自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

唔係喎
真係要鬧。。。
我大概7:30 看天文台app & 網頁,從來無一隻字提過因天氣將改三號所以教育局宣佈停課呢段消息囉

我知宣停課係教育局,但問題係家長返學前看下天文台掛咩波,我見到一號就換校服,無里那更唔會專登再去教育局看最新消息囉,得一號波麻
,亦因為已知一號波喇,亦無特別再開電視看,而且晨早流流亦唔會開電視嘈喧巴閉,因為仲有小朋友瞓緊

所以我覺得天文台無出最update 停課資訊係好有問題囉,你唔想揹鑊咪大大隻字登係“教育局“宣布停課都得呀

男爵府

fanny590 發表於 17-6-12 10:21
天文台同教育局兩個部門, 點會天文台幫教育局出宣佈呢
見打風落雨就應該開電視睇下有咩最新消息

唔係話要幫教局宣佈,我知係兩個部門

只係幫手同時登一登重點消息遮,因為天氣而影響停課,全港性既事 (我唔需要佢好詳細講教局xyz 點樣點樣停課,只係有幾粒字眼提一提 "教局有因天氣轉壞而有特別安排“ 呢幾隻字都得啦,因為兩樣野係有關連性呀麻

即等如,如果8 號風球天文台都會up 幾句巴士,地鐵,船隻有特別安排,咁我地就自然會去公營交通網頁再看詳細資料啦

男爵府

jessiemom 發表於 17-6-12 10:22
你做媽媽都有責任。明知打風就要早d起身睇下唔同資訊,ㄧ年都係打6、7次風,自己做多少少啦。夜晚熄電視前 ...

我唔係無看資訊
係看過天文台app & 網頁都無停課資訊

起身那那臨看完就同阿女刷牙洗面換衫,阿女讀N 咩都要我幫手攪,細女又食奶換片,仲邊得閒慢慢追bk 看電視

只怪我看既資訊唔夠全面囉

但坦白講,我只係覺得如果天文台& 教局同步有埋停課資訊真係方便左唔少家長囉,大家自己問心係咪覺得有埋會好d 先

首頁

尾頁

跳至