在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

我老細話全部私事都不及學生重要,小朋友家長日、畢業禮,
even 有病入院,都要以學生及學校為重。小朋友校內親子活動,唔駛旨意去, weekend有時要陪人親子。我時常覺得做老師好似賣身,如果時光倒流,我未必會入行。:cry:

原文章由 leesasa 於 08-1-9 16:00 發表
Aloymon:
Pls check Pm.

Agree:始終教師都係人, 都有自己的家庭和生活
我唔想將所有時間貢獻哂響工作上面, 忽略左其他方面..

別墅

好媽媽勳章

我老細好"芝心"啦,仔女都大哂,已經忘記了要照顧小朋友的日子。我老細話只有紅、白事假,為學生嘛,其他都是次要。
如要覆診早退,一樣黑面,我覺得男老細好像好些,有冇人有同感?
leesasa, your boss is so considerate.

原文章由 leesasa 於 08-1-9 16:39 發表
curry123:
你老細單身?做教育的,怎可不重視自己團隊的親子生活?
聽聞宜家校方係有權彈性決定是否放事假,如master畢業禮,不同以往只有紅、白事、工假、病假! ...

別墅

好媽媽勳章

這年頭仲有咁好老細,好羨慕。我都是把作文 worksheet帶回家,但sorry 人覺得我懶,但自問我做到足,冇偷懶!:tongue:
唔通連自己的小朋友都不理,我無咁偉大。

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-11 13:43 發表
雲:
WA...咁好的boss, 邊度搵呀?如果請我,出少幾k糧都值得呀!

別墅

好媽媽勳章

take care, :lol:

原文章由 purple_lily 於 08-1-15 14:56 發表
今日sick leave,又唔敢去奶奶度睇bb,怕傳染佢:cry:

別墅

好媽媽勳章

我都好討厭帶camp,老細話工作一部份,可以帶埋阿B去,
就不用牽腸掛肚。我聽完之後,第一個反應,黐孖筋!

原文章由 於 08-1-15 17:39 發表

我剛知道有左果陣,都要帶隊上深圳,反而之後大住個肚,就唔駛帶camp,不過放緊產假都要返學校做野(死人ESR),果陣我又處理緊個QEFreport,激忙,所以亞女出世後,我一帶佢返我學校,見親我校長就勁喊, ,佢一定知就係呢個 ...

別墅

好媽媽勳章

有冇分小學定中學?我有興 趣。
原文章由 allieluk 於 08-5-28 15:31 發表

你講得對啦. Ansonrubby, 要快些約, 不過我要七月中先放假. 你做咩咁快要去旅行嗱?
暑期教師小聚名單:

1.allieluk (from Tsing Yi)
2.minamina(來自沙田)
3.aloymom(來自港島)
4.BBCEO
5.maisyraymond (Lai Chi K ...

別墅

好媽媽勳章

暑期教師小聚名單:

4.BBCEO
5.maisyraymond (Lai Chi Kok)
6.MamaQueen
7.Ansonrubby
8. curry123

建議1: 旺角新世紀廣場(Ansonrubby,minamina,
maisyraymond, mamaqueen, curry123)

建議2: 18/7(五) 下午茶(allieluk, curry123)
原文章由 allieluk 於 08-5-31 07:38 發表
暑期教師小聚名單:

4.BBCEO
5.maisyraymond (Lai Chi Kok)
6.MamaQueen
7.Ansonrubby

歡迎老師參加!
不如都建議一下地點, 然後表決下好 ...

別墅

好媽媽勳章

回覆 #562 allieluk 的文章

My maid is not in HK. I need to bring my two monsters with me. Can I ?????

別墅

好媽媽勳章

Sorry,大仔腸胃炎,仍在吃藥。工人走了,無人幫我照顧仔仔,抱歉明天不能出席。 大家玩得 開心D。

別墅

好媽媽勳章

Sorry. Sorry.她不是 放大假,而是家中有事,新工人要8月尾
到,我每 日忙 到死!

首頁

尾頁

跳至