嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: TWINS MAMA CLUB (PART 4)

siubakto
你和我一樣!
我當時也是10月30日預產期,又是孖仔!
希望你會'陀'足36週(可能你到時想bb早d出世!)

大宅

siubakto
你意思是前八後二?
你公司ok嗎?
我當時28週檢查時發現一個bb無乜長,即入院,住了幾天,出院後一直放病假.至32週6.然後因妊娠毒血症立刻開刀.

我報產假是前四的,因規例是放前四至前二.
不用擔心,如果公司不用這無早報,就等遲d身體情況再作打算.

你bb是一個胎盤嗎?到時bb有誰湊?

大宅

你地好fit!
我得五尺,有115磅!
生完仔後到現在仍有人以為我有左!

我在最不能接受自己時曾想過幫襯減肥公司.但想到那筆錢兌換成奶粉,可以餵多幾對孖b,就打消這念頭了!

大宅

sandy
何解孖b咁曳曳?
可能我是一個懶媽嗎.bb同工人訓房後,基本上我完全無理他們.但聽我工人說有時bb半夜都會喊幾聲,她拍拍拍他們又訓番.好少驚動我們(因我們睡得太熟了!)
近來試過分別和他們一起睡,原來孖b非常反訓.大孖半夜真的會叫一兩聲,但不是清醒的.細孖就勁'fu'被,兩個都不是善男信女!!

siubakto,
醫生不一定會寫病假的.我當時出院時醫生先寫2星期sick leave,然後覆診時另一個醫生睇我,他完全不想寫sick leave給我.後來我說出院時醫生說我要休息到生,而那醫生又是比他高級的醫生,他才寫一星期給我,好像我想呃假咁.大佬,sick leave在家,悶到顛!如果不是擔心bb,我寧願返工!
陀孖b變數很多,如果你老公像我老公一樣甚麼也不理的,你最好七個月前預備好一切,雖然這樣可能會買多了無謂東西,但不用像我坐月都要四圍去買o野!

大宅

Babe
多謝你讚我對寶貝(開心過讚我 )
他們的相一定有返咁上下,不是他們靚,而是用數碼相機,係又影,唔係又影,幾千張相,總會有一兩張好.(沒有誇張,他們出世至今,已影了八千幾張!!!)

有時望著他們,都會覺得他們有點點大bb feel!

蚊滋媽咪
我朋友說嘔得勁代表個胎陀得穩,都算是件好事.
我當時又不是太辛苦,可能太開心!少少嘔在所難免.不過真的12週後就好好多.努叻吧!

大宅

lalalam
我很少把相晒出來,只是把相save 落一個專for他們相片的hard disk度.

sandy
我下個星期才做那綜合測驗.其實不用擔心,做測驗只是想知他們的發展,事先train好反而不知他們的真正程度.反而我想知要做幾耐,方便我安排他們的用膳時間.

孖b現在也是食6安奶,三餐奶,兩餐糊,大孖通常食晒,除非太眼訓.細孖就好睇心情.我現在也由得他們了,肚餓自然會喊,勉強無幸福!

大宅

Queenie2003
我28週時都有相近問題.最重要是細那個的增長有無問題, 你的血壓有無問題?
我當時是細的無乜增長,但因check到bb的血流量ok,而bb28週又太細,所以一直拖,但keep住每星期回醫院checkbb心跳,兩星期照一次detail scan.到32週發現我有尿蛋白,所以便開刀.出世時大b3磅,細b2磅.
你有31週,bb都有3,4磅,也不用擔心.
其實無論食甚麼都幫助不大,但食得好,睡得好,對媽咪都好.媽咪身體好,開完刀都復完得快d,照顧bb都好d.

大宅

其實度bb size 都是大概,不用太緊張.醫生都說,十隻手指都有長短,只要增長速度ok就可以.

兩個bb一齊餵?我想也未想過.bb咁軟,我雙手齊抱都是試過幾次而已.其實bb合作,一個餵完到一個會容易handle,尤其是有兩個人照顧bb.

大宅

kyliema,
我一直私家,政府兩邊睇.我也曾考慮過在私家生,但太貴了,捨不得.你就算在私家生最好也去政府跟,因為如bb早產就要去政府了(雙胞胎比單胞胎早產機會多七倍).

這三天和老公去了台灣玩.之前plan本來想帶埋bb.但考慮後終於放棄.幸好無帶,台灣又熱,去的地方真的不適合他們.但我們也有一個結論,就是以後要去旅行也要選適合他們的地方,因為我們實在太掛住bb了!.

大宅

Kyliema,
我當年睇梁國齡,因sars原因,成20週才去qe.
後來兩邊睇太廢時便只去qe.

可能因實在'恨'了很久,亦有小產經驗,很明白很多事是自己不能控制的.所以我一直抱著能開心多久就多久的心情.即使經歷sars,作小產,也仍然很欣然地面對.直至後來細b不大長,自己也有擔心,但仍相信只要做好一切應做的,其他就交給神.

很多事是人不能計算的.那時一直擔心細b,但最後出事的竟然是自己,甚至細b情況比大b好(除了輕).所以,不用擔心,好好享受剩下不多的私人時間,行下街,睇下戲,訓多d,這些日後都不易做.(我連電視都不大有機會看!)

qe是一間大醫院,所以其實不用太擔心.

大宅

蚊滋媽咪,
so far 我覺得梁國齡都ok.
他比人有安心的感覺.
但老實說,婦產科醫生,除非懷孕時出了問題,否則一般檢查,其實個個都差不到.
當年我十二週後試過少量流血,因是星期日,call了他幾次才覆call,但他解釋也頗詳細.並安排我星期一第一個睇我.他照了bb,一切正常,也照了我子宮頸無打開,便說不用擔心,bb無大問題.

大宅

蚊滋媽咪,
我個時梁國齡淨係話叫我做個detail scan,我都好聽話,幾錢都無問.負責照是冼世源.除了度頸皮外,仲照下是否一個胎盤,兩個b中間是否有分隔.到bb大左是照不到的.我後來去qe照,個醫生都要睇番之前的片.
佢地幾老實,度左我係低risk,都叫我不用驗血或抽胎水(雖然我都無抽胎水的打算).

kyliema,
你重幾多磅不重要,最重要是bb重了多少,長了多少.吃得好,睡得好,大人,bb自然都會長肉.keep住覆疹,醫生無話有事就不用擔心.(我知好難,有句老話說:養兒一百歲,長憂九十九.我就覺得是:養兒一百歲,長憂一零一.)

大宅

蚊滋媽咪,
度頸皮和抽胎水,主要是check有否唐氏綜合症.當然,抽胎水仲可以check其他遺傳病.
其實抽胎水都幾安全.不過,即使是幾百/幾千份之一,都有那個'一'的機會,睇下每個人不同考慮..

大宅

sandymark,
我細孖上個星期都發燒,燒了幾日後全身出紅疹,我猜應是玫瑰疹.他整個生病過程都非常精神,完全唔似病!
話時話,唔知你們的老公是否和我那個一樣懵?!
話說上星期二細孖和我們訓,半夜矇矓間都覺bb個身幾熱.到朝早摸摸頭已知發燒.但當天老公一早又抱又玩,完全唔知bb燒.都幾得人驚!好彩他都可以將功贖罪,下午請假照顧bb!

見到你們談論bb入學,想到下年便到我,便覺時間過得很快.
有時見到bb,很難想像他們很'bb'的時侯.很矛盾,一方面很想他們快點大,一方面又很懷念他們bb時不懂反抗的時候.現在識爬識反身,連換片都要出盡九牛二虎之力.食粥更是大災難.但聽到他們牙牙學語,主觀地相信他們'mama'是在叫媽媽,那種喜悅又非筆墨所能形容.

大宅

marblema,
我都想帶孖b去威斯登慶足他們一歲生日(9月).不知是否適合呢?

昨天和孖b參加爬行比賽,自己比bb仲興奮.
大孖以1'49"爬畢全程,細孖就只爬了兩三步.無法啦,我引大,印印引細,緊係媽媽多辦法D.爹爹拍DV&影相,大人仲辛苦過BB(或者他們會反對 )

大宅

siubakto,
星期日勁多人,我地3pm到5pm至完成.
我就無背脊痛,只是坐或行耐少少就腳痛(可能因威水腫).
但就好易累,我office要行三層樓睇,同常行一層就要透一輪氣再計續.如果真的很痛,就要看醫生了!

marblema,
不用急,我是一個先天下之憂而憂的人,很多時都會早早plan定以後的事,早早搜集資料.加上我老公是完完全全不理會&不加意見,所以一有機會便到處8 (遲d我都會88jc帶bb到日本情況如何,看看是否可能在他們兩歲前去玩玩)

大宅

Queenie2003,
恭喜恭喜!!
孖b都好重下,辛苦晒!
記得叫老公錫多你兩啖!
改名未呀?

大宅

嗚!好慘呀! :cry:
太突然啦!
今日孖b11:00&11:15照腦,打風唔去得!
我九點幾十點熄電視仲未知,換晒衫,正打算出門,好彩老公同事send sms通知才知.
都唔知再派期要到幾時!

不過都有新經驗.剛剛落街市,打仗咁多人,買了少少bb煲粥的材料就回程.平時打風都是由office 趕回家,跟本唔會理買'送',公仔麵就算.現在,大人唔食,細路都要食!

雖然自己'蝕'了本天假,但難得一家在家'共聚天倫',都好!

大宅

mingsze,
我對b9月生日,最初都打算大搞.
但諗下諗下,bb咁細,玩又玩唔到,蛋糕又食唔到,只可以坐bb車,仲慘過係屋企,所以都放棄.
可能到時帶佢地出街玩下算.

jc,
做了媽咪c9到不得了.買東西要格價(以前次次都係百佳一次搞掂).去街一定先行bb舖.同樣價錢買比bb不覺貴,買比自己就不捨得.(其實連行街都無時間,這陣子開始大減價都不知).

大宅

Queenie2003,
你是否餵人奶?
當bb出院時我住奶奶到.日間有工人和一個長輩,晚上老公有幾晚會回來.
夜奶我餵完(四點)就把bb放廳(工人在廳訓),我就一直訓到早上10點幾.有時仲會訓午睡.可能我bb只是食奶慢(每人一個鐘),但食完奶就訓,無乜大問題.
至於惡露,我斷斷續續都流左一個多月(後期好少好少).
可能你地未適應,手忙腳亂,慢慢就好d架!

首頁

尾頁

跳至