親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問去台灣用特區護照, 係咪可以上網apply visa, 之後去機場攞visa? 知唔知係機場取等得耐唔耐架? 需要幾多個working days之前apply架?

大宅

原帖由 pettyg 於 10-3-3 17:20 發表

如果你係香港/澳門出世,先可以上綱apply visa,apply好快,即刻上綱填form後,就即刻有approval no#,咁print個no#連埋passport+hk id copy去金鍾or機場攞visa.

我係香港申請定visa的,在金鍾取,簽証費$75一位~ ...

如果我復活節先去, 而家就上網apply, 有左個approval# 到4月頭出發先到機場攞都ok嗎? 怕唔怕耐得滯呢? in case真係攪唔切, 係咪去到台灣先攪個落地簽証都ok架? tks!

大宅

原帖由 fannyyug 於 10-3-5 11:08 發表

仲有PASSPORT 一齊先可以嫁. 我新年前拎左哪.

請問係香港定係台灣個邊取架? sorry, 咩都唔清楚tim...

大宅

可否比d意見呢?
我easter後都去台北5日呀, 3大2小,行程大至如下:
day 1 12點到, 去動物園 (住just sleep)
day 2 九份 (北役荷豊溫泉)
day 3 淡水 (八方)
day 4 babyboss (八方美學)
day 5 買手信 6點幾機走

1) 想去九份+十份, 係咪day 2住埋八方好呢, (即係住3晚八方), 最多係市中心附近浸溫泉.
2) 係咪應該day2去淡水, day3先去九份好d呢?
3) 抑或第一日去淡水睇日落, 第二日先去動物園?
babyboss我唸住mon去無咁多人, mon應該照開架係咪呀?

大宅

台灣的士係咪全部都係4人架? 無5人的?

大宅

原帖由 Japenese 於 10-3-8 18:58 發表

你有大有細,慢慢睇慢慢行、食吓野...去動物園建議要預起碼大半日,建議成為一天的主要行程,再另加一點市區行程。

如果你book車,九份、淡水可以一天去晒,有機會可以加多一些景點,咁你就可以不用分兩天。 ...

原來動物園收好早, 如改第一日唔去動物園, 去左淡水先呢?
day 1 12點到, 去淡水(住北役荷豊溫泉)
day 2 動物園, 夜晚去邊好呢? (住八方)
day 3 九份 + 十分 (住八方)
day 4 babyboss (住just sleep)
day 5 買手信 6點幾機走

由市中心去機場, book車約幾錢呢?

首頁

尾頁

跳至