婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

del del del

[ 本文章最後由 winnie312 於 08-11-7 11:06 編輯 ]

男爵府

3年多了,其實我都系想講下對老人家既態度咋,大家唔洗咁激動既。我睇你地回post 既字中,睇得出你地都唔(流)架,打字下下到肉,你地(林)極有限啦!不過仲可以比99蝦到你地,真系一山還有一山1高啊!冷淨d。婆媳關係呢到系應該可以比人講出自己感受,你地可以講99什麼什麼不是,不對,我祇系想大家一團和氣,唔好勞氣。

原文章由 阿So 於 08-10-29 14:39 發表
你做左人新抱幾耐呀?

當初我到好naïve ,真係「初歸新抱、落地孩兒」咁聽話。
直到佢老人家係我一個人面前講出佢心底話,先知佢原來咁憎我,詳細不再講啦。

佢做乜其實都係要話俾人知佢係好家婆,佢把口就係佢既武器,下 ...

男爵府

可能真系未生呢???但點解生完bb會唔同架,我都想知!
我都打算生bb,但我plan 系請工人,唔叫99奏!應該唔會有咩事掛!

原文章由 Cat1218 於 08-10-29 16:29 發表
樓主,
你仲沒生bb同佢地相處係唔同d架..因為無咩野沖突.我以前夠對我99好尊敬啦,見到佢俾姑9激到死,我好維護佢仲開解佢..點知...唉... 我深信你要擁有自己bb之後先可以了解到在坐姊妹感受... ...

男爵府

可能你家99真系唔好啊,會唔會少d見會好d啊,你地是一齊住嗎???我媽同佢地d新抱(2個)都相處好好。因為佢地都對我媽媽ok啊!佢地都生了bb啊,都沒關系差了,相反更好啊!其中一個仲一齊住有2bb的。

原文章由 laimanw 於 08-10-29 16:36 發表
還有一件事, 我父母都知道我99和個叔仔點蝦我, 他們都好憤怒和心痛, 但我媽都叫我, 做人大方點, 就算99怎樣, 過去便算了。做人媽媽, 都是想子女好的, 我媽媽都明白我的感受, 因我的grandmother仲厲害。我們的父母是 ...

男爵府

佢又無自出自入,佢無key 架,系成日來到先話系樓下咋!,唔通去閙佢咩,我都講過你來我會wellcome,但都打個電話比我,我怕我唔系家啊,佢話唔系咪自己行下街啦,咁我都無佢符架,鬼叫佢系我99咩。

同埋樓主你好勁攞,個99喺你屋企自出自入都得,佩服佩服,我記得99第一次用自己用key開門嘅時候,我着住件超性感睡衣撻咗喺房張床度,頭又未梳,牙又未刷,我聽到開門聲我以為係c6,點知係佢 ... [/quote]

男爵府

已經不設房3個月啦,不過未有,隨緣啦!我亦唔打比佢奏,我地會請工人。因為想日日都見到bb。希望我唔會有黑暗呢日出現啦!

原文章由 碟碟 於 08-10-29 16:56 發表
阿姊妹, 你呢個打算同你老公99商量過未? 你唔叫佢湊, 如果佢睇唔開,咁你既黑暗時代就會降臨....如果你讓步比佢湊, 咁同樣地你既黑暗時代都會開始.....詳情真係唔想多講, 你放開成見 用心的睇下其他的post 就會明白.. ...

男爵府

我都唔能夠比人用粗口閙啦,傻傻地。你有無回敬反佢。講笑咋!

原文章由 DORISL 於 08-10-29 16:52 發表

我姑仔&佢老公叫我由得6299用粗口咒我喎 咒下堵冇問題 粗口,黑面,單打,忍下囉

男爵府

一件事系有多面睇,我是沒意有去撥火,我祇是想大家融洽相處。咁樣會開心d咋!
原文章由 wmpl 於 08-10-29 17:18 發表
樓主,我同意你係想令大家都想得開啲,個心好過啲,但係你唔係喺度救火,你係喺度撥火,要完全明白情緒出問題嘅人嘅心情,係要自己親身經歷過至可以~~

就好似我未生過就係未生過,想像嗰種痛,同經歷嗰種痛完全係兩回事,而 ...

男爵府

多謝你明白我既出發點,但可能每個人的另一伴同99&自己性格都唔同啦!我可能叫好幸福。(我沒有晒命成份,不要再拎我POST來出氣好了)不過睇到D人講到嫁了就咁受氣同咁多怨氣就拎我好驚啊!有D唔明系點解C6唔會幫自己老婆??點解99可以有咁大權力?(連我C6睇完都話咩D C6同99咁啊!)
再此我要各我99同我C6講聲,多謝你地無咁對我,我會再緊加錫晒你地。希望一生一世我們關係都系咁好不變。

原文章由 a子 於 08-10-31 01:01 發表
take it easy! 大家唔好咁, 其實我都知樓主開個topic 係想呢個婆媳關係暖和吓, 當大家太激氣時反思吓冷靜jer, 而唔係撥火, 希望你地唔好誤解佢, 有時唔係個個人既post都有人可以諒解/明白各人感受, 始終係第一身同第 ...

[ 本文章最後由 winnie312 於 08-10-31 12:19 編輯 ]

男爵府

a子,在此祝你能找到一個好老公&好99啦!
原文章由 a子 於 08-10-31 12:48 發表

hehe, 講真, 我都驚呀, 不過睇番d post 亦有唔少c9都讚自己99對自己好, 所以真係每個不同的環境而產生唔同的感受, 慢慢黎啦, 希望你造人成功 & 幸福 ...

男爵府

cherrielovely你好!多謝關心,我已經好慳架啦!不過我99又無話過我叫C6做家務啊!一向都系我C6洗碗,就算99來食飯一樣系佢洗啊,我99都知我C6會幫我做家務架。仲有一D淨系佢先會做我唔會既如洗抽油煙機,抽氣扇,換床單...等等。

原文章由 cherrielovely 於 08-10-31 16:07 發表

我個pk奶奶仲同我講, 話佢個仔由仔到大都唔駛做野, 我咪話囉, 咁佢而加結左婚仲好似以前咁呀, 不如唔好結啦, 家務當然係要分擔下架啦...

所以樓主話咩做人雙向d對99公平d, 慳d啦, d pk 99咪一樣單向住自己個仔, ...

首頁

尾頁

跳至