稚園 , 屯門依家好似係得新一代 !? 所以真係要麻煩你之後 update 我啦 ! 如果合併後真係唔掂 , 我就會報啟思 ! Thanks !!

子爵府

ELDA,

好似兆麟苑定翠寧有一間雅麗斯都係英文學校, 你去打聽下.

ELDA 寫道:
同意 ! 咁你知唔知屯門仲有邊間幼稚園係全英文 ??

子爵府

ELDA,

大至上新一代係幾好. 只不過我覺得以前仲好D. 因為冇禁多小朋友讀. 玩在一班都多左好多人.

ELDA 寫道:
bestwish,

thanks for the info... 但聽講雅麗斯不是太好...... 麻煩你一路 update 新一代既情況上黎啦 !!

點解近期無新一代 + 奧斯卡家長係 li 個topic 交流既 ??

首頁

尾頁

跳至