自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我都係陰虛火旺,靠食療大約兩年,好多了,現在食得瞓得去得。以前瞓覺會流汗成身濕要換衫才可再睡,半夜會感口干要飲水,咀邊下巴常生暗瘡。而家都不會了,還有很多改善,大家要努力呀。

我每天的食物,給大家參考,大家可按自己體質調節:
水果蔬菜沙律,材料有:沙律菜,蘋果,旦,藜麥,粟米。
黑豆漿 (補腎陰)
花期參麥冬石斛煲的涼茶
五青汁
火龍果
(以上每天都吃)

其他滋陰水果(啤梨,山竹,水蜜桃)
偶爾dun燕窩、蜜糖水等
好重要的湯
沙蔘玉竹麥冬蓮子百合加蘋果紅羅白瘦肉煲的湯,對陰虛火旺超好。

大宅

有此病症時不可在熱天戶外運動,不可出大汗,所以當時我只做室內有冷氣的地方做不太劇烈的運動,如跳舞和伸展。亦不可焗桑拿。

開始時好像沒有什麼效果,但慢慢地感覺身體變好了,先是晚上不再流汗,一覺睡天光,身體越來越強壯,現在可以跑步行山,精神奕奕,面色也好多了,很感恩,大家要努力。

大宅

cbeyond 發表於 19-3-25 00:54
唔係每個人都啱。
沙律生冷野, 花期參麥冬涼, 五青汁寒涼, 火龍果都係。
燕窩已經現代人都少食。

我都知,但對我好work,可能因為我真係好火,大家參考好了,自己調節,食療嘅嘢,試一兩次唔會出大事的,我自己都試過好多唔work嘅,例如六味地黃丸,知柏地黃丸,柯膠。。。等等,對我無用,當然其他人可能有用。但我一直堅持,找都適合自己的食療,大家都為此病辛苦,醫好係一件幸褔的事,大家加油。
我打出自己經驗只為分享,希望幫到其他人。

首頁

尾頁

跳至