在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 annie929 於 08-11-28 14:07 發表
其實小朋友可能好簡單 係我自己放唔開 攪到自己唔開心

我女arm arm兩歲, 不嬲都黐我哋瞓, 玩就識揾我或daddy, 做嘢識揾daddy/工人. 夜晚瞓, 如我晌度就一定要我, daddy掂下都唔得!

剛過去星期日, 我帶佢出去(老公無去), 我有fd嚇親佢(佢當時真係好驚, 因我未見過佢有咁嘅反應), 嗰晚, 佢脾氣好大, 我以為佢好累, 湊佢瞓就無理.
- 到第二晚, 我放工返嚟(朝早佢未起身), 佢係識行同叫我以來, 第一次見到我入門口完全無反應, 仲要係唔睬我, 我氹極佢, 佢都當我透明/發脾氣, 凈係要daddy, 夜晚瞓覺都唔要我!!! 嗰下, 我真係好hurt!!
- 到第三晚, 佢好少少, 但都係唔願同我玩或比我掂, 間中我同沖涼, 佢都會沖入去浴室, 但呢晚, 佢攬實姐姐(daddy未返), 死都唔入嚟, 最後, 姐姐同佢講左d嘢, 氹佢, 佢先好不情願咁入浴室! 又再hurt我!
- 之後一日佢都係差唔多, 有daddy, 變左daddy做first choice, 見到我再無以前嗰種喜悅, 我都唔知係佢係兩歲過度期, 性情有變, 定係佢仲怪我(好帶佢比人嚇)?!
- 尋晚, 好d, 我同佢講嘢都會聽, 但一有少少唔like都會打我 (我做到嘅亦不能種佢, 只有話佢兼要佢say sorry, 但佢擺出個好唔服氣嘅樣!), 好嘅就好在, 佢夜晚瞓覺已同以往一樣, 要跟我, 唔比daddy掂.

樓主, 你仔仔都係因為你少湊佢, 佢先有咁嘅反應啫, 你多d時間陪佢, 湊佢, 佢一定會跟番你!

我女女呢? 都唔明, 由細到大, 都係我好用心湊佢, 我一直好自豪雖然我要返工, 唔係好多時間湊佢, 佢都黐我多過黐工人.

雖然我要返工好累, 但我都會比晒最好同所有休息時間佢, 但佢因為一件事, 仲要係, 唔係直接關我事嘅嘢, 就180度轉變咁對我, 我真係覺得好hurt, 好心傷!! 點解咁現實?!

[ 本文章最後由 foggyao 於 08-11-28 16:05 編輯 ]

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 annie929 於 08-11-30 19:52 發表
放左2日假他仔白天都好痴我 連沖良都要我 但一到晚上就要奶奶同佢訓 最然都已經進步左好多
但奶奶說 如果仔仔同我訓佢習慣會好早起身 6-7點 我地個個都未起身會好辛苦
但如果同奶奶訓 佢會訓到返學8點半先起身 如果 ...

點解你仔仔跟你瞓就會咁早起, 跟99就可以瞓到返學? 係咪唔慣? 咁你覺得有無機會, 佢第時同你瞓瞓下, 會越來越遲起身?

我就覺得跟你瞓真係有好有唔好, 我自己就女女跟我哋瞓, 以前佢係瞓自己床仔同我哋同房, 但自從佢1歲入過一次醫院後(嗰晚佢唔肯瞓醫院床, 我攬左佢成晚), 佢就要跟我哋瞓, 或等佢瞓左抱佢落床, 但好多時佢會半夜起身要過返嚟, 可能佢無左安全感.

咁呢樣嘢就要你自己衡量喇, 因講真, 我女女同我哋同房都ok, 但而家係同埋床, 咁即係少左d靜靜嘅時間同老公溝通, 因講下嘢都會嘈醒佢, 而日頭, 女女醒左又傾唔到d咩, 最終, 係要有時擺低女女响屋企, 兩個人要揾d二人世界時間, 但變相呢d二人世界時間就晌度傾女女d嘢, 我覺得長此落去, 咁樣對我哋夫妻關係都好唔健康.

另外一樣嘢, 你會唔會生第二個? 如會, 唔好跟你瞓, 我哋而家就有呢樣問題, 嚟緊細佬出世, 佢去跟姐姐瞓, 佢一定唔like; 但比佢照跟我哋瞓, 咁我哋照顧細佬時, 又會嘈醒佢, 我哋而家都唔知點好!

講返我上次女女唔睬我個case, 佢而家無嘢喇, 不過比人嚇完又再少左d安全感, 而家黐身左好多, 唔可以離佢一步, 去廁所都要望實佢! 而每日姐姐送佢上校車, 佢一見到校車, 都未駛埋嚟, 就喊, 攬實姐姐, 唉! 之前佢都唔會喊... 而家行返轉頭! 真頭痕!!

珍珠宮

原文章由 annie929 於 08-12-1 14:06 發表
其實我都唔知 仔仔係婆婆屋企都係好早起身 只係跟麻麻時唔會 我唔打算生多個 因為身體方便有d問題 ... 唔會再生下一個 我都好想仔仔先己訓 但佢自己訓一醒左就下床 6點幾就起身架啦 同我訓7點 同奶奶訓9點 ....

好 ...

唔好咁唔開心啦, 咁既然佢鍾意同99瞓, 可能係瞓慣左安全感問題啦, 好似我而家咁, 將會有多個, 想甩身都難!!

如你身體唔好, 又要返工, 有99湊同幫手仲好啦! 仲會輕鬆d, 咁你一有時間同身體許可, 就比晒仔仔, 佢會feel到邊個先係mami, 可能而家細仲未識表達, 第時大d, 有咩都會識同你求救㗎喇!

我都不知幾羨慕有屋企人幫到手湊自己小朋友, d小朋友真係精叻好多!! 我個係比工人湊, 真係好唔放心, 所以當初我都堅持同女女一間房!

其實個個小朋友發展同成長背景都唔同, 所以各有各問題, 你為呢樣嘢唔開心, 我亦有我擔心嘅嘢! 好似我咁, 女女到而家都唔係好肯講嘢, 因工人真係無咁好心機教佢, 我哋又要返工, 個工人唔虐待佢, 我已當執到寶㗎喇, 但我都會好憂心呢個問題! 稔多d仔仔好嘢, 對你點好, 你會感覺好d.

珍珠宮

原文章由 annie929 於 08-12-1 17:00 發表
多謝你 我都明白 但真係好唔開心 當今日我決定放手 由佢同麻麻訓 我回家痴住麻麻 只同我玩一陣都好 諗起都有d擔心今晚會失眠 我都唔明自己點解咁睇唔開
希望慢慢放手 然後仔仔會比返驚喜我吧

...

你可唔可以叫99相就下, 你一番嚟, 就比d單獨時間你哋? 如唔係, 就要搞得耐d, 因佢慣左黐住99.

其實你個情況似係好似d bb黐工人唔黐父母咁! 不過你個case已好好喇, 係99 - 話晒自己人, 黐工人就仲心傷呀!

你同老公傾多d啦, 你一定要揾人傾下, 分擔下, 如唔係, 真係好易屈到病, 就麻煩喇! 當然, 上嚟傾你舒服d, 就梗係ok啦!

珍珠宮

原文章由 annie929 於 08-12-2 09:42 發表
有一件好奇怪既事 自出醫院後仔的確習慣唔再入我房訓自己床 平時都唔痴我 但一沖良就好想我幫佢 ? 我都唔係好明
尋日我決定放手比佢同奶奶訓 唔再抱走佢 咁岩奶奶尋日係房睇書 我就同仔仔係廳睇vcd 睇完之後食奶 將 ...

咁咪好囉! 比d時間佢啦, 畢竟都係得嗰兩歲半!

我尋晚, 望住女女個瞓覺樣, 覺得佢好似好大個, 因見佢好長(高), 開始覺得佢再同我哋瞓, 真係有d '啞定', 之後抱左佢落自己床, 自己跟手瞓埋.

但到佢半夜片片漏尿, 佢濕醒左叫我, 我又覺得, 其實佢只係得嗰兩歲人仔, 仲係一個bb, 但我哋成日要佢學呢樣, 又學嗰樣, 未夠兩歲就要佢返學, 差唔多兩歲就要佢去interview(s), 雖然佢哋暫時唔會覺得有d 咩壓力, 但我覺得其實係好似只係我哋呢d大人, 不斷趨促一個小朋友嘅成長咁 (但個社會要係咁, 真係無辦法!), 稔到呢度再望佢個瞓樣, d姿勢仲係bb瞓法, 好感概.

唔好話我哋聽你訴, 我自己都係响度訴下啫!

珍珠宮

原文章由 annie929 於 08-12-2 14:12 發表
自我仔仔尋日比左個驚喜我之後 我今日真係開心左好多 返工都舒服好多 不過今晚可能打回圓型 但學你所講佢重係人仔
我呢星期六同佢讀報k1了 本來讀德寶(宜家讀緊) 但我決定轉去比諾 因為感覺差不多 價錢差2千幾

...

原來你都住tko, 同區媧!

珍珠宮

原文章由 annie929 於 08-12-2 16:58 發表
那你仔仔會讀邊間

我個係女嚟㗎, 佢唔會晌區內讀喇!

不過之前我都有留意其他人講tko d幼園, 話青衣商會好.

而如唔係揀嗰d非牟利嘅, 要揀, 就好多人都話綠茵比其他好.

珍珠宮

原文章由 annie929 於 08-12-22 09:58 發表
星期5晚我帶左仔仔出去玩 跟主星期六日自己揍 好辛苦 但仔仔又跟返我 可能我想太多了 其實小朋友好簡單

恭喜晒! 係呀, 小朋友真係好簡單, 邊個對佢好, 佢一定feel到! 可能你遲d會覺得佢太黐身添!

珍珠宮

原文章由 skmibb 於 08-12-23 17:37 發表
一日都係香港啲產假太少累事。
係加拿大,以前產假有半年,而家有一年。人工就政府七折支薪。
我都唔明,點解香港得過前二後八呢?對大人,對BB都唔好。尤其是BB前6個月,要經常去健康院做檢查。
我覺得同BB去健康院係「天公地義 ...

哈哈! 無得同人哋比啦! 香港步伐太過快喇, 樣樣嘢賺錢行先, 少左個生產力嘅人媧, 幾咁大件事!!

我都好羨慕嗰邊有一年產假, 真係對大人同小朋友都好好!

唔好話產假, d老人生果金都好禾味, 佢哋每月有兩千幾蚊, 講緊係加幣媧, 但香港連一千港幣都話唔夠!

但講真, 有著有唔著啦, 嗰邊d稅真係好重好甘!!

首頁

尾頁

跳至