自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

jojodic 發表於 17-4-8 00:14
咁閒暇有冇多咗呢?起碼唔駛同小朋友趕頭趕命(假設冇帶香港嗰套過去),小朋友有冇多d空間玩呀, ...

成屋都係嘢要做,周未好多時要留係屋企執下呢樣果樣weekday積埋未做嘅嘢,大屋靚屋係要付出勞力去服侍維持,大把中國人屋企得個大字又亂又污糟,買返時好靚,唔做住住下好快走樣。
帶住香港果套未必壞事,外國小朋友自己唔上心讀書冇人會迫佢地,功課又冇,當你身臨其境難免覺得呢種教育方法輕鬆得滯有少少誤人子弟,我仔放學之後每日都有安排,兩日私人補習,1日學音樂,2日運動,空余時間參加樂隊訓練⋯⋯有過來人男仔,比我仔大幾歲就黎入大學,佢話佢啲同學就係因為太得閒成日開P飲到啤啤夫亂搞男女關係。
有套劇集「fresh off the boat」講80,90年代美國中國移民家庭,某些方面幾寫實值得一睇,特別文化方面
少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

So far我係享受移民生活的,但攰到似隻狗又冇人可以幫手䏲住屋企讓我出去鬆下時,難免時常掛住香港的工人姐姐,懷念有人服侍的生活。自認叫幸運中的幸運,有part time幫手清潔,有幾個gardener幫手搞掂花園,可以去full time讀書,每日送走大爺小爺就匆忙執自己去返學,放學撲返屋企又開始冇停手,有少少時間就去做運動,因為老媽子一定要夠強壯唔可以病,病左都要C頂。一個星期有幾日5.30半起身,6點去到gym,7點返屋企煮早餐,8.30之前所有人出門,,我要磨打手收拾殘局梳洗自己去返學。返屋企又係忙,大爺6點幾先返屋企,我要督住小爺們做所有嘢直到他們上床,先有時間睇下功課,電視機是裝飾邊有時間睇,第二日又係5.30⋯好處是一定唔會失眠

水晶宮

jojodic 發表於 17-4-8 08:58
JM住邊個地方呀?幾個gardener 未超大屋?
點解你都要讀書嘅?凖備再返工?

剪草2個,1個開ride mower,另外冇塊草地fence擋住開唔到入去要用手推剪草,又係1個,仲有1個幫手做濕碎嘢,修剪所有花圃的花除雜草施肥打蟲清潔⋯⋯仲未計搵人修剪大型樹木,淨drive way就十幾棵大樹。維持呢個garden費用同香港請個外傭差唔多,樓主冇講錯,屋大地大樣樣都係$。我住學校隔離,小朋友行幾步路已到學校,唔使車出車入,可以用盡學校資源,所有課外活動都在學校,好正我搵嘢做先有借口將懒得做的屋企嘢工序外判,讀書比返工輕鬆

水晶宮

jojodic 發表於 17-4-8 08:58
JM住邊個地方呀?幾個gardener 未超大屋?
點解你都要讀書嘅?凖備再返工?

隔離仲有間教育學院,大把在校學生未來教師,請上門補習好平,佢地落堂就可以行來幫我小朋友補習

首頁

尾頁

跳至