自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

要粒星黎做咩呢?咁樣可以威盡全世界?而家肯開關既地方就真係威了,做到接受現實

象牙宮

媽媽最勁 發表於 22-4-1 12:02
人地係唔要粒星(emoji)笑死,好多人唔肯去了解,寧願帶住有色眼鏡睇全世界
...

有無都好,仲下下封咪香港,大陸,北韓做囉,各國今日都開始開關了!人民要生活要搵錢,下下封叫人民點生活呢?自我封閉只係自欺欺人,唔肯接受現實既方法

象牙宮

cara.mak 發表於 22-4-1 13:15
佢哋都係呢2個月生活艱難,早前係有2年幾生活正常。

表面啫,現實都係唔好過!只不過係香港太癲,咩都關

象牙宮

tong831 發表於 22-4-1 13:19
大陸人攞到咁多香港新聞圖片?又翻牆?

圖片唔難搵,去微博都有啦!再唔係親友,做生意既客戶send黎有幾難!睇資訊唔好只睇1個地方

象牙宮

emilylam 發表於 22-4-1 13:25
講真,我深圳嘅親友今日個個都好開心深圳可以摘星,有些重災地區甚至封21日,但佢哋覺得值得,亦很配合 , ...

有呢d措施阻礙日常生活,出入各地,緊係想快d封完搞掂完大解放!但根本係無大作用,只係一段日子成功,唔通10年內都要咁生活?10年外國人都要隔離先可以入境?市民唔配合又可以點,佢地無選擇權架!

象牙宮

CHUIPING 發表於 22-4-1 13:23
我覺得我哋香港比內地更勇敢。

而家開關比旅客入境既地方先可以叫勇敢!香港仲有唔少人話要宅在家,唔敢堂食,唔敢出街架!肯面對現實共存先叫真正勇敢了!內地有錢先咁強權,無錢可能比我地仲勇敢

象牙宮

媽媽最勁 發表於 22-4-1 16:04
深圳封完回復正常啦,香港呢?仲日日死百幾人?可能經濟對香港來講真係比人命重要好多啦
...

經濟緊係緊要d,無經濟人民搵唔到錢,仲點生存呀 死既又未必因為中肺炎而死,睇記者會好多癌症病人囉!老人又唔打針,打得1針有鬼用咩!

象牙宮

cara.mak 發表於 22-4-1 14:48
見佢哋呢2年好開心禾,國內去旅遊。

得國內囉…又要室內戴口罩囉…其實唔少工廠有影響架,因為做唔到外國生意,d運輸到而家都仲好亂

象牙宮

媽媽最勁 發表於 22-4-1 22:38
係搵少左錢唔代表搵唔到錢,咁唔怪得香港要學外國啦,外國政府每年慳左好多老人津貼,唔知到你老果日被年 ...

搵少左點得,唔通搵到dd夠生存就算咩 香港咪係咁派錢補償囉…好在有d錢,唔係相信已經同外國通關!
自己為老做好根基儲備,唔好做下一代既負累,被放棄都無有怕!從來老到咁上下升天係最好,唔好阻住世界運作!做人長命並唔係好事,長命係社會包伏

象牙宮

sandy1018 發表於 22-4-1 23:43
你連粒星都未去了解就質疑人哋
唔係自己冇事就下下共存係好嘅

就算我中左都係咁話,有疫苗有藥,怕咩共存啫!

象牙宮

kikikay 發表於 22-4-2 00:05
…… 做唔到外國生意係咁嘅意思?

根據中國統計局數據,去年中國進出口39.1萬億元人民幣,比上年增長21.4 ...

緊係有升,因為防疫物資9成made in china嘛

象牙宮

媽媽最勁 發表於 22-4-2 01:48
咁你有冇諗過,如果唔係外國行共存,全世界都一早回復正常添啦,中國亦都唔會係永遠行清0,只係等全國人免 ...

等,等幾耐呀…等10年咩? 現實社會弱肉強食,適者生存,淘汰好正常,個個都長命百歲,社會就大鑊了!而家好多城市都人口老化,不知幾多問題,社會幾大負擔!

首頁

尾頁

跳至