跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

咁細個小朋友去讀書,從來就唔應該比幾千蚊出去就當有人包底幫你攪掂晒
父母平日唔去留意(例如在玩遊戲和伴讀的時候)
上到高班對小朋友的能力要求高左
倒頭來 都無用

兩三歲小朋友,個個都自我中心,無咩社交能力,打打鬧鬧真的很平常
佢地太細個,亦未必講到真實情況比你聽
加上仲有D小朋友,返左個幾兩個月學仲係度日日喊,要呵住
你叫老師點去記住邊個打邊個先呢?
依D可以當係成長過程,我會看得好開。

所以多D主動同老師溝通,家校協作,真係好重要
唔只係家長面試時用黎吹水的,
學校做得唔夠好,家長就要主動D。
所以有好些學校會著重in 家長。

我仔返緊國際N班,好鐘意返學
依幾個月,見佢各方面都有進步
當然曵野亦從其他小朋友處學到

男爵府

畀面勳章

回覆 haululu 的帖子

可能因為你的小朋友退了學,你不知道
學校剛在上周六舉行這學期的家長會,個別接見每個小朋友的家長
講解他們在學校的表現
還有一份頗為詳細的評估,總數有成三十項左右
我細看了,亦跟我了解我仔的個性和行為,非常接近

之前一向有跟老師接觸,了解他在校裡的表現
有好些小問題他們也會跟我反映,
例給活動中不願意轉枱,跳舞自己跳自己的
不見得老師會忽略小朋友的大小事情

情況發生了,當然每個人都有自由怎樣處理
亦要承擔後果
為何有些人會成功,有些人會失敗
真的全是因為運氣嗎?
值得思考!

我估近來又要處理新生面試,又要攪學期家長會
學校真的沒有閒情去處理一個已退學又話邊個打邊個先的個案了,我估。

閣下有法律支援,都應該很明白這事的舉證極之困難吧
你說的「原來....」就是事實嗎?相信閣下也不能太肯定了,對不?
從你的言詞亦感覺到你知到有文字誹謗的風險
好好想想吧。

男爵府

畀面勳章

回覆 kkfu927 的帖子

一班3個老師教30個學生
以我所知,大多數幼稚園師生比例都係大概 1:10
教署亦有規定
例如安基斯都係依個比例咁上下,對嗎?

男爵府

畀面勳章

回覆:haululu 的帖子

哈... 不想再跟你聊,要說的已説過了,不想阻大家討論啦。
祝好運!

男爵府

畀面勳章

回覆:大吉大吉 的帖子

我仔試過夜晚瞓覺時爪損左面仔,
一返到學校老師好緊張咁打電話黎話我知,
應該係驚我地怪罪比佢地
負責照顧別人的小朋友
真係一d都唔容易

我睇唔好再講落去啦
要明白的都應該明白了
免傷和氣