想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都想講下, 我除夕日12月31日要入院見麻醉師了, 1月4日先做手術, 唔知政府會唔會放我返屋企倒數tim。唉..真係每個人有一個故事,有苦自己知

你地1月GATHERING玩得開心d啦..

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-10 22:29 發表
自從開始做IUI後, 收到好多GPS新舊會員 & 未係BK傾過, 但有睇我POST既姊妹的PM/在POST留言的祝福和鼓勵, 令我感到人間有情, 令我知道在IUI的路上並 ...

大宅

本身就係手術前一日見既, 不過咁岩1月1日-1月3日都係紅日麻醉師放假..所以咪要12月31日入院見左麻醉師先lor... 最慘我都係月頭經期, 如果咁岩1月4日係黎經第二,三日..手術就要改期, 都唔知要改到幾時先有得再做 我寧願快d驚左佢好過唔洗再等緊既時間亂咁諗..真係愈拖愈驚..

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-10 23:48 發表
點解要做手術既?

點解要預早見麻醉師? 不是手術前先見的嗎?

大宅

bananabb625: 我記得你啊,同我一樣好驚好驚做手術麻, 你排左咁耐政府先叫你唔洗做既真係虛驚一場又浪費時間.. 不過都好既起碼而家唔洗驚啦

我就唔同喇,醫生話我c6 d精好正常仲要係好好tim啊!型態有86%移動都有70mouth: ....佢D精英部隊都攻破唔到我既"城門",睇黎我輸卵管真係塞得好嚴重lor

原帖由 BananaBB625 於 09-12-11 00:14 發表

我結婚5年, 兩年多前想要bb. 但一直都未懷孕, 07年第一次睇私+, 睇咗4個月都未成功, 醫生建議c6驗丁丁, 結果60%, 算合格, 而我又照咗輸卵管正常, 到10個月到, 醫生建議我可以係政府到排期不育科, 雙重準備囉.

08 ...

大宅

我已經照左輸卵管, 照左出黎一邊漲左一邊塞左啊 我係O係KWH做手術, 打去問姑娘又話唔可以改期, 同我講話到時真係M到先算好灰.... 所以你好好架喇可以做IUI, 希望你一次就BINGO唔洗受咁多針藥之苦, 我估計我2條都通唔番架喇, 有心理準備最後都只能IVF, 真係女人之苦啊

有時安慰自己同自己講而家有咁既科技有得做手術同IVF已經係好好, 比著我媽個年代我咁樣就一定唔洗旨意有得生了

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-11 01:17 發表
所以你要做手術CHECK嗎?

不是照輸EGG管便可以嗎?

大宅

chanlailai: 我一直都係BK睇住你架, 唔開心就上黎伸啦,伸完就冇事架喇, 但你做IUI都要保持心境開朗D針藥先發揮到最好架, 咁辛苦先打左咁多日針唔好因C6攪到心情差誤左IUI大事, 到你CHECK到BINGO時就咩都值得架喇。

未必一定大多你幾年就識得就你,錫你架, 我C6都大我8年啦,咪下下又係大細路要我就佢之餘又成日激我又唔體諒我, 我覺得男人D性格就係咁大意, 唔好采佢就算喇,早D訓交唔好諗咁多卵子都靚D。明天IUI順順利利, 精卵乖乖受精著床MALIMALI HOME~哈

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-12 01:20 發表
BABIES 媽, BEBU媽, BANANABB625, mrsjimmy, tata0409, masnnieng, siu_lo, xglo, qmat, 湖塗雪, mamatracy, maggiewan, pugpug88:

多謝你地既祝福, 一邊睇住你地既留言, 我就一邊喊啦, 今晚真係好唔開心, 明天真係 ...

大宅

我c6都係嗌完交唔理我架, 話之我喊定down 啦, 佢就等我嬲完先聊番我講野, 唔采佢就走黎係咁聊我講野引我笑, 但有d問題未解決佢都當冇事發生

我覺得做iui or ivf受既苦真係好難形容, 雖然我未做但知道哂個過程都估到會點, 如果冇人係身邊安慰一個人真係好難撐到 希望到時我c6都合作啦

原帖由 pure_snow 於 09-12-12 14:36 發表
兩公婆要床頭打交床尾和呀...
我上個星期唔開心, c6都唔理我, 我仲down多咗幾日, 最後就同佢講:"我要識新朋友同新朋友講"...跟住佢就係咁問我有乜唔開心啦, 哈哈
...

大宅

12月31日入院個個係禾啊...哈哈

大宅

嗯, 我會帶多件外套了, thanks! 其實做完手術之後要介牛,蛋,海鮮之呢d會發既野之外仲有d咩係唔食得架?

原帖由 pugpug88 於 09-12-27 09:59 發表

咁你要帶多件衫呀, 做完手術個人比較弱, 唔好凍親, 多d休息, 最緊要介口呀, 我都介咗個幾月口呀!

大宅

咁就死lor..未做手術前記性都唔好....我未開始執野

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-27 13:47 發表
係呀, 我自從做完手術後, D記性真係差左好多呀, 哈哈哈!

你執好曬D野未呀?

大宅

睇哂你d紅綠d好深色啊!希望一日比一日深

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-27 13:53 發表
UPDATE今日既紅緣D相先:

(12月27日 DAY 28) 今日深色過昨天少少, 希望KEEP住啦, 仲有4日先可以CHECK BINGO(其實醫生話30/12都可以CHECK得, 不過31/12會穩陣D)
http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/KP2m2weCFRbytvUgibG ...

大宅

唔好誤會啊,我講我自己乍我話我未做手術前記性都已經唔好,唔知做左手術之後會點

好似聽講政府醫院唔比用電腦同IPHONE...我諗IPHONE我會照帶仲會帶埋NDS..話之佢..我而家買左話梅,益力多同牙刷牙膏, 陳皮我諗緊用九仔陳皮好定去藥材鋪買好..仲要買睡衣裙, 我C6話咁凍著裙會唔會凍屎?仲有冇D咩我要買呢真係驚唔記得

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-27 17:39 發表
可能係BK我同得太多唔同人講野, 講到我都亂亂地, 哈哈哈!

快D執啦, 記住帶外套, 同埋帶書/NDS/其他野去玩, 好悶架果幾日, 我果次有左書, NDS, 電腦入去, 哈哈!

...

大宅

CATBB1028: 我係要黎開水飲, 因做完手術飲陳皮水會幫排氣的, 可唔可以pm 比我係咩鳳?

原帖由 catbb1028 於 09-12-27 21:08 發表

陳皮買x鳳丫~正~岩岩都買左

大宅

好!

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-27 20:55 發表
帶對厚D勿啦, 凍可以著住

我果時係夏天, 同埋係3人房, 可以自己較冷氣, 所以唔太凍, 不過聽人講, 政府好似凍D, 你帶定好D呀!

大宅

我係婦科啊, 唔知偷用得唔得呢

原帖由 catbb1028 於 09-12-27 20:48 發表

政府咩都唔比,你冇得差電,電話就好似睇你咩科,如果你同room既人有多儀器既就一定唔得驚干擾到人

大宅

么=麼?死啦我太蠢唔明啊>.<

原帖由 CHANLAILAI 於 09-12-27 22:46 發表
么X = X鳳呀

你明啦! CAUSEWAY BAY有呀!

大宅

介唔介意我問下你因咩事要做手術?係邊間做手術啊?手術後係咪即日可以落床?會唔會好痛架?

我係政府到做, 姑娘話只會比一個星期假, 如果有野割先二個星期..都唔知有冇攪錯..

原帖由 pugpug88 於 09-12-28 00:35 發表

我做完手術果一個月都只係食三文魚, 猪, 多菜, 食得好清, 日日都有飲魚湯, 跟住有飲鮑魚響螺淮山猪肉湯, 我覺得飲咗傷口冇咁痛, 好好多呀, 你都試下啦~~
我都休息咗3個星期先返工, 你都要休息多D呀, 要調理好身體 ...

大宅

哦,你地就好啦可以係私家做..我冇買保險寧願留番黎做ivf好過. 你出院埋單total 幾多錢啊? 雖然你手術都過左個幾月但都休息多d, 祝你早日康復!

原帖由 pugpug88 於 09-12-28 11:40 發表

我本身排咗威爾斯不育科, 第一次去見醫生佢叫我做個盤腔鏡手術, 之後先決定做iui or ivf, 要等幾個月先做, 我咪去私家諗住做iui囉, 點知發現有朱古力瘤, 咁反正都要做, 我咪係私家做埋.
其實如果復完得好呢, 最少 ...

大宅

仲有幾日乍, 我好驚啊!!!

原帖由 pugpug88 於 09-12-28 12:15 發表

都要48,000, 我都係有買保險先去私家咋.
你都要加油呀~~好快會好番啦!

大宅

聽人講做完手術之後自然懷孕機會高好多, 祝你早日bingo!手術之後係咪要14日後先可以飲湯水?我都打算做完手術食得好清, 都係食菜+豬粥就算....

原帖由 pugpug88 於 09-12-28 15:09 發表

我都好明白你嘅心情呀, 因為我起初都好驚, 不過成個過程完全唔知, 第一日就會痛D, 佢都會比止痛約你食, 最緊要傷口唔好發炎就好好嫁啦, 記住要介口同飲多D湯水呀! ...

大宅

食魚我ok架, 總之唔好痛就得了 我又諗住做完手術之後睇中醫會唔會仲好啊?因為我都唔知自己行唔行到去街市買魚, 又唔想我媽咪辛苦

原帖由 pugpug88 於 09-12-28 16:29 發表

係呀~~D人係咁講, 我做完後第四日已經開始飲魚湯啦, 你係唔係唔鐘意食魚呀?

首頁

尾頁

跳至