自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:其實幾多歲生小朋友才合適?每個人心底把尺

原帖由 babytoffee 於 12-11-05 發表
其實幾多歲生小朋友才合適?每個人心底把尺都唔一樣,量度嘅標準真係自己先知道!如果係身心都能準備妥當嘅時 ...
認同

侯爵府

引用:Quote:原帖由+浠浠bb+於+12-11-05+發表我屋

原帖由 bearclub 於 12-11-05 發表
家人無經濟上支持你,咁有無幫你湊吖?如有,你只係加重緊家人負擔!如無,咁係咪政府支持你?

...
好多年紀大既在職媽媽亦需要夫家娘家幫手湊b架,甘15歳有,16生,都可以做工作養個b,同年紀大媽媽有乜分別呢?至於教育,甘個媽媽亦會成長長大,只要個媽媽好既,甘自然教個b好架啦,同年紀無關!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+bearclub+於+12-11-05+發表家

原帖由 susi1024169 於 12-11-05 發表
你真係搞笑!年輕媽媽一定要父母幫手湊?如果唔係父母幫手湊就一定係政府供養?嚴重歧視年輕媽媽囉你!年輕 ...
好認同,講得好

侯爵府

引用:想問有幾多媽媽係在職?咁父母返工邊個湊?

原帖由 momosofine 於 12-11-06 發表
想問有幾多媽媽係在職?咁父母返工邊個湊?老爺奶奶,自己阿爸阿媽定工人?其實如果好似有啲媽媽話,就算吾 ...
咪係囉:;pppp::;pppp:在職媽比個b比四大長老就合理,年紀細生完比人湊就自私,甘我覺得雙重標準囉!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+tsewong+於+12-11-05+發表坦

原帖由 我愛Corina 於 12-11-06 發表
係,年輕最美好既係無顧慮,鍾意點就點。太早當媽媽真係錯過好多野

...
可能錯過既所謂美好時光對那個15歲媽媽而言係無意義或吾重要呢?!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+浠浠bb+於+12-11-05+發表算喇

原帖由 我愛Corina 於 12-11-06 發表
你有能力過好生活係你好彩眼見好多16歲最後都變單親,又或者連單親都無機會做
有個鄰居佢 ...
其實真是好睇彩數,簡到個好老公既話,不論個媽媽年紀大細,個結局都吾會太差,反之,個結果就變成悲劇

侯爵府

引用:其實呢度有無D係15歲生BB,但咦家已經三十

原帖由 kellylau79 於 12-11-06 發表
其實呢度有無D係15歲生BB,但咦家已經三十幾四十歲而又有幸福美滿嘅JM出嚟分享下呢?因為我身邊都有幾個同 ...
其實15,16歲生又幸福既真是好難見到有,但是縱使少有,都不能標簽年紀少生b就無好結果。之前有兩位bk媽媽留言話16生,到而家生活好美滿架

侯爵府

引用:Quote:原帖由+澳門媽媽+於+12-11-06+發表好

原帖由 bearclub 於 12-11-06 發表
年紀大的在職媽媽,如要家人幫手湊仔,一定會俾額外錢作家用,16歲生仔,邊度搵錢俾家人作湊仔的家用??

...
好多亦聽過年紀大在職雙親都無比過家用與湊b錢比長老喎,呢個方面我會認為好睇個人喎

侯爵府

引用:Quote:原帖由+susi1024169+於+12-11-05+發

原帖由 bearclub 於 12-11-06 發表
如果16歲意外懷孕、咁就話逼住做媽媽jei,我有睇星期二檔案,我知有媽媽都好努力,我唔係歧視佢地;但如果 ...
甘呢個又認同喎,意外無得講,但是特登既我會想

侯爵府

引用:15歲生B而又無任何經濟能力+...+咁當然真係

原帖由 小露比* 於 12-11-06 發表
15歲生B而又無任何經濟能力 ... 咁當然真係唔好啦 ....
始終呢個年紀讀緊書嘛 .... 但如果佢肯勇於負責任比 ...
冇錯

首頁

尾頁

跳至