自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:我認識既教書朋友年紀現在三四十歲既(主要

原帖由 C.Humphrey 於 16-03-13 發表
我認識既教書朋友年紀現在三四十歲既(主要係80後),都係當年會考、AL成績唔差,然後入了三大degree再畢業 ...
係。
我係90年代初入大學嘅,AL係2A入U㗎!之後喺大學讀dip ed先至教書㗎。
當年我的大學同學全部成績好好的。
所以樓主引述個校長所講,可能只係一其中一啲情況。
以我間中學為例,我嘅同事絕大部份都係大學畢業,唔係教院畢業。
無可否認,當年我都有啲同學成績麻麻,入唔到大學,入教院,跟住教書嘅。

子爵府

引用:點解唔可以諗成成績較差都揾到岀路呢?做老

原帖由 yipling62 於 16-03-13 發表
點解唔可以諗成成績較差都揾到岀路呢?
做老師,一樣同學生一樣受教改,考試制度影響,一樣有挑戰……
唉,總之我哋教書嘅,其實壓力都好大。
可能我比較好彩,我間學校嘅同事多係真心鍾意教書先至繼續留低的。

就算有同事當年入唔到大學,入師範,其實出到嚟都可以教得好好。所以我覺得樓主引述嘅校長所講嘅係比較以偏概全囉。

子爵府

引用:Quote:原帖由+angel321+於+16-03-13+發表(

原帖由 小小郭夫人 於 16-03-13 發表
見到呢個標題,確實有啲火,因為我係中學教師,但我港大中大畢業,有degree有master degree,我唔見得香港 ...
小小郭夫人,我哋同業呀!
喺香港,教師係唔受人尊敬的,我成日同自己講,總之做好自己,做個好老師。我教咗接近20年中學,但自問仍然keep到團火㗎。

BTW,好同意你講,好成績≠好老師。
做老師成績當然唔可以太差,但係識教學生做人丶同埋啟發佢哋學業上面進步係最重要。最緊要有heart。

bik1229    發表於 16-3-13 20:34

子爵府

引用:Quote:原帖由+小小郭夫人+於+16-03-13+發表

原帖由 bik1229 於 16-03-13 發表
其實樓主既資料是否有點脫節?我記憶在我少年時代,中學老師好多來自教院,講緊都三十年前以上,那年大學畢 ...
多謝jm你的支持!

bik1229    發表於 16-3-13 21:26

子爵府

引用:我覺得這篇文章有點以偏概全。教師這行業不

原帖由 hohoma16 於 16-03-13 發表
我覺得這篇文章有點以偏概全。教師這行業不是由當年的成績數字可判斷其好壞,試想想你中學時選修的文理商是 ...
你講得好好!

子爵府

引用:Quote:echoo+發表於+16-3-13+22:41+可否透

原帖由 splash 於 16-03-13 發表
我猜應該是Band 1或傳統名校會用較好的薪酬去請這些高質教師罷
官津校係冇得用好啲嘅薪酬去請教師㗎喎,所有官津校教席人工都係Standard丶跟公務員職級。

同埋都係果句啦,成績好唔一定教得好,如果諗住成績好就係好老師,呢種諗法實在太不切實際了。

另外,傳統名校嘅老師都唔一定比普通學校嘅老師優勝,好多時佢哋反而會冇咁進取㖭,因為學生可以自己搞掂成績嘛!

子爵府

引用:如果D老師咁不濟,咁呢十幾廿年讀書的學生

原帖由 jellyfish1989 於 16-03-13 發表
如果D老師咁不濟,咁呢十幾廿年讀書的學生,豈不是全部都不濟?咁D狀元呀! 尖子呀!誰教出來?讀書叻不代 ...
你呢d家長真係高質素!

子爵府

引用:Quote:echoo+發表於+16-3-13+22:41+可否透

原帖由 bertcat123 於 16-03-13 發表
普通津中, 九龍新界都有, 當然唔係個個咁勁, 但我覺得有D人一竹篙打一船人, 就唔多公道 ...
直情啦!
作為老師,見到咁多人因為某某中學同學丶某某親戚點點點都可以教書,而認為做老師嘅都係唔掂,我都覺得好不忿。點解大家又唔可以欣賞一下社會上好嘅老師呢?

當然我唔否認而家教育界有一班人係為咗錢去教書,只當老師係一份工,但係教育界當中一定有好投入丶好盡責嘅好老師。如果因為一啲人嘅衰表現就抹煞咗一班好老師嘅努力,實在對佢哋太唔公平了!

子爵府

引用:Quote:echoo+發表於+16-3-13+21:53+我七十

原帖由 Ol0314 於 16-03-13 發表
非常認同 好多成績唔好的老師
佢地自尊心太強 唔可以被挑戰
成日捉埋雞毛蒜皮的野
每個行業都有高質素同相對冇咁高質素嘅人嘅。如果喺你成個讀書生涯都冇遇到好嘅老師,或者你而家小朋友都冇遇到一個好嘅老師,咁你真係好唔好彩喎。

我唔係要反駁你,係真心分享。諗返自己點解會成為老師,係因為喺讀書階段遇到對自己有好大影響嘅好老師,同樣,我而家有啲學生大學畢業後成為老師,佢都會話因為曾遇到好好嘅老師,想生命影響生命,希望將呢種精神傳承。

我深深明白,我哋有啲同行做嘅嘢確實係令人失望,唔可以成為小朋友嘅好榜樣。不過好嘅老師肯定仍然係有嘅,爭在大家好唔好彩遇到啫。

我都明白,大家對老師呢個身分係有高期望,希望喺道德丶學識都有高水準。有啲老師做嘅行為確實係令成個行業蒙羞,睇到呢啲新聞我都會覺得好嬲。但係畢竟老師都係人,一樣有好人,一樣有敗類。唯有提醒自己喺自己崗位上做好,對得住自己,對得住學生同家長啦!

elderly    發表於 16-3-15 21:11

子爵府

引用:Quote:原帖由+fionacat+於+16-03-13+發表直

原帖由 pumpumpurin 於 16-03-13 發表
的士佬都有好人,老師當中有人盡責的,當然無錯。

但坦白講,同十幾年前已大大不同了。
我無意貶低新一代嘅同業嘅,不過好老實講,喺責任感上,確實係一蟹不如一蟹。

子爵府

引用:唔係話錯晒,但呢篇有好多盲點,以偏概全:

原帖由 rose-mag 於 16-03-14 發表
唔係話錯晒,但呢篇有好多盲點,以偏概全:

求學時成績較差的一群,最後竟然成為中小學老師>>>的確以前 ...
jm,多謝你明白我哋呢啲如斯卑微的老師。
好感動,我睇到眼濕濕。

冇人會想見到大好青年放棄生命,每次見到呢啲報導都極痛心。
只有每個人都喺自己崗位上做好,不諉過於人,我哋嘅社會先有希望。作為一個小老師嘅我力量微小,但我一直堅信愛錫學生,以生命影響生命係真理;同時,我都期盼學生有愛佢哋嘅父母,有強而有力嘅家庭作後盾。學校同父母應該通力合作,咁先可以同社會扭曲嘅價值觀抗衡。

子爵府

引用:Quote:原帖由+angel321+於+16-03-13+發表(

原帖由 iamlazy 於 16-03-14 發表
佢講得好岩,我身邊幾個都是會考零分至五分,再讀毅進再上教育,英文唔叻都做到教師,我都唔明,我想教育學 ...
咁真係有d嚇人喎。
佢哋係教小學?
我教中學,會睇求職信,從未見過公開考試咁低分呀!
好老實,揀人時一定先揀三大,而有不少申請人成績係好好㗎!

子爵府

引用:我識的中學老師大多來自三大,三大以外其實

原帖由 pw_113 於 16-03-16 發表
我識的中學老師大多來自三大,三大以外其實老師行業咁飽和基上連in都冇得interview,咁入得三大本科都叫差? ...
多謝你講出事實!

子爵府

引用:中小學教師可能當年成績較差一群但我覺得唔

原帖由 tommyxsarah 於 16-03-16 發表
中小學教師可能當年成績較差一群
但我覺得唔可以抺殺 佢地既努力 要知道宜家在職老師係好唔容易
( 要應酬 ...
AL本科有A有B成績不算差吧!
BTW,多謝你欣賞老師們的努力!

子爵府

引用:Quote:原帖由+chowivy331+於+16-03-16+發表

原帖由 C.Humphrey 於 16-03-16 發表
Yes, 所以學校banding同師資通常成正比,當然,識唔識教書係另一回事

...
非真實情況!

子爵府

引用:識人係讀書成績差,人品心地又差,但係又教

原帖由 septembaba 於 16-03-16 發表
識人係讀書成績差,人品心地又差,但係又教緊小學,香港教師真係好差。

...
你咁講好片面下喎。

子爵府

引用:版主你好,+你話文章係轉載,+請問是出自何處

原帖由 granzo 於 16-03-21 發表
版主你好, 你話文章係轉載, 請問是出自何處? 請問作者是誰? 謝謝.
我一直都好想知,但佢一直都冇講,我其實非常懷疑,會唔會一個退休校長會講一啲咁冇常識嘅說話。

首頁

尾頁

跳至