嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...14

尾頁

複式洋房

Re: 早產嬰兒交流站..

hi過客,

你bb早產多久?體重幾多? 有無complication?住左幾奈e阮?
你唔使擔心禁多, 我孖b早產2個月+超超超輕bb, 出院後so far 好好, 其實prem baby 同普通bb唔會有好大分別, 你自己既mindset千其唔好禁諗, 否則你會好大壓力, 同埋對bb都唔係太好. 當然有d野係要比較注意:
1. 勤洗手: 盡量每當touch bb前都洗手
2. 環境清潔
3. 少到公共場所/人多地方: 直至夠3/4個月
4. 如可以, 最好餵人奶.
以上係base on 因prem baby禁細時佢既抵抗力係會弱d, 同埋會比較容易受感染. 不過你b出院時, 我相信姑娘都會remind你, 你亦可以問佢地. 亦要因應bb有什麼complication 而要額外多加注意d野.

有時間大家交流下, 我以前都有你既疑問, 加上我有2個b, 我都明白你.總之你放心, 我孖b係依度e療水平一般既地方都無問題, 你地係hk e療水平一流既一定唔使怕.

努力!願神保守你及你既b!

複式洋房

過客,

你唔好擔心, e生俾得佢出院, 就即係有改善, 嘔奶/食奶問題你可以請教姑娘睇下佢既case應點照顧.bb仔生命力係好強架! 我孖b依家9個幾月(足7個幾月)都係得6.幾kg(上月check係6.5kg), 聽到都嚇死人!.不過佢健康就ok. 有時唔好因為磅數而嚇親自己.最緊要健康.

我係第一胎呀!我係全職湊孖b, 不過唔係因為佢地早產既原因,我一早都諗住自己湊

複式洋房

mchan,

你個b好cute呀! 佢幾大同幾重呀?

blue0 ,過客,
係呀, 我孖b開頭出左院我都唔敢帶佢出街(e生叫我最好等到6個月), 淨係去e院follow up咋! 到4個月先至淨係去教會, 6個月先有帶佢去shopping, 不過人多地方都係無去

複式洋房

podi,

我孖b都係上年9月尾出世, 你個b幾多號, 依家幾重?我孖b係25號

複式洋房

podi,
我孖女都係禁上下咋, 14磅 +- 左右.依家佢地食1餐糊仔+1餐下午茶(水果), 飲奶平均1日大概16-18oz左右咋, 好似少左d可?! 你囝囝呢?

複式洋房

podi,

禁arm, 我孖b同你囝囝差唔多, 每餐average4oz, 有時好彩既有5oz/6oz, 差既2oz-3oz., 不過佢地依家出緊牙仔, 所以無監佢.多一個星期我就試試俾肉碎落糊仔度

複式洋房

過客:

我都覺得你自己湊番會好好多, 因為bb需要你同佢建立bonding, 話晒佢住院成年, 佢既心理上係好需要你, 禁樣第日bb先至會有多d安全感, 對佢將來性格發展好重要.

你諗下, 如果佢bonding既對象係個工人, 就怕第日佢親個工人多好多. 我唔係唔贊成工人湊bb, 而係覺得你個case唔同, 你bb比起其他bb係更加需要媽媽, 佢唔多1歲, 開始識d野架啦. 同埋早產b有媽媽多d既接觸, 佢既體重同發展真係會有好大幫助.

複式洋房

過客,

今日你呀b禁叻, 我都好'鄧'你開心.

唔好眼濕濕啦, 好快呀b就出院架啦.或者你禁諗, 雖然阿b每次見你走時都會喊/無心機, 但我覺得第日佢會無禁'爹', 唔怕話嬌生慣養, 周不時要人抱, 禁你就會比較容易湊. 點解我禁講, 我孖b出世時都係住過一段時間e院, 番到屋企佢地都好易湊, 我都無點抱佢地(忙到c無時間抱), 佢地無扭架, 同埋係e院習慣多人, 同好嘈, 佢地依家唔怕三寶同嘈吵.

繼續努力呀, 你真的很棒呢!

複式洋房

過客/podi,

你地都好d鴉! 有得home leave帶bb番屋企, 或者成日去e院度, 我個時孖b住既e院好遠好遠, 因我住既係island, e院就
o係mainland, 去e院要坐個半鐘頭船+20mins車程, 我個時坐月,淨係睇過1次, 老公要番工, 唔能夠請禁多假, 佢只可以1星期出去1次睇佢同帶breast milk去e院, 重要趕住即日來回.孖b住係唔同層數, 扣除要搵e生further update, 交breast milk 等等的時間...得番半個鐘見每個b, 跟住就要趕住走, 我仲記得老公話我知, 佢1星期至去1次, 見到佢半個鐘就同佢講"daddy下個星期再黎睇你下", 佢自己都覺得好諷刺, 心裡好難受, 仲喊出黎tim., 我就係靠老公偷影既相(e院唔俾影, 唔之點解)來睇bb. 好彩大孖住43日, 細孖住63日就出院, 否則我驚我地兩公婆會collapse, 而我無人幫, 要自己湊兩個播!

其實到依家我知我地兩公婆對依段經歷重有d陰影, 有時講起都仲想喊. :cry:

複式洋房

podi,ki媽,過客,

係架, 錢真係買唔到, 我係全職媽媽, 得我老公搵錢,其實我地既家庭銀根都係好緊好緊架, 再加上打孖黎, 有時孖B飲多左奶, 一罐900克奶粉3日就玩完(已經有食糊仔飲少左),真係好驚, 唯有好省好省囉.

大家辛苦D捱過頭一兩年就好好多架啦, 話時話, 湊仔既時間過得真係好快, 都唔錯鴉!

複式洋房

浩霆豬豬,

係呀, 個時我老公一聽到電話響就驚到想死, 最大鑊個次係打黎徵詢父母同意幫大孖抽脊髓, 因懷疑腦感染,我知道後喊到癲左, 好彩後尾發覺唔係.之後原來亦抽過第二次, 我老公就無俾我知, 係後尾大孖出院我睇佢病歷表知道既.

個時我要盡量控制情緒, 坐月唔俾喊,我唔敢唔食野同埋情緒唔好, 因為依d全部都會影響breast milk production, 你知啦, 個時既情況, breast milk就好似係仙丹靈藥, 重要到不得了(我仲要俾兩個b喎!), 好彩個時breast milk 都好夠.[

浩霆豬豬 寫道:
Conniesm:
我都覺得媽咪出咗院,BB仲係醫院個種心情真係好難受,我仔係醫院住咗20日,後期個星期因大便有血,我晚晚眼光光好驚電話會響,驚醫院打嚟話阿仔有事,成日喊,食又食唔落,而家諗番起都覺得辛苦.所以我成日都話乜都唔重要,最緊要阿仔身體健康,我就心滿意足!

複式洋房

to all,

話時話, 我29weeks就生佢地, 但佢地出世後, 兒科e生根據佢地既反應同活動能力會再評估, 話佢地係32weeks既bb, 嘩,已經好大恩賜, 如果佢地真係得29weeks, 可能仲多事!

你地有無人既b亦係禁??

複式洋房

講開check眼, 記得大孖出院時佢既眼係未mature既, 禁所以定期要番去check.我好記得個時佢剛剛夠足月, 但眼仔重係好細(未開晒), 帶佢番去check時, 姑娘唔俾媽咪入去, 應該係怕媽咪見到會好心痛, 點解? check完之後我就知:因為通常e生會用鉗黎燦開佢對眼, 唔似大人咁可以用手就燦開到, 我只係聽到好尖好尖好大聲既喊聲, 個把聲佢係氧氣箱時我都無聽過, 我當場心都陣晒, e生出黎時好想一錘打落佢度 , 我老公反應同我一樣, 然後姑娘抱bb出黎, 見到佢對眼我直頭忍唔住喊左少少....:-( 因為佢成對眼都係個鉗既十字印, 所以我就明點解佢喊成咁.

你地bb check眼仔有無攪到成個印架???????

複式洋房

係呀, 我都覺得個枝強肺針有d料到架!我早產29weeks, e生一發覺明顯早產跡象, 就即刻幫我打定枝強肺針, 後來出世後, 大孖由頭到尾都唔需要呼吸機, 自行呼吸, 淨係細孖因為有其他complication而令佢呼吸唔多好, 但佢on 呼吸機都係3,4日左右, 其他時間一d都唔需要!e生都話係good sign!

複式洋房

想問下有無ma ma既早產b出世時有PDA依種complication?

複式洋房

podi 寫道:
conniesm,
可唔可以簡單講下什麼是PDA?

Patent Ductus Arteriosus (PDA) 中文係開放性動脈導管,
動脈導管係心臟裡其中一條血管, bb臨出世前3-4weeks就開始關閉, 然後就出世離開母體, 因為早產2個月, 依條血管并沒有關閉, 這樣就影響bb呼吸困難及成長較慢, 我細孖因為咁就on呼叫機2-3日.好彩後來食藥好番條血管關閉了, 否則就要做手術

複式洋房

podi,

我孖b同cyrus差唔多大, 想問你依家佢一日食幾餐糊仔/粥仔? 可否分享下佢既進餐時間呢?
另外孖b同cyrus一樣, 間唔中會嘔番之前個餐既野, 不過就好少, 一/兩口而已, 所以我無理佢.
[quote]
podi 寫道:
phoenix_lpy,
你好嗎? 我囝囝都係27週出世, 同你囡囡一樣, 只得835g.... 你囡囡返左屋企未呢?

我囝囝最初都成日嘔奶, 試過好多隻奶樽都一樣, 試過pigeon, Avent, NUK, Dr. Brown, 一屋都係奶樽, 仲要每set有6-7隻.....我都係想囝囝食得好d, 唔好成日嘔奶, 就算到左依家10個月大(出生日計)都間唔中嘔奶, 好似今日食蘋果茸, 食食下都嘔左少少之前果餐d奶, 可能早產bb消化力都係低d, 所以你囡囡嘔奶都係正常, 我囝以前仲試過噴奶, 嚇死我. 依家囝囝嘔親奶都笑, 唔知因為嘔左出來舒服, 定係見到我地個個都鬼死咁緊張佢就開心, HAHA, 明明我地好緊張都俾佢笑死!!

bb開始大過就一定知道有人抱係最舒服架啦, 咁扭抱都好正常. 我以前成日都傻傻地, bb係醫院時, 好驚bb住左成3個幾月醫院會嬲我唔理佢, 性格變得好cool唔理人; 我又驚bb唔知係咪聽唔到我叫佢, 叫親佢都無咩反應, 好驚佢對耳係咪有事... 依家我囝囝已經10個月大啦, 係就係細粒D (都唔係細粒, 係好細粒, 7月頭去健康院得13磅)不過就好靈活, 成日扭抱, 我地個個都不知不覺咁開始寵佢, 都唔知點算, 唯有等佢懂性時慢慢教啦.

[quote]
phoenix_lpy 寫道:
我個BB 27週3出世, 800g, 唔知道點解會早產(家人同親戚都冇人早產), BB o係醫院住左3個幾月lu~ 我日日都去睇佢~ 佢重得好慢, 成日"nur"奶, 開始扭抱, 仲成日眼碌碌唔

複式洋房

過客,
how's your baby? 佢要做咩手術呀?

複式洋房

過客,
聽你禁講, 你細孖出世時既complication, 就應該係我所講我細孖有既PDA.不過我細孖無做手術, e生開頭都未俾treatment住, 佢話有d情形係等bb到足月時, 個條血管就會自動關閉, 如果到時無既話至俾treatment都未遲. 後尾細孖到足月時依然仲係打開, 禁e生就俾treatment佢, 到差唔多出院時已關閉了. 我諗你個b禁快要馬上做結紮手術, 可能同我細孖既case有少少唔同掛!

話時話, 你bb出左院未呀???

複式洋房

浩霆豬豬,

有野想請教你呀: 你每次打個堆字下面, 都upload左兩張相, 究竟點upload架? 我試過好多次都唔得, 佢講要輸入'圖檔網址', 即係咩野??? 我d相係jpeg file, 無放上internet album, 咁邊度有網址??

我做左阿媽後, 依d high-tech野已經無時間追, 好out了!

請指教!

首頁
12345...14

尾頁

跳至