論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

want to ask... what kind of 文件費??

is there any differences in paper work / procedures in hiring a Filipino and Thai maid ar??

原帖由 winnie_sh 於 10-9-28 11:03 發表
話說今早送完呀女返學,約好新賓9:00搬來,佢8:30已到,咁我同佢計清楚文件費後,佢好留心我所講家規及工作時間表,我表明可以自由發揮,總之做晒就OK,每天有2~3個鐘休息,22:00前訓覺,交帶完生活習慣後,講解我個人衛生要求,佢有問題會 ...

男爵府

what is OWWA? didn't notice my previous thai maids' contracts have this?

原帖由 winnie_sh 於 10-9-28 15:00 發表

因為係個新賓自己去入境處同領事館搞手續,所以淨俾文件費,大約六百幾,已連埋OWWA $196,不過我欠佢一張單程機票,會係兩年內補俾佢,其實唔同國籍都係一樣,唔同收費只係睇唔同國家o既領事館收幾多錢。 ...

男爵府

age 49 still 似隻牛咁不停咁做清潔... a bit like my thai maid (age 46)...

原帖由 winnie_sh 於 10-9-28 20:47 發表
唔~今日已經可以總結新賓o既工作表現:

1.佢完全係自動波好似隻牛咁不停咁做清潔,我要同佢講要識分配工作,唔係佢到夜晚就無力處理晚膳食工作
2.剛巧C6今日放假,所以同埋一齊去接呀女放學,佢全程唔敢講野,企係我後面
3.我教 ...

男爵府

so smart!!

原帖由 winnie_sh 於 10-9-29 13:25 發表
其實老馬昨天都有試我底線o架!

我同佢傾10月假期時,佢同我要求放1號同16號,佢應該諗住我唔熟勞工法例,如果唔識,就會放5個星期日同兩日勞假即係總數7日....哈!但唔好意思,佢o既僱主係我

我即時問佢知唔知法例頭三個月要 ...

男爵府

"請個外傭冇問題, 但太多日常小節受到外人滋擾, 哩樣係令人好煩惱的!" <-- totally agreed....

really don't understand.. we hired the maid to take care of our daily life not to change our daily life... why can't they just follow our routine nei?

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-2 12:01 發表

佢哋係咁ga啦! 做咗又唔認, 我而家哩個中賓都係ga, 明明枱墊冇洗就收返再用過, 仲要有漬, 又話有洗, 要我好堅持佢冇先唔出聲, 今朝又係, 之前叫佢要時不時check我房個固網電話有冇電, 啲電唔滿就攞出廳charge電(佢 ...

男爵府

"開洗衣機要得我批准" <-- won't make you too busy mer? And if only can use the machine while you are home... can only wash 1 loading each day lor??

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-10-2 12:56 發表

以前我由得佢哋自己開洗衣機的, 只係俾咗rules話幾多件先可以開, 但有冇守我就唔知佢哋了, 但試過有工人係唔係都用之後, 我而家寫明開洗衣機要得我批准, 真係死小好多細胞, 但佢有冇趁我出咗街洗我就唔理了, 亦都理 ...

男爵府

envy that you got a good maid la!

yes.. i rather have a maid whose work performance is good than a talkative one.... :) coz' most talkative one will soon treat you as friends and won't keep up with their work.

原帖由 winnie_sh 於 10-10-5 00:46 發表
今日我兩公婆去呀哥度食飯,放底呀女同老賓係屋企,下午5點我出門口前見佢開始清潔我間房...
晚上回家覺得間房會..........閃 (真係好乾淨)

當然亦都係會將我D野求其擺錯晒D位啦!不過我已經覺得無所謂,因為已經 ...

首頁

尾頁

跳至