跳至

首頁
34567...28

尾頁

男爵府

BMW,

唔知道你原來對德雅都有興趣, OK, 無問題, 資料如下!

德雅小學
http://tnps.plj-network.com/index.php?gOo=article_details.dwt&articleid=149

原文章由 BMW 於 08-7-23 10:09 發表
10,
李真係好,提供甘多情報,Otherwise我一定Miss O西所有Deadline。
If有徳雅既消息,通知一声好Wow!
Thanks!

男爵府

小豆媽,

即係咁...其實我呢...真係唔知聖母有咩好的...我完全無STUDY過呢間學校, 不過小鳥叫我...報得德望, 唔差在報埋聖母, 咁我又唔知你地有無人有需要聖母既資料丫嘛, 所以咪即管畀條LINK大家參考下囉!

浸小個校園, 我真係好鬼鍾意, 播小同浸小應該係差唔多, 不過播小既空氣質素應該差過浸小好多! 嗰陣垃圾除, 唉...OS都聞到呀, 撞鬼!

原文章由 小豆媽 於 08-7-23 10:12 發表

thanks !
不過唔知點講, 我唔會choose 聖母, 好咩, 有乜好呀, 講來聽0下

講開"真道", 我聽左 briefing.....個 校長....有d ......9唔搭8 + 自大
我又打過去問野, school adm....幾唔惦

播小個校園, 唔係好大0 ...

男爵府

BMW,

為穩陣起見, 你畀個LIST我, 等我得閒就幫你昅實喇!

原文章由 BMW 於 08-7-23 16:31 發表
10,
真係C火Law!吾通我鬼X眼、徳雅上個星期先上距個綱,都吾發現有Form Download添。
好彩有李...吾係Chloe聴無書讀Law

我Nei...就玩大包囲,有料就通知声Ar,吾該!! ...

男爵府

好, 我陣間去收花!

原文章由 BMW 於 08-7-23 16:55 發表
我驚嚇死李Wow...一陣PM比李

男爵府

小鳥,
原來係用唻做下BACKUP咋? 但係BACKUP我已經有喇, 咁唔計呢個"好處", 咁仲有乜野"好處"係值得我去考既呢?

原文章由 birdbird 於 08-7-23 22:02 發表
聖母係私立女校. 得o左的話, 唔阻大抽獎.
而且唔係咁多人報.
考黎做backup, ok wor!

男爵府

小豆媽,

其實呢...我都唔會大包圍架喇, 一唻有間唔錯既在手, 二唻大包圍會好費神&費勁, 同你一樣, 我會揀D"好"學校 OR 口啤好過蘇小既唻試下; 我同你唔同既, 係我好抗拒TKO既中學校網, 所以我唔會畀個女留響TKO讀小學!

原文章由 小豆媽 於 08-7-24 11:58 發表

其實呢...........我唔會玩 "大包圍"
我雖然冇一間正野 back up, 但我唔會好抗拒stay 元朗讀書
我會 choose 一d 我覺得真係好的學校, 試一試

男爵府

呢條係播道小學既申請表既LINK, 有需要就入去DOWNLOAD啦!

http://www.evangel.edu.hk/enrol_app_form_20071106.pdf

男爵府

OH, 既然係咁, 咁我唔考慮喇! 之前你叫我報, 我都專登上佢地個網頁LOOK LOOK, 但真係睇唔到有D乜野特別之處, 既然你而家都咁講, 咁我慳番幾十蚊報名費 & 無價既精神 & 時間喇!

原文章由 birdbird 於 08-7-24 19:27 發表

10,
呢條問題對於你呢講, 個答案.......冇

對於其他有女的媽咪, 呢間聖母值得考慮.

男爵府

恭喜晒你呀小豆媽...都話穎穎係得架啦, 都叫左你唔駛咁愁架啦, 係咪?! 而家證明左, 穎穎真係得既!

不過雖然已經有一間在手, 但我都BUY你隻佬所言, 即管畀穎穎去IN埋其他學校, 一唻睇下可唔可以畀自己多一個選擇, 二唻畀穎穎見多D世面! 不過IN其他學校嗰陣, 就可以放開心情了, 因為你已經有一間心儀既在手!

原文章由 小豆媽 於 08-7-24 23:59 發表

thanks
真係, 係一份好好的 gift

不過, 我隻佬話, 都想穎穎去 in 其實學校, 比多d機會佢見0下世面

男爵府

小豆媽,

做份PROFILE, 我覺得最難既, 就係第一份製成品, 完成左第一份之後, 打後嗰D, 就易辦得多喇! 況且你已經有一間心儀既在手, 你大可以只係填張申請表, 連PROFILE都唔交啊!

原文章由 小豆媽 於 08-7-25 09:08 發表

咁我依家可以好似你一樣la (有野 jar 手)
我其實都有80%機會讀音小
當然, 我仍然好鐘意 "真光' ^_^
繼續玩........我要side好多心力去做 portfolio 呀

男爵府

BMW,

恭喜晒你呀, 呢個遊戲真係可以玩得輕鬆好多喇!

FI,
等你好消息呀!

原文章由 BMW 於 08-7-25 11:29 發表
同意!
需然音小収左Chloe、我会継続去玩Lee個Game、但会玩得興Zone D同大胆d

男爵府

小豆媽,

既然你唔想有罪咎感, 咁你玩呢個遊戲嗰陣, 可以玩得有品D! 假設穎穎考真光, 而真光又收左穎穎, 你到時就要盡快決定係咪會畀穎穎讀真光而放棄音小, 若然真係決定左, 就留位, 咁你留左真光之後, 你就盡快寫信去音小話畀人地知你放棄個位, 咁後補既小朋友就可以早D收到通知了! 我覺得, 唔應該因為怕累左人地小朋友, 而剝奪左穎穎既其他OFFER啊! 話唔定, 呢個遊戲玩落去, 你同穎穎都會有個更好既選擇呢?! 係咪!

原文章由 小豆媽 於 08-7-25 23:53 發表

FIFI
一定得, 我地等你好消息

呢個game, 我真係唔想玩la
不過, 我同隻佬有不同的諗法, 再考慮0下先決定會唔會再報

其實, 我成日覺得, 我交左留位費, 就會係讀0架la
我唔想"霸"左個位, 又去搏第2間, 又"霸"左個位, ...

男爵府

小豆媽,

既然目標唔一致, 咁就繼續努力啦!

原文章由 小豆媽 於 08-7-27 19:16 發表
其實"音小"已經係我杯茶, 不過唔係我佬心水

男爵府

小豆媽,
其實玩呢個遊戲, 都真係好睇家長玩得有無品既, 好似嗰陣考幼稚園咁, 婷婷六個上午班既OFFER, 有D我一考完, 已經無晒好感, 同隻佬講明, 收都唔會留位, 而我呢D, 講得出做得到! 有D係諗住用唻WARMUP既, 當然又係收都唔會留位啦! 所以到最後, 六間留左兩間, 一間傳統式, 一間愉快學習的, 如果當時HOLD晒六間, 我諗真係超級乞人憎!

原文章由 小豆媽 於 08-7-28 20:08 發表

我就係好唔鐘意呢d家長, 但係又真係有d咁0既人喎
佢好彩, 有over5-6個offer, 真係難為有d家長, 望穿秋水
我想 post 上去now佢呀

如果我有幸.......
有多過一個 offer, 我頂多只會 hold 2個
邊個係自己心水, 心中 ...

男爵府

小豆媽,

我本身唔係教徒, 其實響幫阿女揀學校嗰陣, 真係唔多想佢讀教會學校的, 但問題係, 好多好好既學校, 都有宗教背景, 我而家既心態係, 佢有幸考到既, 我都會考慮畀佢讀, 將來佢真係決定信教既話, 我都會由得佢去信, 只係最緊要, 佢唔好要我陪佢信啫! 所以我都唔鍾意D人為左入名校而幫小朋友信教&洗禮的, 完全無左嗰種信仰既意義!

原文章由 小豆媽 於 08-7-30 18:34 發表

拿拿拿
我可以好肯定, 我係一個有"品"的家長 ^_^
我唔會報假地址, 唔會做假教徒, 亦唔會"牙"住d位

男爵府

小豆媽,
咁我又唔覺得會有CONFUSE喎! 自小我就係響基督教學校讀書, 由小學讀到大學都係, 但我媽係神婆, 過時過節一定會燒香拜神, 但從來響信仰方面, 我都係自主獨立, 讀到中學, 我話畀阿媽聽, 我要返教會聽耶穌, 我媽都唔會反對的! 不過大前提係, 唔好迫佢返埋一份! 我尊重阿媽既信仰, 阿媽亦尊重我選擇返下教會, 各不相干, VERY OK架!

原文章由 小豆媽 於 08-7-30 23:18 發表
本身冇信仰, 讀有信仰學校唔係問題
只要唔會信仰之間有conflict 就得0拉
如果本身屋企係又拜神又祖先又乜乜乜
讀一間好重基督教氣氛的學校, 就有問題la
個小朋友會好 confuse ...

男爵府

咁我都曾經問過人借地址, 好彩佢唔應承, 咪就成為千古罪人, 做左個壞榜樣畀阿女, 真係恨錯難返!

其實周圍都有好學校, 真係無乜必要做呢D野的, 有時諗番起, 都會覺得自己無聊兼戇居!

YY, 你千祈唔好借地址畀人呀, 你屋企有兩件係讀緊書, 佢地本身已經有報地址畀學校, 我諗你呢D CASE, 要查, 真係好鬼容易穿煲架咋, 真係咪搞添呀你!

原文章由 yypiano 於 08-8-1 12:31 發表
唉,我都有朋友問我攞地址啦,不過我後尾同佢講,無謂啦,先至無咋。

所以呢,我係唔會用假地址既,最多搵人幫我寫推蔫信!當然我都要train個小朋友叻少少,費事失禮人!

...

[ 本文章最後由 十月媽咪 於 08-8-2 10:14 編輯 ]

男爵府

YY,
頭ROUND計分嗰度, 以YY只得10分咁大把, 爭協恩, 機會率應該係接近0%架喇, 人地20分既, 都未必入得到啊!

到第二ROUND大抽獎, 嗰PART就靠運氣, 同運動勁唔勁就無乜關係既!

你而家TRAIN佢運動, 似乎係遲左少少, 不過TRAIN都好過無既, 起碼將來叩起門上唻, 加埋封推薦信, 希望增大少少個機會率啦!

原文章由 yypiano 於 08-8-2 10:26 發表
頭先同樓上有個係協恩出黎既女仔傾,佢由小學到中學,我問佢,如果無家姐係該校讀,好似我女咁,仲要無埋首名子女既5分,係咪完全無機呢?
佢話:你可以係運動果邊發展強少少,協恩好鍾意運動有表現既女仔架。
噢,咁咪要開始t ...

男爵府

YY,

咁或者你搵個猛人幫你寫番封有份量既推薦信, 可能都有番少少機會既, 若然好似我呢D, 又無人寫信, 又要誇區, 運動又唔掂既, 就真係...唉.....

原文章由 yypiano 於 08-8-3 18:25 發表
你地都見到我舉晒白旗架啦,我都唔知點train!
佢而家就一路有玩體操,不過玩體操我無諗住做乜架噃,純粹比d空間感運動佢咋!

so,我諗協恩,機會都係好微微微微......

...

男爵府

小豆媽,

雖然你已經有間音小在手, 但唔知你仲會唔會報你好喜愛既香港真光中學小學部呢? 如果仲會考慮報名的話, 就click入呢條link, download份申請表, 填妥後就寄去喇!

http://www.tlmshkps.edu.hk/sch_info/sch_apply.htm

首頁
34567...28

尾頁

跳至