親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛睇到新聞話台中南投發生地震,好似都幾嚴重喎!!!
死火, 我同屋企2個Weeks 後就會去南投...

南投天梯傳路坍 傳千名遊客受困南投縣今天13時43分,發生一起芮氏規模6.3的地震,陸續傳出災情,因正值周末,南投天梯路坍,傳出約千名遊客受困;各地災情了解中。

強震又在南投 氣象局:與921「有些許關聯」南投發生規模6.3強震,全台都有感,外界擔心,是否與921地震有關聯?中央氣象局地震測報中心副主任呂佩玲說:「確實有關聯」。

呂佩玲說,規模7.3的921大地震是台灣陸地百年最大地震,勢必產生很多餘震,對台灣尤其是南投地底下的地層構造或相關的地震應力都造成很大的擾動,所以需要一定的時間產生應力平衡與調整。

呂佩玲說,3月27日的南投地震與今天的強震,都可說是因921地震後,在南投地區所出現的應力調整。
link

大宅

回覆 barney45 的帖子

天空之橋同竹山天梯係兩個唔同的地方,天空之橋係猴探井附近,2012/7/23
先正式開放的,係一個新景點區,係鍾司機介紹的。

本身我都打算去天梯, 以為係一樣,點知鍾司機話竹山果條要行成3個鐘,但天空之橋只需要15分鐘左右。

暫時都會打算按原定計劃去天空之橋,只係諗緊去唔去清境,如果唔去清境, 可以轉去邊?
我原本打算11/6晚 到 12/6 玩全日,13/6 上午走人~
大家有冇好提議,可以改去邊好?

大宅

回覆 12312 的帖子

咁真係上唔上清境好, 我係清境Book果間民宿未俾錢,係日月潭同台中巿果兩個都係經agoda book, 依家重可以全數退錢... 淨係機場冇得退囉......係咪應該重留係台中 定 完全更改整個行程呢?

依家行程如下:
Day 1 - 中午到台中機場 --> 梧棲漁港食海鮮 --> 日月潭留宿

Day 2 - 日月潭遊湖 --> 中午到 天空之橋 --> 經埔里 --> 上清境留宿 --> 雲舞樓段家私房菜

Day 3 - 合歡山睇日出 --> 青青草原 --> 紙箱王餐廳 --> 小瑞士花園 --> 返清境留宿

Day 4 - 遊埔里 --> 紙教堂 --> 彩虹村 --> 返台中Check-in --> 逢甲夜巿 / 一中夜巿

Day 5 - 台中巿內遊 --> 宮原眼科 --> 中午到台中機場

請問大家有冇好建議,係咪要CUT 晒清境同埔里果邊行程?

大宅

剛剛找到黎個網, 好似幾有用:
http://www.cwb.gov.tw/V7/earthquake/quake_index.htm

大宅

但我第一日就去梧棲漁港, 唔知好唔好咁快買手信? 有乜好手信係果到? 聽人講有林異香齊的鹹蛋糕 同海產如三姊妹的魷魚絲、魚乾等...

大宅

3個月連兩強震! 專家:恐還有6以上地震

大宅

你係咪都係找鍾司機包車ga?

大宅

我都係BK MA 介紹的, 一同Chat whatsapp 就知佢口水多~

大宅

回覆:12312 的帖子

我想問下你地係出發前,要唔要同鍾司機confirm d 乜?洗唔洗決定晒D 行程?

大宅

個詳細行程應該幾時傾掂?

大宅

未喎, 乜原來要俾個detail version 佢gar?

我完全唔識諗條PATH 呀!

我心水地方有:
天空之橋/星月天空, 日月潭, 紙教堂, 清境(打算自己玩, 果日唔包鍾司機車啦~!) , 合歡山, 奧萬大, 清水梧棲漁港 (買埋手信, 屋企人超想去食海鮮~!), 台中巿, 彩虹村

唔想去的地方有:
埔里酒廠, 紙廠, 花巿, 遊樂場, 九族

免免強強的有:
集集, 水里, 車埕, 寶島時代村, 18度巧克力, ...

唔知道去唔去/去唔去到的地方有:
霧社, 盧山溫泉, ....

但我住宿安排係咁:
Day 1 - 日月潭
Day 2 - 清境
Day 3 - 清境
Day 4 - 台中巿

因為我搭到台中都要2:30pm 先可以出發, 最尾果日又要12:00 到機場.
最難諗係頭幾日, 如果俾你地, 請問會點arrange?

大宅

尾水 是什麼意思?

大宅

都係gar, 初時我諗第一天淨係去一個地方, 之後返日月潭留宿. 本打算去近機場的梧棲漁港食下海鮮咁囉, 經集集返日月潭. 如果時間唔OK, 連集集都可以skip.

到第二天係上午遊湖, 中午時可以出發去天空之橋, 但後來先發現天空之橋隔離星月天空只開夜晚, ....

依家諗緊好唔好第一天先去天空之橋, 咁咪可以去埋星月天空食晚飯, 再返日月潭訓覺囉~

但就要第四日係清境返落黎經埔里, 繞轉去梧棲先回台中巿.

咁好唔好呢?
問得咁詳細, 鍾司機會唔會嫌我煩?

大宅

咁即係我夜晚搵佢會好d 囉?!
同埋你係咪用過鍾司機, 你知唔知佢會唔會特定車你去d 觀光工廠,買下手信, 但佢會有"俑"金?因為我怕到時我乜都唔去, 佢會唔高興?

大宅

唔係第四日就要去機場

行程應該係咁:

Day 1 - 2pm 落機 --> 天空之橋 / 微熱之丘 / 麻糬主題館 --> 星月天空(Dinner) --> 日月潭 伊達邵留宿
(包鍾司機 半日)

Day 2 - 食完早餐先Check-out --> 上午自己遊湖 --> 或者係伊達邵(Lunch) --> 紙教堂 --> 經埔里 --> 歐荷莉葉城堡 / 元首館 --> 經霧社風景區 --> 塔洛灣甕缸雞(Dinner) --> 清境 雲的故鄉留宿
(包鍾司機 唔知計 半日 定全日?!)

Day 3 - Option #A
上合歡山睇日出 --> 回民宿食早餐+ 小休 --> 清境旅遊中心 --> 紙箱王餐廳(Lunch) --> 青青草原(羊咩show) --> 小瑞士花園 --> 雲舞樓段家菜 --> 回民宿

Day 3 - Option #A
民宿食早餐 --> 清境旅遊中心 --> 紙箱王餐廳(Lunch) --> 小瑞士花園 --> 青青草原(羊咩show) --> 合歡山 --> 雲舞樓段家菜 --> 回民宿
(唔包鍾司機)

Day 4 - 民宿食完早餐 --> 奧萬大 --> 經埔里 --> 清水梧棲漁港(Lunch) --> 高美濕地 --> 買海味 --> 返台中巿火車站飯店 --> 逢甲夜巿 / 一中夜巿 (自己用優悠卡搭車) --> 返飯店
(包鍾司機 唔知計 半日 定全日?!)

Day 5 - 台中巿自己逛 --> 宮原眼科 --> 包車去機場
(包鍾司機 單程火NT$500)

大宅

幾好喎, 我一家都超鍾意食生果, 都想買定D 上清境夜晚慢慢食? 有冇好介紹?

大宅

係囉, 我個朋友話佢果次個司機有咁做喎~

大宅

佢收你幾錢到呀? 會唔會有折扣? 你有冇俾tips 佢呀?

大宅

大宅

如果第一日已經去, 買手信會唔會變臭....蛋糕喎...

首頁

尾頁

跳至