自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆:好想知道已習慣在港定居既新移民睇法(不喜勿插)

兩邊都有唔啱,小孩父母的確不文明,我睇到都會覺觸目驚心,之後大嘈大鬧的行為也失禮⋯⋯男仔影人相都係唔啱,唔好因為別人的錯誤行為便將自己的行為合理化,問題在男仔身份是記者,香港記者的采訪權大曬,所以不肯定大家睇法⋯⋯或許父母可以用另一種方法處理,同男仔講聲對唔住,要求對方刪除張相,如不從可報警處理,好過衣家件事愈化愈大,當然結果如此錯在父母方的處理方法⋯⋯有一點我是承認的,一個地方的政府和人民文明與否,可從發生事情的危機處理看出端倪⋯⋯一對年輕父母,可能來自農村,未見過世面,老老土土,這種老土不是身上裝扮和銀包,而是思想行為,內地本身城市農村各地區尚有文化思想各式衝突,更罔論和香港⋯⋯對於今日種種中港矛盾,只有嘆息中國人的宿命⋯⋯

InkCartridge    發表於 14-4-25 13:48
少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

引用:Quote:原帖由+pinkykitty+於+14-04-25+發表

原帖由 pcbu 於 14-04-25 發表
好奇問下,你會唔會覺得佢地影衰晒?
影衰咩,我全世界走都話自己中國人,從來唔覺得別人會點,自己行得正怕咩,一把年紀出來行走江湖這點自信都冇,好失敗姐就算有咩,

水晶宮

引用:Quote:原帖由+pcbu+於+14-04-25+發表好奇問

原帖由 54heima 於 14-04-25 發表
影衰咩,我全世界走都話自己中國人,從來唔覺得別人會點,自己行得正怕咩,一把年紀出來行走江湖這點自信都 ...
就算有咩,將啲嘢擺上表面黎講黎做嘅,只會覺得佢冇層次囉,何苦同佢計較,同人公眾場合爭執失禮呀,對方做得出我做唔出

水晶宮

引用:Quote:原帖由+54heima+於+14-04-25+發表就

原帖由 wonderlulu 於 14-04-25 發表
自家各掃門前雪,「自信」以為別人能區分高低,外面人才不屑去分析,而同胞只覺得不為自己方便是自己笨,所 ...
人人性格唔同,有人性格天生唔中意同人起衝突,好難要求個個敢怒敢言,中國人有種種壞基因,畢竟也受儒家思想影響,和而不同,中庸之道也是處世方法,沒有錯

首頁

尾頁

跳至