自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

出年到我女喇!只要佢想,我都會陪佢!無話咩年齡既,一家人,只要有需要,大家都會陪伴對方!最緊要齊齊面對好與壞!

珍珠宮

liumeowjen 發表於 19-7-5 09:05
回覆 小木偶媽咪 的帖子

但真係咁大個人........點解仲要家長陪?有時家長會唔會放得自己大太?

陪唔代表唔放手架喎!可以代表支持!而且有時就係家長咩都唔理!學生在校遇到問題都唔知!我眼見好多學生在學校出現問題,家長一啲都無理!點解?咪因爲一個字(大囉)!所以做家長唔係要管仔女!而係要多同仔女溝通!講真佢地有幾大呢?咪又係17-18歲!同朋友傾?其實大家都未必考同科架啦!如果同仔女關係好既家庭,我相信學生都想父母一齊去面對呢刻囉!咁唔去學校,去附近食住早餐等佢都係好架!
放手唔係放到咩都唔需要理同知掛

snoopy    發表於 19-7-5 17:28

珍珠宮

Fion_Chan 發表於 19-7-5 17:54
咁唔陪都唔代表唔理咖喎……我仔講到明我唔好請假唔好來學校,佢話考得好與唔好,佢都識應付,咁我係100% ...

我唔係講唔陪係唔理!係佢話要放手,我覺得放手同陪唔陪係兩件事!唔可以成日話佢地大個,就唔使溝通、陪伴、傾訴、了解等等....我只覺得一家人,關係好,就會有個別既方法同做法!佢講到叫放手!咁我唔認同姐!仔女鍾意同邊個傾訴,緊係由佢決定啦!但我唔覺得佢一定同同學傾訴、研究係一定岩架麻!做家長都可以盡量了解下姐!又唔係叫家長幫佢地決定埋!讀咩科點選擇當然佢自己決定啦!但做父母陪下從旁協助下都唔係問題掛我女都約定我出年放榜在學校附近餐廳食野等佢!我覺得無問題架!

珍珠宮

Betty媽咪 發表於 19-7-5 17:24
我覺得這是人生一個重要時刻,我能夠在場支持系很開心既事。無論成績系點都一同面對。這不是放唔放手問題, ...

我都係咁諗出年到我女!但我從來都放手比佢做自己想做既野架!只係我覺得呢刻,佢會好需要我囉因我地關係一直係大小事都一起分擔!我攪唔掂既野都係靠佢幫手架咋!我地好到有如朋友一樣我好期待到時亞女會係同我分享喜悅!

珍珠宮

liumeowjen 發表於 19-7-5 18:05
所以而家d家長好難應付,教佢地適時放手立刻起鋼

其實他們長大了,路點走始終要自己決定。

放手同陪唔陪係兩樣野喎!我女會想我陪佢迎接呢刻!同佢獨唔獨立兩樣野!我女自小都獨立開!又會煮飯、自己返學、自己去學野、中四就去返part time!呢啲全部都無問題架!呢啲我地一樣放手!係而家講緊放榜出唔出現姐如果仔女想我地陪既咪陪囉!佢唔想既就緊係唔出現啦!同放手、獨立無關既!

首頁

尾頁

跳至