婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

celine_ice 發表於 21-4-28 14:34
大家好,我終於完成左子宮切除同輸尿管重新接駁手術,今日可以出院返屋企啦,大家要快d康復,加油(emoji)(e ...

輸尿管??做手術時切到??
祝早日康復。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

cheiching 發表於 21-4-28 00:16
你做抺片同陰超時冇發現有腫瘤嗎?你係咪好耐冇做檢查,唔舒服先做檢查時發現架?
...

子宮癌不一定有腫瘤呀

珍珠宮

Szec428 發表於 21-4-27 12:21
好彩噚晚涼返,醒咗1次,我開咗冷氣都熱醒,最慘係一陣又無事,幾個鐘後又嚟過

散步吓無咁悶,之 ...

同埋散吓步訓得好d.現在日日無野做。夜晚訓幾個鐘就訓唔著。

珍珠宮

WaiYin1225 發表於 21-4-26 13:52
回覆 mcdullyiu 的帖子

我抽組織果時,北區醫院確診為子宮內膜癌二期,磁力共振報告,就話一期

始終切左出來個病理報告先最準。反正都準備好切。其他野等手術做完先算啦。祝你手術成功。順順利利。唔好再咁多野影響手術。
仲有。我出左院都好耐先濕水洗頭沖涼 。洗頭可以用乾洗濟。無沖涼我只係抹身和洗下體。因為我傷口埋得唔好。一直唔濕得水,一定要拆晒釘先好濕水。唔係好易發炎。

珍珠宮

Anncws122 發表於 21-4-28 16:42

我都在二月做咗切除子宮卵巢手術。是確診子宮內膜癌1a 期,我手術後三天就出院了, ...

因為我係開刀。個傷口同微創唔同。微創好復原好多。

珍珠宮

doublehappygirl 發表於 21-4-29 14:17
介唔介意講,發炎有什麼徵狀

醫生看表面傷口或是醫生照超聲波知道內部發炎?

裡面傷口發炎會出血, 鮮色的血, 然後醫生照超聲波就知。

珍珠宮

WaiYin1225 發表於 21-4-29 18:37

唔好意思,我想請問你傷口,大唔大?係咪15定20cm?

11CM

珍珠宮

doublehappygirl 發表於 21-4-30 11:28
我覆診時醫生只看我表面傷口,
無照超聲波,
近日覺得某位置少少腫起(就係脫了毛毛位置),

無流血無分泌就唔駛驚!醫生話痛係正常架。

我發炎時流血的程度係真係去廁所時一滴滴好像M到咁滴下去,
正常人看到都會覺得好唔正常哪種!
然後打返去醫院,先叫我返去看傷口, 所以正常人應該無事既,
就唔駛照超聲波, 其實照都會影響個傷口架,無事緊係唔照好過照啦!

珍珠宮

Szec428 發表於 21-4-30 10:58
請問你有無更年期徵狀?

除左忽冷忽熱外又無咩其他野。

珍珠宮

WaiYin1225 發表於 21-5-1 09:08
回覆 doublehappygirl 的帖子

我想請教大家,家人帶入來的物資,(湯壺)姑娘或姐姐會協助幫我,比番家人 ...

要看邊間醫院。有d可以病房門口交收。有d只在醫院地下交低野比病人。如果你哪間可以讓人自由出入。就應該可以病房門口交收。理論上到你食得飲得野的時候。你己經可以落地行幾步。唔洗擔心。

珍珠宮

WaiYin1225 發表於 21-5-6 06:04
回覆 doublehappygirl 的帖子

我不是口服藥,而是,打針..打過一次,越嚟越嘔,

我做完手術後嘔到癲左, 後來我停晒所有止痛藥立即好返晒。
如果一早同我講之前止痛哪個藥會嘔,我會一早唔用。

祝你平平安安, 早日出院。

珍珠宮

Szec428 發表於 21-4-30 10:58
請問你有無更年期徵狀?

我返左工了, 你最近點樣?
我除了成日突然成身汗, 同埋夜晚訓吓又醒,然後又再訓之外, 都無咩特別野。
現在我夜晚會泡泡腳先訓, 希望可以訓得好D。

食野方面我仲戒緊蛋和牛, 有點無野好食﹙由其戒蛋...太多食物都有蛋﹚
戒了快2個月好無奈, 希望下周再覆診有好消息。

6月要看遺傳科, 有D緊張, 如果真係DNA有問題咁就麻煩了。有D擔心。

珍珠宮

WaiYin1225 發表於 21-5-6 11:55

我在醫院晚晚訓到成身熱,大臭味⋯⋯係呀,姑娘都無同我講,不斷同我打止嘔針

雖然唔可以沖涼, 但可以抹身,
同埋可以換衫, 要保持個人衛生個人先至會輕鬆!

你可以落地未?可以的話就多D行或坐在張椅子到, 盡量唔好訓,咁會好快好多。

你已經驗到有一組DNA有事?
係咪都係瑪麗醫院?
好似話如果有事要定期做檢查架,
其實都係擔心,如果真係有事, 以後會有其他病。

珍珠宮

WaiYin1225 發表於 21-5-6 15:47

可以落地,一早自己行左去廁所及病房門口

等我以為得瑪麗醫院有呢個科。

珍珠宮

Szec428 發表於 21-5-6 21:28

我去咗上甜品堂,好似返工咁,朝9晚6

發炎之後就一直覆診。因為我裡面個傷口上次看都未埋口,希望今次埋口唔洗再去啦。
我戒蛋牛係因為傷口未好呀。唔係因為其他野 。
我用焗爐烘左d櫻花蝦當飯素咁用。補鈣。營養師話我地一日要兩盒奶咁多的鈣質。
遺傳科係因為醫生話懷疑我遺傳的一組dna有問題,呢個問題會引致有這組dna的人某些器官容易有癌症,所以要去看。
你上堂有無位坐。唔好企成日呀。身體未完全好晒架。

上次腫瘤科覆診。醫生問我要唔要轉介去什麼性障礙科。笑死。唔係咁病一病都唔知香港d醫療有咁多科。

珍珠宮

Szec428 發表於 21-5-7 19:03
上堂有位坐吖,原來可以將焗咗嘅櫻花蝦當飯素,等我又試吓先

點解我上次覆診,醫生無話轉介比我嘅 ...

係呀。烘到脆脆哋。我女都話好味。買細細隻哪些就得。吉之島哪些我覺得太大。

珍珠宮

ming79 發表於 21-5-9 22:30
hello 各位我5月25號都做全切手術,睇完你哋分享,我心都無咁驚,因為之前上網睇關於呢個手術會有後遺症… ...

醫院會有張list比你,都係水杯之類日用品。記得帶大包濕紙巾。可以在床上抹身抹臉。
如果可以帶定果皮。到飲得水時焗d果皮水飲。可以幫助排氣。

珍珠宮

ming79 發表於 21-5-12 13:41
嗯!謝謝你回覆!另外,想請教果皮水可以用保溫瓶焗嗎?微創或開刀都可以飲嗎?
...

係, 微創或開刀都可以飲,飲得水的時候就可以飲。

有人煲緊係好D, 出味D, 不過現在唔比人探,咁自己用焗都係叼以既,唔洗麻煩人嘛!祝你順順利利。

珍珠宮

ming79 發表於 21-5-12 20:30
謝謝你祝福!因為我對上一次開刀已經係9年前,當時係做2邊卵巢腫瘤切除加切左一邊卵巢,到左今年要做全切 ...

咁做完手術有無人幫你買餸煮飯之類?

做完手術回家後可以燉肉汁飲,姑娘話呢個比較適合我哋。仲有海参對我哋來講都好好。有子宮瘤或癌唔好食花膠。

市面上好多賣湯的鋪頭,真係唔方便就直接買湯飲啦。千萬唔好辛苦自己,要多休息,不要拎重野,我媽話舉高手都唔好,咁我都聽,始終年紀大了,唔好好休養好,以後病痛的都係自己。

仲有一樣。如果開大刀,在醫院千萬不要冷親,有汗一定要抹。穿多件好過穿少件,一咳起來扯到個傷口會好痛!!!

珍珠宮

Szec428 發表於 21-5-29 19:29

最近身體狀況有無好些?仲有無戒口 宜家出街食 ...

都係成日好熱成身汗和半夜醒很多次。其他己經無咩野了。己經食翻蛋和牛了。戒口就仲戒緊凍野生冷野。盡量食原食物。出街食野真係好多野唔食得。你學煮野學成點?

首頁

尾頁

跳至