自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

辛苦多幾日,大家努力

侯爵府

回覆樓主:

有冇人要同一時間幫兩個小學仔女温考試?是否更加嘔血?

侯爵府

Tobbyy 發表於 19-5-27 00:53
今個星期範圍已經温得7788, 今日突然發燒,即刻唔温去瞓,之前努力無所用,好無奈,但身體緊要。 ...

take care, 希望快d好番,我都好怕小朋友考試時病,食了藥好累

侯爵府

1998Ruby1998 發表於 19-5-27 00:19
回覆 lilybaby8282 的帖子

我勁到背埋歷年考卷同每 part 得分 驚嚇到呢!我即刻話「小姐,為左幫 ...

same here, 次次考試默書內容我熟到由尾背上來也可以
每次考試我預備功夫也好足,但可惜考試前學校也多功課,唔係咁夠時間温,所以我要抽重點及弱項温,希望在有限的時間內盡取理想分數
黎緊仲有個细升小,我又要重讀一次了,但我覺得第二個會冇咁多心機及時間

侯爵府

回覆樓主:

次次考試全屋好亂,冇時間執
考完一科要執好d練習纸,又要預備另一科d notes 出來,十分忙

侯爵府

Tobbyy 發表於 19-5-27 22:30
我女禽晚狂風暴雨下發高燒,今朝去急症,收埋入院。佢只係小一,考試好閒,已經通知學校,佢話只用佢對上 ...

祝早日康復

侯爵府

回覆樓主:

今早起身,摸下阿女手腳,發現體温比平時高,但没有發燒,出了房過了一陣,手腳開始不熱,但頸位又好似少少熱,人算精神,有講野<<通常唔講野就真係病

希望唔好作病,放學冇事啦

侯爵府

js04 發表於 19-5-28 07:56
其實中文可以點同佢溫?除咗詞語呢部份有得溫,其他都冇乜嘢好溫,都係靠平時
...

中文其實好難温,讀到既課文詞語填充,成語,只佔全份卷20%, 80%係冇得温,所以好睇閱讀理解那part答成點,佔全卷1/3, 通常中文考得好唔好,就是由閱讀理解那part決定生死
我有買閱讀理解補充練習,但唔係成日有時間做

首頁

尾頁

跳至