跳至

首頁

尾頁

別墅

我地6月會從香港move到澳門,唔知有無其他媽媽都是在香港來澳門的呢?一齊傾下啦!

別墅

原來咁多香港媽咪係澳門,等我move過來之後再join你地的 gathering 先.不過我有好多問題要請教你地,

(1)搬運公司,你地個時用邊間搬屋公司搬野到澳門?大約多少$$?
(2)租屋,澳門的租金大約多少呢?(如果有lift ,兩房兩廳,or 三房兩廳.)
(3)工人問題,有無媽咪在香港帶埋印印工人過來?手續如何?如果在澳門請印印工人係咪又平過香港呢?
(4)讀書問題,因為大女17個月,打算報托兒所,但我只知道一間聖羅撤,有無其他介紹呢?

真係唔好意思,咁多問題,因為太多野唔知,所以要問下你地.
Thank you!!!

別墅

月希,

Thank you 你的information, 等我可以知多d.........
聽你咁講,澳門租屋都好貴喎!另外你地的小朋友讀邊d學校多,國際學校or local 學校呢?

原文章由 月希 於 08-3-24 18:35 發表

1)我係搬過黎乜都買..SO唔知道..而且依度D屋多數包傢電..要搬黎既野只有衫褲

2)睇邊區...不過如果你要2房2廳或3房2廳都差唔多1萬左右

3)澳門請工人係平過HK丫..只係2千幾蚊...不過如果你用緊依個好..就帶埋黎好D ...

別墅

wskay,

我地就係仲諗緊帶唔帶印印姐姐過來,因為如果大女入托兒所,我自己就可以只係照顧細女(1個月大),會舒服d, 如果真係唔得,再在澳門請個又平d,係呢,除了最低工資$2500,仲有無其他$$要俾,好似在hk要俾香港政府僱傭培訓稅,澳門有無呢d野??

原文章由 wskay 於 08-3-24 19:05 發表

無論從HK帶工人過黎或在澳門請工人,你都要幫工人申請藍卡.
如果你無澳門身分證,就要聘請你的公司在申請書上加簽.
在澳門請工人,最低工資$2,500.

別墅

Thank you for your information!!!!

原文章由 Happy小米 於 08-3-25 09:03 發表

我請power removal 搬, 幫你pack埋, , 大件有5呎mattress, lcd tv (釘个木箱同你搬), 其餘都係書/衣服/小型傢俱/玩具咁, 全屋搬哂過黎, 共有71 items, 用左$7,000, 算平,

tel: (852)2399 0821

打過另外既, 用 ...

別墅

Chilam,

唔係喎,我打過去聖羅撤同婦聯都收香港小朋友喎!你再打去問下啦!

原文章由 ChiLam 於 08-3-31 18:41 發表
點好呀!!我諗住個女就嚟2歲,比佢入托兒所,點知9成托兒所都話唔收香港証!!!!!

別墅

chilam,

你報了托兒所未?我老公今日過了Macau幫個女報了聖羅撒托兒所啦, 佢地收香港人嫁!

原文章由 ChiLam 於 08-3-31 21:38 發表
我真係已經親身去婦聯佢地話唔收,(我有朋友係婦聯做都話唔收)聖羅撤係邊到????唔該哂你!!!

首頁

尾頁

跳至