興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:linglinglong 的帖子

哈哈,我係分享我鄰居嘅經驗炸,唔係我本人嚟架

大宅

回覆:carmen0807 的帖子

我有買小達人點讀筆,但细囝太细(2y)唔啱用,枝筆都有d重量,佢控制唔到力度點唔到,大女(7y)就有會有興趣揸住枝筆一路點一路睇,啱用d。不過,枝令筆本身好似神神地,感應唔太好,有時點幾下都無反應。我覺得如果小朋友细,stage 1-2自己講都OK,但之後高level,怕自己發音唔準,可以聽同小朋友一齊聽MP3,亦都可以代替左枝筆功能。當初買枝筆,我係諗住到高level自己唔識讀嘅英文可以聽定先,再伴讀時會順暢d。

大宅

回覆:ozoz 的帖子

wa!咁耐無上Bk,大家keep 住討論真係好!加油呀!

大宅

也有同感,真係—山還有—山高!

大宅

回覆:tinyan1977 的帖子

依家小朋友叻呀!還好自己出post 分享,先有機會知更多,你朋友嘅經驗—定很值得大家參考,可以講多d詳細嗎?萬分感謝!

大宅

回覆:aaapo 的帖子

ORT我同女讀都係試過stage 8,再長d嘅唔知你哋會點伴讀,需要遂句翻譯嗎?同埋,以—本ort stage 8/9為例,通常要讀幾多分鐘呢?

大宅

回覆:BB618 的帖子

謝謝分享!

大宅

lingling dong 你咁努力,早晩也會見到成效的!加油呀!

大宅

回覆:bbhelen 的帖子

早幾日朋友聚會,有個小朋友升grade 4 ,國際學校,睇HP,我朋友話佢語文能力高,人家讀is ,母語英文,9歲先睇。之前,果位小朋友k3睇hp,應特殊例子,可能係資優。我自己就務實d,佢地肯睇書已好好了

大宅

同意,真係唔急得,伴讀不但只是為左學語文,仲可以培養品德,享受親子共讀,—起欣賞精彩嘅故事内容,都係好值得架!
好似最近睇mr men ,唔單只小朋友鐘意連我都睇到會心微笑。大家都好快樂好享受睇故事嘅時間

首頁

尾頁

跳至