母乳餵哺

跳至

首頁
45678...38

尾頁

大宅

原文章由 wckmay 於 08-5-13 14:47 發表
各位姊妹,

我好想你們為我哥哥祈禱, 佢去四川旅行, 在山區, 好彩無事(今早收到佢電話), 但現在公路封了, 都唔知點返香港. 希望佢可以平安回港啦. (我好擔心佢)

多謝各位為他的平安代禱. ...

唔好咁擔心, 希望你哥可以好快平安回港!

大宅

丁媽, 車.

今日好忙咩? 出咗一個post就唔見你.

大宅

原文章由 ivyscyip 於 08-5-13 21:51 發表
I am here. Still no sign of the little one yet. My doctor is back tonight....so he can still deliver the little one.

Onyee ma, no problem la. I will buy a pair of sandal for Ivy. I just don't kn ...

ivy's behaviour is just like ding ding. u should ask ding ma for tips. just relax and wait these few days.

didn't see fsy and strawberrys today... hope strawberrys is fine. she said that she was feeling unwell yesterday.

大宅

原文章由 Hellocandy 於 08-5-13 19:37 發表
係囉! 已經又食又拎啦! 仲唔夠?

我地呢班為食c9係咪好難頂

大宅

原文章由 tingfai 於 08-5-14 10:55 發表
Me too, me too!!!
Hei Hei has no interest to meal! Every time we just like being in a battle!
I don't konw what to do ...

原來咁多人有呢個煩惱.

安兒ge問題係只肯食飯, 唔係好肯食餸, 特別係菜 佢係冇零食ga, 我冇俾, 佢亦唔會要求.

大宅

cyn, 又換大頭相! 不過呢張黑咗d, ellen個樣反而冇上一張咁清楚wor!

大宅

2h ma, pls check pm.

大宅

原文章由 fsy 於 08-5-14 17:14 發表

thanks! 不過啱啱打比佢, 佢話: 我哋無資料係手呀, 而家無人呀, 如果你急就唔好等我嘞....

乜個巿真係渴成咁? 唔通我真係要降低啲要求?

我上次搵呢個agent, 佢都話啱啱手上批maid俾人揀哂, 要等一個月到佢再去印尼揀過一批先有得俾我揀.

大宅

原文章由 fsy 於 08-5-14 17:44 發表

我最驚自己千揀萬揀, 揀著個爛燈盞.

呢層真係冇人知, 係撞彩. 如果(touch wood)真係咁唔好彩, 我諗你點都黑仔唔過lamblamb同vip c9

大宅

原文章由 bbpooh 於 08-5-15 09:03 發表
點知佢宜家晚上係咁食,食到我早上只泵得3安左右.加埋午飯個次泵奶,都未必夠他食.我今天要係返工時間蛇去泵一次,唉!我最怕就係要蛇去泵奶,好似做賊咁!

點呀, 做完賊未呀

見招拆招啦! 唔駛擔心, 呢度好多奶媽俾到advice同support你ga ma!

大宅

放工lar, 順便攞套泵奶"架生"俾個friend, 好開心, 係第三個friend借lar

大宅

咦, 我覺得問題徵結唔係三個鐘定四個鐘食一次(因為日間都係用奶樽食共12安), 而係佢半夜要食夜奶令早上泵得少咗. 其實而家只係差2安到je, 如果係我, 我會返工時約下午4點泵多一次, 只泵2-3安, 咁返到屋企約7點先埋身, 應該ok. 又或者半夜先泵2-3安. 雖然你會辛苦d, 但dong dong食多d奶係好事. 而且只係一段短時間je, 佢仲有唔夠兩個月就可以食糊仔啦.

原文章由 bbpooh 於 08-5-16 09:05 發表

其實我今胎唔係小奶,係真係比噹噹chur到好盡

原本的泵奶時間係咁
7.00am 如果佢唔食夜奶,我可以邊餵邊泵,泵到6-7安
12.30nn 大概8安
日泵量共14-15安

噹噹最理想的食奶係
7.00 埋身食
11.00 食奶樽-->6安+
3.00 ...

大宅

原文章由 Cyntoby 於 08-5-16 12:32 發表
今日放假呀, 因為都仲d產假, 之前早咗3個星期返工留咗15日工作天, 宜家佢地都開始少去健康院同打針, 所以我諗按步放哂D假, 我初步想逢 FRI 放, 好似開心D, 唔知可唔可行呢???因為絕對無可能比我連放3個星期, 而且公 ...

嘩, 逢 FRI 放, 發達lar! 每個week只返4日工, 放3日假!!!

健康院都唔建議坐學行車wor, 我就唔會買lar.

大宅

原文章由 Cyntoby 於 08-5-16 12:32 發表
今日放假呀, 因為都仲d產假, 之前早咗3個星期返工留咗15日工作天, 宜家佢地都開始少去健康院同打針, 所以我諗按步放哂D假, 我初步想逢 FRI 放, 好似開心D, 唔知可唔可行呢???因為絕對無可能比我連放3個星期, 而且公 ...

bk做mud又short short 地呀

[ 本文章最後由 onyeebb 於 08-5-16 13:05 編輯 ]

大宅

原文章由 honey2h 於 08-5-19 13:38 發表
Some of the mothers were dead from this disaster ar! My eyes turns red again.....

唉, 所以我都唔係好敢睇呢單新聞

大宅

原文章由 go4baby 於 08-5-19 10:56 發表
終於黎個了斷..............

上星期六我遞左resign letter. 呵呵.....又發神經喇.

幾時last day? one month notice?

大宅

fsy, 你個new maid 幾時到? old maid走後係咪子進pa頂住先?

大宅

原文章由 fsy 於 08-5-19 16:46 發表

其實我預咗子進爸搞唔掂, 不過想佢受下先 . 最壞打算佢淨係負責個仔個兩餐, 其餘等我收工返去收拾, 順便當減肥囉.

... 我最驚佢為咗容易啲 handle, 乜都就晒子進, 寵壞晒佢.

係呀, 等佢"歎"吓全職湊仔 嘩, 佢識煮個仔個兩餐! 睇唔出bor!

呢排你成日都對子進pa太寵個仔有微言wor.

大宅

原文章由 bbpooh 於 08-5-19 16:54 發表

如果叫丁爸負責丁丁兩餐,就算整好,叫佢番熱,佢都唔會做。佢一係比公仔麵丁丁食,一係就比薯片丁丁食。

笑c --> 佢一係比公仔麵丁丁食,一係就比薯片丁丁食

大宅

原文章由 bbpooh 於 08-5-19 17:40 發表

係呀!丁爸成日都係咁,然後話自己睇仔睇得好辛苦!

比佢知道我咁講,肯定比佢

唔得lar, 我就快笑c 下次見到丁pa我驚我忍唔住笑

首頁
45678...38

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊