嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位食開日本奶粉o既媽媽, 請問有冇人知道 日本奶粉 有冇 AA/ARA* 成份呀?

*花生四烯酸(Arachidonic Acid, AA / ARA)

我BB而家食緊森永大仔, 見佢食得幾好, 又一直認為隻隻奶粉成份都應該差唔多, 所以冇乜研究森永o既成份.

最近有間美國奶粉牌子o既媽媽會打電話比我, 跟進BBo既進展同食開隻奶粉, 佢話森永都好, 但冇AA, 佢叫我將其中一餐奶改飲有AA成份o既奶粉.

於是, 我睇返奶粉罐上o既成份, 又真係冇寫到. 而搵到以下有關
o既報導:

根據「美國發育醫學與兒童神經學期刊」2000年發表之期刊報導指出,嬰幼兒奶粉含DHAAA兩種脂肪酸可以提昇幼兒的心智發育,讓孩子更聰明,研究人員將56個新生兒分成三組餵哺,一組餵一般奶粉,一組餵DHA配方奶粉,另一組則餵AADHA配方奶粉,四個月後,三組都只吃一般奶粉,三組寶寶到18個月大時,接受嬰兒成長發育測驗(Bayley Scales of Infant Development),結果攝取AADHA奶粉的幼兒平均得分為105.6~106(此測驗全美平均分數為100)與以母乳哺育的寶寶相當,因此了解AADHA為提升
IQ的重要因子。

飲開日本奶粉o既媽媽, 你哋點睇呀?

大宅

Does anyone know???????????

Thanks..

大宅

多謝你嘅回覆, 請問你邊到搵到明治有ARA嘅資料呀? 因為我搵reon 嘅 website, 佢冇寫有ARA.

好似, 好多美國牌子嘅奶粉SELL 嘅成份同配方, 都唔見日本奶粉有, 究竟有冇需要, 都唔清楚....?-(

原文章由 豬BBBB 於 07-10-24 14:13 發表

如果中文花生四烯酸係酸(ARA), 得明治先有喎, 100G裏成份26MG
咁亞麻油酸就100G奶粉---雪印4.5G, 和光堂3.3G, 森永3.3G, 明治3.6G
Y-不包和脂肪酸100G奶粉---只有雪印有14MG
X-不包和脂肪酸100G奶粉---雪印0.5G, ...

大宅

我搵到啦, 明治細仔就有, 大仔好似冇AA/ARA.

AA/ARA - 幫助腦部發展?

首頁

尾頁

跳至