懷孕前後

跳至

首頁
23456...16

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

呢d係假陣痛,
阿b自己練習緊點出世~
如果keep住隔10mins/5mins痛1痛,
痛果時係1痛就會痛30sec-1min..
果d就係陣痛la~
如果有咁o既情況就啦啦聲洗頭沖涼入院la~
(穿水就涼都唔好沖,即刻入院la)
原文章由 fishballbaby 於 08-9-3 11:40 發表
我依兩晚瞓到清晨時份,個肚好痛呀,痛既位置响肚底,不斷扯住痛,係唔係宫縮呀? 真係有d驚,驚係作動,但係坐起身半個鐘咗右又無事,可以再瞓翻。
點解會咁架?

...

子爵府

好媽媽勳章

lamsl
我係冇姐姐ga~
不過我都唔洗點做家務o既...
淨係湊阿仔,
幫阿仔"浪"衫同洗玩具...
煮飯比佢食...同佢洗白白同埋有時洗下碗姐...
淨係執玩具都執到我傻...
d lego呀,積木呀,車仔呀...
我個仔成日倒到一地都係...
不過有時阿仔都會幫下我執o既...
要我"mou"o係地同佢一齊佢先執lor...
我又唔抵得...好多時都係自己快手快腳執左佢好過..
原文章由 lamsl 於 08-9-3 18:19 發表
Rain,
我都係fulltime媽媽,有工人做家務卦?我試過拖過一次地,真係想死.跟手即刻搵家務助理,我真係冇本事做.
我唔會執個女d玩具,趺左野我都會叫佢幫我手.但你個仔仲細就難d.

...

子爵府

好媽媽勳章

FiMa
如果細b想同哥哥同月同日生日...
就要過期居留1個星期喇...
我預產期係10/10,
哥哥生日係17/10.
原文章由 FiMa 於 08-9-3 19:07 發表
嘩, 如果同哥哥同日生日咪好正!!

子爵府

好媽媽勳章

我用左個超大o既側揹袋ja~
擺左1包片,1包bb濕紙巾,1包床墊,1包網褲,1包產婦巾(黏貼),1個沖洗"ping",1盒紙巾,仲有毛巾(大小各一),陪產信,老公id copy...冇啦~
我諗住我同細b出院衫等出院先叫老公拎黎...
咁唔洗拎咁多野嘛~
原文章由 fishballbaby 於 08-9-4 10:32 發表
我已經用一個旅行袋執了一大袋,但係發現仲有d嘢未執呀! 所以要用多一個旅行袋。其實,係唔係執落去一個手拉喼會好d呢?

[ 本文章最後由 Rain~* 於 08-9-4 10:55 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

FiMa
我生大仔時都冇帶到...
果時我落得床,o係醫院d toliet去完vv之後,
都會用沖洗"ping"裝d熱水沖下,
又或者會用熱水淋下身...
我餵人奶嘛~
所以想乾淨dd..
haha~我好低能咁諗....
如果用薑水抹..咁咪會辣lor..?
同埋抹完/沖完薑水..
好熱ga....
原文章由 FiMa 於 08-9-4 21:31 發表
你唔帶盤仔呀? 我會帶因為會叫呀媽帶少量薑水比我抺頭同身! 因為我驚生B時嘔, 咁都要清潔一吓咖嗎!

子爵府

好媽媽勳章

仲有一轉係中午比屋企人拎飯比你食ga~
好似係12-1咁上下...
2年前..我生大仔時...
出院都係$350 ja!
原文章由 bubupepe 於 08-9-5 13:36 發表

~唉~ 我都好想老公全程陪住我生~
但我一諗起 可能 $500 (政府) 同 $50000 (私家) 嘅分別後, 就覺得生個仔, 住2-3日唔值俾几萬蚊啊, 俾几萬蚊真係肉都痛啊~ (雖然是老公錢_) 而且又係周圍都大陸人.......... 唉~ ...

子爵府

好媽媽勳章

我果時生大仔,就用沖洗"ping"裝d暖水,
每次去完廁所用d水"jit"下,
沖下個傷口ja~
薑水,可以用煲薑醋時刨薑刨出黎d薑皮曬乾,
日日煲定一大煲黎沖涼呀,洗手呀咁~
用哂就可以就咁拍舊薑黎煲水,
一樣得ga~
原文章由 midorimama 於 08-9-6 09:42 發表
唔好意思~
我想問下沖洗瓶其實係點用呀?
同埋啲人成日話用薑水,啲薑水係咪即係將薑皮哂乾左,然後每次加啲落水度黎用呢?

子爵府

好媽媽勳章

Andox,
唔好自己亂諗野la~
放鬆d...b仔幾時出黎係佢自己話事ga~
佢要出黎邊個都阻唔到ga ma~
肚大,重得多唔代表會早產ga...

今日先嚇c我...
同阿仔去toy'r'us睇緊玩具,
突然宮縮得好勁wor~
仲要有規律咁around10-15mins痛1次...
我老公好緊張,
叫我不如入院...
後尾我o係又一城坐左陣..抖左陣...
先冇咁痛...
原文章由 Andox 於 08-9-7 12:40 發表
各位, 我現在左右眼附近出現勁多似啡色的"油脂粒", 連頸部和腹部全身都有...好肉酸唔知你們有無的? 我又晚晚發夢2-3個有時嚇醒...有次夢到睡在產床排隊入產房等生, 昨晚又夢到醫生叫我選日子入院生...唔知是否表示B ...

子爵府

好媽媽勳章

FiMa
但係o係醫院你抱bb餵bb之前都要洗手ga wor..
我自己就會帶多幾包cc樂果d純水綿,
餵奶前抹一抹nipple...乾淨d嘛~
醫院(水喉)會有熱水ga~
我果時生大仔都係咁,
去完toliet用沖洗ping裝d暖水沖下傷口~
仲試過開花灑(暖水)沖下下身tim~
其實快快手應該都唔會zip親o既...
原文章由 FiMa 於 08-9-7 22:24 發表
其實我會帶both薑皂同薑水, 但未必起E院用皂, 我不嬲都比較怕冷, 費事"zip親"就唔係幾好啦! 我都唸住餵人奶呀, 但好多人真係話唔好用生水喎, 你意見如何呀?

...

子爵府

好媽媽勳章

小小小朋友,
卓悅有冇我就唔知la...
不過大間小小o既惠康,
jusco同永安果d都有得賣...
我買果隻係濕果隻...獨立包裝ga...
1盒好似有廿幾三十包...
原文章由 小小小朋友 於 08-9-8 09:47 發表

我想問cc樂純水棉卓x有得賣嗎?
大約多少元?thx~

子爵府

好媽媽勳章

小小小朋友,
係呀~係盒裝ga~
呢個係濕o既...

乾果d就係咁...

原文章由 小小小朋友 於 08-9-8 09:54 發表

唔該晒^^
是盒裝的嗎?
平時乾果d好似係一包包...是嗎?

子爵府

好媽媽勳章

我都洗哂d衫仔,steam左1次d新奶樽,
買左個新櫃比大細b用黎擺衫...
依家係差set床仔未送黎,
d床圍,床單果d未洗...
好似所有野都準備得7788 lu~
其實今次我都唔洗買好多野...
細b好多野都可以用返哥哥細個用過o既
我準備比細b出院條包被都係哥哥用過ga~
仲有1個月...好期待呀!
其實我都有d驚...
因為大仔27號開生日會...
我想等佢開埋生日會,
細b先出黎就岩岩好la~
原文章由 小小小朋友 於 08-9-8 12:25 發表

你幾時生呀?咁快就洗定d衫仔^^
我咩都都執未洗呀~~~
我十月中預產期應該幾時準備好呢?

子爵府

好媽媽勳章

燉花膠湯丫~
仲有食多d蛋白質,1日1隻烚蛋...
可以o既就訓多d~
呢d全部都好長胎ga!
原文章由 小小小朋友 於 08-9-8 12:47 發表

媽媽奶粉我又怕我自己肥...
我已經成個波咁啦...

子爵府

好媽媽勳章

我今胎都冇煲黎飲ar...
湊住個仔都唔得閒....
如果煲唔到湯一係食烚蛋丫~
快靚正呀~
原文章由 小小小朋友 於 08-9-8 13:02 發表

唉~而家得番我一個人
媽媽又去左亞嫂家揍孫(邊得閒照顧我)
我99又無煲過花腸湯我飲呀
淨係滾幾滾果d菜湯...蕃茄湯..魚湯...瓜湯...
我又唔會開口叫佢煲比我飲... ...

子爵府

好媽媽勳章

你幾時預產期ar?
我10/10 ar...
不過因為我係第2胎,
應該會早d...
所以我上星期執左走佬袋lu...
依家得閒o既就慢慢做d,慢慢做d la~
見到d衫仔1件件洗好,
真係會好期待見到阿b ga
奶樽d奶嘴好steam多幾次ga~
如果唔係唔夠軟阿b好難啜ga..
原文章由 小小小朋友 於 08-9-8 12:58 發表

我連走佬袋都未執呀
咁我得閒都洗定d衫仔先...
我老公唔係香港呀...我諗住等佢返黎先
因為岩岩叫佢買左奶樽...要等佢返黎先有得steam...

[ 本文章最後由 Rain~* 於 08-9-8 13:09 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

我覺得開頭似m痛...(岩岩開始時)
之後就似攪肚痛...(差唔多開哂..)
我覺得最難捱係開頭3度,
我由半夜12點開始覺痛,
到第2朝7點先開到3度...
我一痛就"gut"起身行下,去下廁所,
訓o係張床根本訓唔著...
朝早開3度,9點幾執好野落產房,
姑娘幫我穿左水,11點開始大痛..
到差唔多12點就生左大仔喇~
我依家都係呀..一行得耐dd就腰骨痛,腳又痛..
晚晚都要老公做"骨仔"幫我massage下先訓到..

原文章由 臻臻媽媽 於 08-9-8 14:40 發表
我宜家33週3, 我近來宮縮(無規律果隻)得好密下, 由其是坐低起身行果一下, 一般個肚會硬晒10-15秒, 攪到我好驚呀...... , 我覺得個肚好墜,行得耐恥骨+腰骨都好痛, 你地會唔會錦架.
請問你地第二胎的媽媽,陣痛會係點 ...

子爵府

好媽媽勳章

acpeanuts
咁steam定都冇壞o既...
steam定d奶樽做backup...
如果真係餵唔到都可以餵奶粉嘛...
我都諗住餵人奶ga~
但係都steam定d奶樽,買定奶粉,
如果我真係餵唔到(touchwood)都可以開奶佢食嘛..
原文章由 acpeanuts 於 08-9-8 22:08 發表
RAIN,

我其實想試吓餵人奶, 咁我仲駛唔駛STEAM定奶樽呢?

子爵府

好媽媽勳章

FiMa
其實cc樂係有分乾綿同濕綿ga...
乾綿就可以濕d凍熟水黎代替濕紙巾抹patpat,
或者當綿花用啦...
濕綿係純水綿,
即係可以入得口o既...
我自己就會o係大仔仲細,
o係街需要餵人奶之前用黎抹一抹nipple先比阿仔啜,
(o係屋企梗係用毛巾la...慳d嘛...)
到阿仔大d,o係街餵完佢食糊仔/粥粥/babyfood...
都會拎黎同佢抹下嘴咁lor...
我試過阿仔出牙時雪凍左幫佢抹下d牙肉...
佢都不之幾舒服呀...
不過都幾貴ga...好似要差唔多$1/1包
(1盒有唔知20-30包獨立包裝ga..)
我好似講到好亂tim...
原文章由 FiMa 於 08-9-8 22:21 發表
E...請問咩叫cc樂呀? 主要用途係咩呀? 我以為係就咁用濕毛巾抺吓nipple咁架咋....

子爵府

好媽媽勳章

係呀??我都有d擔心細b會提早出黎呀...
呢2日我多左好多冇規律o既陣痛...
真係好似臨生阿仔果時咁...
但係果時又冇咁早開始痛ga wor...
我仔係39w6d出世ga..
唔知細b會唔會好似哥哥咁準時呢..
我成日形住細b會早過哥哥...
原文章由 kylam100 於 08-9-9 15:58 發表

我有時都會搭完 MTR 再搭$2小巴不過真係好"鄧", 以前行路而家小B郁到我都預唔信.. 唔搭小巴都唔得... 我都怕會早產, 有時聽D 朋友講第2胎會早1-2星期.....>. ...

子爵府

好媽媽勳章

我都試過呀~一上車都未坐低個小巴佬就開車...
我又拎住2隻手都係野...
真係幾乎仆o係到呀...
原文章由 LOVEBB88 於 08-9-10 09:13 發表

我呀嫂又係要搭小巴再轉地鐵,佢宜家都36weeks,個肚鑼咁大,d 小巴司機都好衰,佢一上車都唔 等佢坐低就開車。

首頁
23456...16

尾頁

跳至